Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033."— Transkript prezentace:

1 Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033

2 Vila Hanse Budischowského Mohutnou rodinnou vilu v Borovině, dnešní součást Třebíče, dal postavit Hans Budischowsky, tehdejší majitel největší třebíčské továrny na obuv Carl Budischowsky und Söhne.

3 Vypracováním plánů pověřil pražského architekta židovského původu a rodáka z Kroměříže Maxe Spielmanna. Továrníkově vile vtiskl projektant zámeckou podobu a pojal ji v neobarokním stylu. Vila je zasazena do mírně se svažujícího terénu nad prudkým svahem údolí, v jehož východní části se nalézají výrobní haly borovinské továrny.

4 Dvoupodlažní budova s podkrovím, zasazeným do mansardové střechy, spočívá na mohutném kamenném soklu. Jak jižní průčelí, v němž je umístěn hlavní vstup, tak severní, k němuž vedla ze zahrady dvě ramena schodiště, má reprezentativní charakter. Jižní fasádě dominuje vstupní portikus se čtyřmi subtilními pilíři rytmizovanými pásovou bosáží. Na portiku spočívá balkon s kuželkovou balustrádou.

5  Interiéru vily dominuje velkoryse pojatá vstupní hala procházející přes dvě podlaží, v níž je umístěno výrazné točité schodiště.  Přízemí domu s hudebním salonem a pánským pokojem ve východní části, jídelnou, kanceláří a zimní zahradou v části západní sloužilo výhradně společenským a reprezentativním účelům.  Patro mělo naopak privátní charakter. Nacházela se zde ložnice, pokoje dětí, pokoj pro hosty a koupelna.  V mnoha místnostech se do dnešních dnů zachovala bohatá štuková výzdoba stropů a stěn, původní okna, dveře, zárubně a další detaily.  Luxusně zařízená vila poskytovala maximální komfort bydlení.

6 V roce 1931 koupil vilu Josef František Waldstein-Wartenberg z třebíčské větve šlechtického rodu Waldsteinů-Wartenbergů, který si zde zřídil své rodové sídlo.

7 V současné době je vila, která má opravené průčelí a je v soukromých rukách, na prodej. Cena činí téměř 30 mil. Slavná vila Hanse Budischowskeho, která se dochovala téměř v původní podobě, je uvedená i na portálu www.slavnevily.cz.www.slavnevily.cz

8 Vypracovali: Tomáš Makovec, Přemek Halámek a Pavel Seifer, třída P3 ve školním roce 2010/2011


Stáhnout ppt "Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033."

Podobné prezentace


Reklamy Google