Projektový management

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace aktivita a) investiční.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Projektové řízení Modul č.1.
STUDIE PROVEDITELNOSTI
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Evropský sociální fond
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
EKONOMICKÉ STUDIE A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Ing. Patrik Sieber KPE VŠE Praha
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Specifické podmínky závěrečných Výzev 12. června 2014.
3. Životní cyklus a procesy projektu
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
1 OD PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU KE KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ AKCI 3 témata a) Přehled požadavků financující instituce b) Fáze přípravy akce c) Kritéria úspěšnosti akce.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Příprava projektu Komunitární program PROGRESS. Výzva 0&langId=enhttp://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=63.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
1. Projektový management I. ÚVOD II. PROJEKT III. PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ IV. PROJEKTOVÝ TÝM Přednáška č. 1: Projektový management.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Chyby a doporučení při předkládání projektů do SROP – opatření říjen 2005 Liberec Helena Kubíčková Sekretariát Regionální rady NUTS II Severovýchod.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
2. Životní cyklus a procesy projektu
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
PORADA ŘEDITELŮ 8. – Luhačovice Ing. Bc. Miroslav Trávníček.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
Zařízení kapitola rozpočtu 3 Jiří Haken 1.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Možné problematické body hodnocení projektových žádostí přijatých v rámci výzvy č. 36 k oblasti podpory 1.2 OP LZZ Ing. Milan Kvapil Odborný referent odboru.
Pracovní setkání středních škol k připravovanému individuálnímu projektu z OP VK Finanční příprava projektu 1.
PŘÍLOHY MONITOROVACÍ ZPRÁVY 6. října OBSAH  Jednotlivé přílohy monitorovací zprávy  Elektronická žádost o platbu.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
1 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů.
Ekonomika malých a středních podniků
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Zpracování CBA v MS2014+ Ing. Petr Halámek, Ph.D..
Provozování vodohospodářské infrastruktury
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Příprava programového období 2014 – 2020
Projektování Projekt = plán, záměr, úmysl
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 17. 3
Program rozvoje Ústeckého kraje
Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro Prahu 12
Transkript prezentace:

Projektový management Obsah dnešní přednášky: Formy – druhy projektů Cvičení brainwriting, brainstorming Projektový námět – teorie a cvičení 16.9.2018

Řízení projektů Projektový cyklus Záměr provedení změny Analýza proveditelnost Hodno- cení Návrh řešení syntéza Realizace Implementace Využívání provoz Schválení 16.9.2018

Projekt – charakteristika a formy 16.9.2018

Projekt – charakteristika a formy Investiční projekt: = projekty které mají pouze investiční náklady (náklady zahrnuté do odpisů) budou financovány především z ERDF (jsou vyjímky) v investičních projektech lze částečně uplatnit neinvestiční náklady (až do výše 10% uznatelných nákladů) – např. marketingová studie či předstartovní fáze života projektu (viz článek 2 nařízení č.1783/1999 o ERDF). 16.9.2018

Projekt – charakteristika a formy Investiční projekt: Pozor na nutnost doložení původu zboží „ Dodavatel se zavazuje, že všechny dodávky, které dodá v rámci této smlouvy, budou pocházet ze zemí Evropského společenství nebo z následujících zemí: Bulharsko, Rumunsko. Totéž platí i pro dodávky a zařízení dodavatelem nakupované související s provedením prací či poskytováním služeb, pokud se tyto dodávky a zařízení mají stát po realizaci smlouvy majetkem projektu. Prodávající se zároveň zavazuje, že spolu s fakturou předloží doklad o původu zboží.“ Doklad z celnice nebo potvrzení od Hospodářské komory ČR 16.9.2018

Projekt – charakteristika a formy Neinvestiční projekt: = projekty které mají pouze neinvestiční náklady budou financovány především z ESF (vyjimka opatření 4.1 ) v neinvestičních projektech lze částečně uplatnit investiční náklady (až do výše 10% uznatelných nákladů) – např. jednorázové výdaje přímo související s realizací projektu (IT,..) + náklady hmotné do 40 tis. Kč, nehmotné do 60 tis. Kč Projekty by se neměly kombinovat investiční a neinvestiční náklady 16.9.2018

Projektový cyklus Řízení projektů Fáze řízení projektu 16.9.2018

Řízení projektů 16.9.2018

Příprava projektu Na počátku projektu – fáze záměru Identifikace výzvy nebo problému a přání odstranit ho a zlepšit situaci Vymezení výzvy, k čemu je dobrá Uvážení jiných řešení Sestavení úplného seznamu otázek: O jaký problém se jedná (musí být jednoznačně stanoven) Celkový záměr / cíl Kdo je zákazníkem/cílovou skupinou/příjemcem (stojí v pozadí projektu?) Konkrétní cíle jednotlivců / skupin účastníků Druhy činností Náklady spojené s činnostmi Dostupný rozpočet Doba, která je k dispozici Na počátku projektu – fáze záměru 16.9.2018

Příprava projektu Seznam užitečných otázek- fáze analytická Jaký problém chceme identifikovat? Je-li problém příliš složitý, kterou jeho část můžeme projektem řešit? Pokusíme se provést vše nyní, nebo oddělíme jen část, kterou bude projekt řešit? Co bychom považovali za dobrý výsledek? Jakým způsobem identifikovat výsledky? 16.9.2018

Příprava projektu Na počátku projektu – fáze záměru Cíl – projekt musí zahrnovat kvantifikované cíle (stanovené programem pro dané opatření) Stručný popis /cca 1 stránka/ Cílová skupina (konečný uživatel) Výsledky Podrobnosti realizace Je „legální“, je vhodný, je proveditelný ? 16.9.2018

Projektový námět = stručný popis záměru – projektu Základní obsah: Název projektu: stručně, výstižně + soulad s programem (lze použit plný a zkrácený název Cíle projektu: rozdělit na obecné (globální) a dílčí (specifické)- ty se kvantifikují Stručný popis – opět stručně a výstižně Výchozí stav – jaká připravenost (projektová, vlastnická, organizační, politická, apod.) Harmonogram – odhad (přípravná, realizační, závěrečná + monitorovací) Finanční náklady – celkové náklady (jednod. polož. rozpočet, zdroje financování) Odpovědnost – jmenovitě + kontakty 16.9.2018

Děkuji za pozornost a na viděnou 23. 4. Konec prezentace Děkuji za pozornost a na viděnou 23. 4. Jaro je tu !!! 16.9.2018