Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/21.3806 III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis ROČNÍK: 7. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_12_1D-Románská kultura AUTOR: Mgr. Hana Kafková DATUM TVORBY: září 2013 OVĚŘENÍ: 3. října 2013 ANOTACE: Prezentace představuje základní znaky, stavby a díla daného období, napomáhá ve vizualizaci učiva. Lze ji použít jak pro motivační, tak pro fázi uvědomění si. Opakovací i tvořivé úkoly jsou naznačeny v jejím závěru, lze je také vytisknout jako pracovní list.

2 Románská kultura (10. – 13.st.)

3 Znaky: silné zdi půlkruhový oblouk valená klenba Obr. 1

4 Rotunda - kruhový kostel
Obr Obr. 3 Př. rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě

5 Baziliky – románské kostely
Př. bazilika sv. Jiří na Pražském hradě Obr. 4

6 Miniatury - obrázky v knihách Obr. 5

7 Fresky – malby na zdi Obr. 6

8 Legendy - příběhy ze života svatých
např. Kristiánova legenda (o sv.Václavovi) Obr. 7

9 Letopisy(=anály) - krátké záznamy událostí Kroniky - podrobnější záznamy o významných událostech
př. Kosmova kronika česká Obr. 8

10 Zopakujme si: Uveď základní znaky románské kultury.
Uveď základní typy staveb a ke každé jeden příklad. Jmenuj typ výtvarného díla románské kultury. Jmenuj nějakou literární památku té doby.

11 Správné řešení: 1) silné zdi, půlkruhový oblouk, valená klenba
2) rotunda – sv. Kateřiny ve Znojmě bazilika – sv. Jiří na Pražském hradě 3) freska, miniatura 4) Kosmova kronika česká, Kristiánova legenda

12 Úkoly: (s pomocí učitele nebo dostupných zdrojů např. internetu)
Zkus se zamyslet či vyhledat, podle čeho se kultura jmenuje románská. Vyhledej další rotundy na našem území, s pomocí učitele je ukaž na mapě. Jak se jmenuje největší románská bazilika na našem území? Podle kterého světce? Vyhledej si o něm nějaké podrobnosti a zamysli se, která pohádka asi dle jeho života vznikla. Zkus vytvořit vlastní miniaturu vsazenou do velkého počátečního písmene svého jména. Znáš legendu o sv. Václavovi? Zkus ji převyprávět a pak zpracovat v hodině slohu jako akční příběh či horor. Pokus se podle ní charakterizovat oba její hlavní protagonisty. Zkus zjistit, v jaké knize jsou zpracovány příběhy z Kosmovy kroniky.

13 Řešení: Podle starověkého Říma, Řím = Roma
např. sv. Martina v Praze na Vyšehradě, sv. Jiří na Řípu Sv. Jiří, pohádka o princi Bajajovi Alois Jirásek: Staré pověsti české

14 Zdroje a citace: Obrázky:
1) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3) VAVŘÍK, Martin. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4) FRIDRICH, František. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 5) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 6) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 7) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 8) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Kafková.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2"

Podobné prezentace


Reklamy Google