Pasivácia hliníka Pomôcky:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak souvisí hmotnost s nábojem
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
SOLI RZ
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
KYSELINY.
Názvosloví solí.
Výroba kyseliny dusičné
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
Dusík, N.
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Elektrochemická řada napětí kovů
Neutralizace Vznik solí
PaedDr. Ivana Töpferová
Redoxní reakce.
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
 Vědní disciplína zabývající se rovnováhami a ději v soustavách, ve kterých se vyskytují částice nesoucí el.náboj.
Příprava peroxidu chromu Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek VY_32_INOVACE_8A17.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Hliník Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_15 Tematická.
Elektrodový potenciál
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Řada napětí kovů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-3 Anorganická.
Pracovní list č. 3 Rovnice s kovy
OPAKOVÁNÍ CHEMIE PRVKŮ BLOKU p CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 12
Měď Cu.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
1) Napište chemické názvy sloučenin nebo iontů:
Výpočty z chemických rovnic
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_03_.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Redoxní reakce.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Prvky skupiny železa 2. ročník.
POUŽITÍ, SLITINY, SLOUČENINY A ELOXOVÁNÍ
KYSELINY Bezkyslíkaté kyseliny
Objavujeme čaro chémie. 1
Halogény Prvky VII.A podskupiny.
Redoxné reakcie Anna K..
Zákon zachovania hmotnosti
Faktory ovplyvňujúce rýchlosť chemických reakcií
Neutralizácia.
UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED
KORÓZIA Chémia IX.A Natália Baisová Alžbeta Vajnerová.
Pokusy v laboratóriu SAV
PaedDr. Jozef Beňuška
9. ročník Mgr. Hilda Petríková
ELEKTROLÝZA Projekt z chémie.
Neutralizácia.
Hydroxidy Mária Lukačinová.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
FARADAYOVY ZÁKONY ELEKTROLÝZY.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Agrochemie – 3. cvičení.
Elektrolýza.
Transkript prezentace:

Pasivácia hliníka Pomôcky: kadičky (150 ml) 5 ks, laboratórne kliešte, odmerný valec (25 ml), kadička (250 ml), kadička (150 ml) 2 ks, Chemikálie: alobal, koncentrovaná kyselina dusičná HNO3, koncentrovaná kyselina chlorovodíková HCl, pentahydrát síranu meďnatého CuSO4.5H2O (s), destilovaná voda (l), Príprava roztokov: roztok A : 31,2 g CuSO4.5H2O rozpustíme vo vode a doplníme na objem 250 ml. roztok B : K 29 ml vody pridáme 21 ml konc. HNO3. roztok C : K 25 ml vody pridáme 25 ml konc. HCl. Pracovný postup : Do troch kadičiek nalejeme po 50 ml roztoku A. Do štvrtej nalejeme 50 ml roztoku C a do piatej 50 ml roztoku B. Kúsok alobalu vhodíme do prvej kadičky s roztokom A. Ďalšie kúsky vhodíme do štvrtej a piatej kadičky. Počkáme až kým sa nezačnú uvoľňovať bublinky plynu. Potom kúsky alobalu vytiahneme pomocou klieští a vložíme do druhej a tretej kadičky. Pozorujeme zmeny.

alobal roztok CuSO4 konc. HCl konc. HNO3 1. kadička 2. kadička 4. kadička 3. kadička 5. kadička Reakcie, ktoré súvisia s týmto pokusom môžme zapísať nasledovnými rovnicami: 4Al (s) + 3O2 (g) 2Al2O3 (s) Vo 4. kadičke sa naruší vrstva oxidu hlinitého, ktorý reaguje s HCl: Al2O3 (s) + 6HCl (aq) 2AlCl3 (aq) + 3H2O (l) Hliník nepokrytý vrstvou oxidu reaguje s HCl, pričom sa uvoľňuje vodík: 2Al (s) + 6HCl (aq) 2AlCl3 (aq) + 3H2 (g) Ak hliník vhodíme do 5. kadičky s HNO3, prejavia sa oxidačné vlastnosti HNO3 a tak sa povrch hliníka pokryje vrstvičkou oxidu a vodík sa neuvoľňuje: 2Al (s)+2HNO3 (aq)+2H2O (l) Al2O3 (s)+2NO (g)+3H2O (l) Hovoríme o pasivácii hliníka. Ak hliník bez vrstvičky oxidu prenesieme zo 4. kadičky do 2. kadičky s meďnatými katiónmi, reakcia sa uskutočňuje rozpúšťaním hliníka a vylučovaním medi, čo je podmienené elektrochemickým potenciálom hliníka: 2Al0 (s) + 3Cu2+ (aq) 2Al3+ (aq) + 3Cu0 (s) Ak prenesieme alobal z 5. kadičky do 3. žiadnu reakciu nebudeme pozorovať podobne ako v 1. kadičke.

Princíp : Hliník sa pôsobením vody, kyslíka a oxidujúcich kyselín pokrýva vrstvičkou oxidu, ktorý zabraňuje ďalším chemickým reakciám tohoto kovu. Ak však túto vrstvičku odstránime, hliník sa správa presne podľa jeho postavenia v elektrochemickom rade napätia kovov. Dá sa to ukázať na reakciách, ktoré za normálnych okolností neprebiehajú. Pokrývanie hliníka ochrannou vrstvičkou oxidu sa nazýva pasivácia. Poznámky : Reakciu môžeme zvýrazniť ak do roztokov v 4. a 5. kadičke pridáme acidobázický indikátor (napr. výluh červenej kapusty). Zaradenie : Pokus je názorný. Možno ho zaradiť v témach súvisiacich s elektrochemickým radom napätia kovov na hodinách základných aj stredných škôl.