Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svitavské památky– Budigovy vily

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svitavské památky– Budigovy vily"— Transkript prezentace:

1 Svitavské památky– Budigovy vily
Ivana Pavlišová

2 ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.08
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 3. roč. - čtyřleté gymnázium (RVP-G), 3. , 7. roč. - osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Kulturní a regionální dějiny Materiál slouží k výuce regionálních dějin. Navazuje na obecné kulturní dějiny, které konkretizuje na nejbližší okolí. Materiál slouží jako úvodní seznámení před exkurzí po svitavských památkách a úvodní část tohoto materiálu slouží jako pracovní list s úkoly, které mají žáci během exkurze vypracovat. Druhá část prezentace obsahuje řešení.

3 Johann Budig 1

4 Johann Budig a jeho podnikatelské aktivity
Narodil se roku 1832 v Moravské Třebové. Po studiích v Litomyšli absolvoval právnickou fakultu vídeňské univerzity, právu se ale nevěnoval. R1866 odešel do Svitav, kde založil bavlnářský podnik Budig & Co. S bavlněnými a lněnými plátny zpočátku pouze obchodoval, po vybudování jemné přádelny s tkalcovnou se ale pustil i do vlastní výroby a slavil úspěch. Odbyt mu zajišťovaly především zakázky pro rakouskou armádu.

5 Roku 1889 se do rodinného podnikání zapojili Budigovi synové Maxmilian a Friedrich a název podniku se změnil na Johann Budig & Söhne. Kromě textilního podnikání se Budig aktivně podílel také na založení největšího svitavského podniku – státní tabákové továrny. Výroba byla zahájena roku 1874 a sortiment tvořily zpočátku hlavně doutníky.

6 Polické angažmá Podnikatelský úspěch přinesl Johannu Budigovi nejen značné jmění, ale také všeobecnou vážnost. Stal se členem obecní rady ve Svitavách a v letech 1878 až a 1893 až 1902 byl starostou města. K jeho nejvýznamnějším činům v této funkci patřilo navázání kontaktu se svitavským rodákem Oswaldem Ottendorferem, který městu věnoval dvacet tisíc zlatých na výstavbu sirotčince s chudobincem a nemocnice. Roku 1876 byl Budig zvolen také poslancem říšské rady ve Vídni za volební obvod Moravská Třebová – Svitavy.

7 Budigovi synové Roku 1915 Johann Budig zemřel a vedení bavlnářské firmy převzali synové Maxmilian a Friedrich. V podnikání ale pokračovali už jen do roku 1932, kdy skomírající textilní závod prodali. Maxmilian poté odešel do Německa a vykonával i funkci prezidenta Rakouské průmyslové a obchodní banky ve Vídni.

8 Vila na Dimitrovově ulici
Johann Budig si nechal v roce postavit rezidenci s parkovou úpravou na dnešní ulici Dimitrovově, od roku zde sídlí okresní soud. Okresní soud ve Svitavách

9 2

10 Vila Městský dvůr V roce 1896 zakoupil bývalý právovárečný dům na náměstí, z něhož vznikl v 18. století zájezdní hostinec Zur Goldene Krone, který si v roce vybral k noclehu pruský král Fridrich II. Veliký. Johann Budig jej zcela přestavěl, vybudoval luxusní restauraci, hotelové pokoje a překrásný zrcadlový plesový sál. Tento sál se na dlouhou dobu stal kulturním centrem města, sloužil i jako kinosál.

11 Johann Budig se rozhodl rekonstruovaný dům, přejmenovaný na hotel Městský dvůr, bezúplatně věnovat městu. Po 2. světové válce se dům stal majetkem podniku Restaurace a jídelny, který jej v rámci malé privatizace odprodal soukromému majiteli. Dům byl zcela zdevastován, zničen byl i cenný interiér hotelu a sálu. Dnes je objekt zčásti opraven a využíván ke komerčním účelům.

12 Muze 3

13 Vila v Máchově aleji V roce 1892 dokončil stavitel Johann Bier na Jižní aleji rodinnou vilu Budigových (v tzv. germánském norimberském stylu). Majitel po roce 1900 nechal k domu přistavět ještě dvě křídla, v jednom bylo technické zázemí a kočárovna. Křídlo s věží sloužilo k bydlení. Rodině Budigů patřila honosná vila až do roku 1945, kdy jim byl zkonfiskovaný majetek.

14 Městské muzeum 27. dubna 1947 bylo v bývalé Budigově vile na tehdejším Smetanově náměstí slavnostně otevřeno nové městské muzeum. Muzejní budova však chátrala. Konstrukce byly napadeny dřevokaznou houbou a oprava budovy trvala až do roku 1969. V roce 1976 pak bylo v nové přístavbě budovy zřízeno Okresní muzeum dělnického hnutí. V roce 1990 se statut muzea změnil na Výstavní galerii ve Svitavách a od roku 1991 Městské muzeum a galerie ve Svitavách.

15 Zopakujte si Jakému podnikání se věnoval Johann Budig?
Jakým dalším aktivitám se věnoval? Které svitavské budovy jsou spojeny s jeho jménem? Čemu tyto budovy slouží dnes?

16 textilní výroba a tabákový průmysl politickým – starosta města
a poslanec říšské rady vila na dnešní Dimitrovově ulici budova soudu hotel Městský dvůr na náměstí komerční prostory textilní výroba a tabákový průmysl vila v dnešní Máchově aleji Mětské muzeum a galerie 1

17 Zdroje FIKEJZ, Radoslav a Vladimír VELEŠÍK. Kronika města Svitavy. Svitavy: Městské muzeum a galerie ve Svitavách, 2006, S. 125. JARDA 75. Wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: UNIESERT. Wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Fikejz, Radoslav a Blanka Čuhelová. Městský památkový okruh [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Fikejz, Radoslav. Historie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FIKEJZ, Radoslav a Vladimír VELEŠÍK. Kronika města Svitavy. Svitavy: Městské muzeum a galerie ve Svitavách, 2006, 396 s. ISBN Veškeré hypertextové odkazy jsou platně ke dní vytvoření díla.


Stáhnout ppt "Svitavské památky– Budigovy vily"

Podobné prezentace


Reklamy Google