Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Advertisements

Modelářská činnost ve Věznici Horní Slavkov
Naše trasa Brána Matky Boží (A) • je typickým symbolem města • jedinou zachovanou z původních pěti bran • vznikla v 2.pol. 13.století • byla často upravovaná.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Dřevěný Kostel sv.Kateřiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_585_Kostel sv. Kříže AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK,
Kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku. Historie Na místě stál původně dřevěný kostelík sv. Michala ze 14. stol. Nynější děkanský kostel byl vystavěn jezuity.
Kostel Svaté Kateřiny Vytvořily: Lucie Matejzíková, Kristýna Nováková, Soňa Slovíková, Dominika Daničová.
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
SVITAVY.
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Bazilika svatého Václava
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Autor: Autor: esrebla Hudba: Secret Garden – You RaiseMeUp Animace: sš Automatická zvuková Slide Show.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Patristika Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Opava.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Kladrubske.namesti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Olomouc.
Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Kultura vrcholného a pozdního středověku
R OMÁNSKÉ MALÍŘSTVÍ Mgr. Jiří Žilka. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.02 2.Číslo.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.

Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_4_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
SNĚŽNÉ.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
Gotika Bolfíková Nikola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Modernizace společnosti
Svitavské památky– Budigovy vily
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Frenštát pod radhoštěm
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tato prezentace je hrazena z projektu:
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
AUTOR: Marcela Kaderová
Svitavské památky – Langrova vila
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Svitavské památky– dům U Mouřenína
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Euroregiony Mgr. Vladimír Velešík.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Svitavské památky – Ottendorferova knihovna
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Královské město Rakovník
Svitavské památky – sochařství
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie Ivana Pavlišová

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 2. roč. - čtyřleté gymnázium (RVP-G), 2. roč. - osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Kulturní a regionální dějiny Materiál slouží k výuce regionálních dějin. Navazuje na obecné kulturní dějiny, které konkretizuje na nejbližší okolí. Zároveň navazuje na předchozí materiály - církevní kulturní památky a zakládací listinu města Svitavy. Pomůcky: interaktivní tabule, kopie českého překladu tzv. zakládací listiny města Svitavy. Materiál slouží jako úvodní seznámení před exkurzí po svitavských památkách a část tohoto materiálu tvoří pracovní list s úkoly, které mají žáci během exkurze vypracovat.

Kostel Navštívení Panny Marie Původně románský jednolodní kostel se dvěma postranními kaplemi vznikl okolo r. 1250, kdy oblast osidlovali němečtí kolonisté. Podívejte se na následující fotografii kostela Navštívení Panny Marie a řekněte, zda se na dnešní podobě kostela nějak projevuje románský původ. Stavba má původní románskou dispozici: jednolodní prostora  se dvěma osově umístěnými postranními kaplemi

1

Kostel Navštívení Panny Marie není nejstarším svitavským kostelem Kostel Navštívení Panny Marie není nejstarším svitavským kostelem. Který to je a kde stojí? 2

První zmínky Zmínka o kostele se objevuje i v listině z roku 1256 (jde o první písemnou zmínku), která zaznamenává vyřešení sporu  mezi olomouckým biskupem a litomyšlským opatem. Jak byl spor vyřešen (viz zakládací listina)? Město i okolí bude náležet další staletí olomouckým biskupům, zatímco obsazováním far (tedy i svitavské) budou pověřeni litomyšlští premonstráti. Svitavský farář vykonával ve městě zároveň písařský úřad a spolu s rychtářem předsedal městskému soudu.

Dějiny kostela V roce 1344 vzniká v blízkosti Svitav litomyšlské biskupství, marně usilující o připojení svitavské farnosti k litomyšlské diecézi. Husitská vojska Svitavami několikrát prošla, v roce  1424 vydrancovala město i kostel. Na prosby obyvatel Svitav však kostel zcela nezničila. Premonstráti  spolu se svitavskými měšťany  kostel znovu obnovili a setrvali při něm až do roku 1554, kdy opouštějí město. V období let 1503-1804 byl svitavským farním kostelem  kostel sv. Jiljí, zatímco kostel na náměstí byl nazýván  marianským (Mariakirche nebo Frauenkirche) nebo městský (Stadtkirche). hodnost. Během třicetileté války byl zřejmě spolu s městem poškozen a vydrancován i městský mariánský kostel.

Požár a rekonstrukce 4. září 1781 vypukl ve městě požár, který město uvnitř hradeb téměř beze zbytku zničil. Těžce poškozen byl i mariánský kostel. V letech 1783-1795 byl postupně rekonstruován a přestavěn do dnešní pozdně barokní podoby. Hlavní loď byla prodloužena, byla vystavěna vstupní část s kůrem pro varhany, věž a první patro přístavby po pravé straně kněžiště. Kostel byl zasvěcen Navštívení Panny Marie a zároveň se stal kostelem farním. Další generální oprava proběhla v letech 1992 – 93 v souvislosti s rekonstrukcí svitavského náměstí.

Zvony V roce 1865 byla zvýšena věž a opatřena hodinami. Zvony kostela, pořízené po požáru v roce 1781 (tři zvony a umíráček), byly rekvírovány k válečným účelům spolu se zvony kostela sv. Jiljí. Jediný zvon, který byl vrácen, patřil kostelu sv. Jiljí, ale byl umístěn právě na věž kostela Navštívení Panny Marie. Ve věži jsou uloženy  pamětní spisy, z nichž nejstarší je z roku 1784.

Interiér kostela 3

Zjistěte Při návštěvě kostela zjistěte, jaký obraz je nad hlavním oltářem a kdo jej namaloval. obraz Navštívení Panny Marie, Hubert Mauer Jaké obrazy jsou umístěny v postranních kaplích, kteří svatí zde jsou? obraz Nalezení sv. Kříže (se sv. Helenou) a sv. Valentina Sochy kterých svatých naleznete po stranách hlavního oltáře? sochy sv. Petra a Pavla Co zobrazují nástropní fresky z roku 1892? životní pouť Panny Marie Prostor pod kůrem odděluje od hlavní lodi kostela prosklená stěna. Jaký námět má její vitráž? námět sedmi darů Ducha svatého 

Zdroje 1 VAVŘÍK, Martin. Wikipedie [online]. [cit. 11.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Svitavy.jpg 2 JARDA 75. Wikipedia.org [online]. [cit. 31.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Church_of_St._Giles_%28Svitavy%29_3.jpg 3 JARDA 75. Wikipedie [online]. [cit. 31.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kostel_Nav%C5%A1t%C3%ADven%C3%AD_Panny_Marie_%28Svitavy%29_2.JPG AUTOR NEUVEDEN. Svitavské památky a městský památkový okruh [online]. [cit. 11.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.svitavy.cz/cs/m-113-pamatkovy-okruh/ AUTOR NEUVEDEN. Římskokatolická farnost Svitavy [online]. [cit. 12.10.2013]. Dostupný na WWW: http://svitavska_farnost.sweb.cz/