Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Redoxní reakce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Redoxní reakce."— Transkript prezentace:

1 Redoxní reakce

2 Pokus Železný hřebík (čistý, odmaštěný) vložte do zkumavky s cca 10ml roztoku skalice modré. Pozoruj změny. Pozorování: Na hřebíku se vytvořila vrstvička mědi, roztok změnil barvu.

3 Rovnice reakce: Železo + síran měďnatý měď + síran železnatý
Fe Cu+II(SO4)-II Cu Fe+II(SO4)-II Změny ox. čísel prvků při reakci: Fe e Fe+II zvýšení ox.č. = OXIDACE Cu+II e Cu snížení ox.č. = REDUKCE (SO4)-II …. Ox. Č. se nezměnila

4 V průběhu reakce došlo k oxidaci i redukci
V průběhu reakce došlo k oxidaci i redukci. Došlo k výměně elektronů mezi atomy prvků. Jedná se o REDOXNÍ reakci.

5 Redoxní reakce Jsou reakce, při kterých dochází současně k oxidaci a k redukci. Prvek, který se oxiduje, odevzdává elektrony (e-), jeho ox. číslo se zvyšuje. Prvek, který se redukuje, přijímá elektrony (e-), jeho ox. číslo se snižuje.

6 Oxidační a redukční činidlo
Oxidační činidlo = látka, která jiné látky oxiduje, ale sama se při reakci redukuje. (sníží svoje ox. číslo) Redukční činidlo = látka, která jiné látky redukuje, ale sama se při reakci oxiduje. (zvýší svoje ox. číslo)

7 Hoření uhlí (reakce uhlíku s kyslíkem za vzniku oxidu uhličitého)
Zapiš rovnice reakcí, doplň oxidační čísla všech prvků a urči, zda se jedná o redoxní reakce: Hoření uhlí (reakce uhlíku s kyslíkem za vzniku oxidu uhličitého) C + O CO2 Reakce hořčíku s kyselinou chlorovodíkovou Mg + 2 HCl MgCl2 + H2

8 Úkol: V předchozích reakcích urči, co je redukční a co oxidační činidlo.


Stáhnout ppt "Redoxní reakce."

Podobné prezentace


Reklamy Google