Péče o památky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o památky Podklady k přednášce Ing. František Svoboda, Ph.D. (pro MKV_EKKU zprosředkovala dne 29/ Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.
Advertisements

Péče o památky Marginalia ekonomie. Co je památka? Památky záměrné –dílo vytvořené s cílem zachovat … skutky či osudy Památky nezáměrné –ve své době vznikaly.
Péče o památky Marginalia ekonomie. Co je památka? Památky záměrné –dílo vytvořené s cílem zachovat … skutky či osudy Památky nezáměrné –ve své době vznikaly.
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Péče o památky. Co je památka? Památky záměrné –dílo vytvořené s cílem zachovat … skutky či osudy Památky nezáměrné –ve své době vznikaly za uspokojením.
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Péče o památky Marginalia ekonomie. 07.S Památková péče. 08.P Návštěva vybrané kulturní instituce – Zámek Belcredi, Líšeň. Sraz v 9.00hod.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Pojem přeměna obchodní společnosti
Místní rozpočtové jednotky
Státní organizace.
Malé a střední podnikání
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Péče o památky Marginalia ekonomie.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Stavební uzávěra základní informace
Občanské soudní řízení I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Název projektu: Moderní škola
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Správa sociálního zabezpečení
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Péče o památky Marginalia ekonomie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Občanské soudní řízení I.
Péče o památky Marginalia ekonomie.
Občanské soudní řízení I.
Život bez střeva , Praha.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

Péče o památky

Co je památka? Památky záměrné Památky nezáměrné dílo vytvořené s cílem zachovat … skutky či osudy Památky nezáměrné ve své době vznikaly za uspokojením praktických potřeb …. Nebyly míněny jako památky či doklad budoucím generacím

Jak přistoupit k problému? Vize jednoduchosti X Vize komplexnosti Sekundární trhy, subjektivismus hodnocení, jedinečnost, „Path dependency problem“

Alois Riegl a hodnota památky

Péče o památkové hodnoty Vyžaduje, aby vlastník památku chránit: Mohl a musel Mohl a chtěl

Nástroje památkové péče Veřejné vlastnictví Právní a organizační rámec památkové péče Motivace a pobídky Posilování racionality National Trust – 248 000 ha krajiny (i přírodních rezervací), 700 mil pobřeží a přes 200 budov (manorhouse). 3.7 milionu podporovatelů.

Veřejné vlastnictví Jako princip posílení státu (Josefinské reformy) Předpoklad vybudování nové společnosti (komunismus) Reziduum kolektivismu (dnes)

Změna vlastnické struktury po r. 1989 Podíl kulturních památek Předchozí stav v % Po roce 1989 v % V majetku státu 45 10 V majetku církví 15 16,9 Ve vlastnictví obcí 4 24 Ve vlastnictví soukromých osob 36 49,1

Právní a organizační rámec památkové péče V monarchii

Městský radní dr.Karel Černohorský, když si v Mrštíkově stati přečetl i větu: "Těžko tu rozsoudit, neúpíme-li posud pod vpádem Hunů, Avarů a divokých asiatských hord, dnes ovšem v jiné, v podstatě ale nijak nezměněné podobě," na nejbližší schůzi městské rady 20.března 1897 "poukázav na útočný článek v Rozhledech učinil návrh, aby kostel sv. Václava byl neodkladně sbořen. Zároveň upozornil na zbytečnost kostelíčka sv. Trojice v Podskalí."

Návrh zákona o památkové péči (1911) Ochrana památek prostřednictvím politických úřadů, které měly být vázány odborným posudkem památkových úřadů Likvidace, prodej a zastavení památek jen se souhlasem Ministerstva kultu a vyučování Možnost vyvlastnění památky Pozitivní motivace – v případě odstoupení od nevhodné přestavby památky možnost osvobození od činžovní a domovní daně na 12 let Povinnosti nálezce archeologické památky Sankce – peněžité tresty, v závažných případech trest podle trestního zákona Zákon nebyl přijat

Právní a organizační rámec památkové péče V demokracii I. (1918-1939) V totalitním systému (1948-1989) V demokracii II. (1989-?)

Legislativa a organizace památkové péče dnes Zákon 20/1987 Sb. O státní památkové péči Prohlašování věci za kulturní památku, jejich evidence Ochrana a užívání kulturních památek Archeologické výzkumy a nálezy Organizace státní památkové péče Sankce Zákon 71/1994 Sb. O prodeji a vývozu předmětů K.H. Lze vyvážet/prodávat pouze takové předměty kulturní hodnoty starší 50 let s cenou nad 30.000,- Kč, které mají osvědčení o tom, že nejsou kulturní památkou Osvědčení vydávají muzea, galerie a organizace Památkové péče

K 8. říjnu 2013 památkový fond zahrnoval: 12 památek na Seznamu světového dědictví UNESCO 272 národních kulturních památek a jejich souborů 594 památkově chráněných území - památkových rezervací a zón 40 336 nemovitých kulturních památek a jejich souborů Cca 43 246 rejstříkových čísel movitých kulturních památek evidovaných v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky elektronicky

Spor o vyhlašování kulturních památek – rozhodnutí Ústavního soudu Vlastnictví nesmí být zneužito na újmu druhým Dle Listiny základních lidských práv má vlastník nejen práva, ale i povinnosti Omezení vlastníka památky jsou kompenzována řadou ustanoveními, nabízejícími možnost náhrady

Motivace a pobídky Sledování vlastního zájmu Dosahování cílů instituce Pobídky soukromé Pobídky veřejné Dosahování cílů instituce Prožitek dobrého nebo špatného

Pobídky soukromé Maximalizace užitku jednotlivce může, ale nemusí vést k ochraně památkových hodnot Podobně rozporné výsledky i u firmy usilující o minimalizaci nákladů/maximalizaci zisku Problémem poptávka po starožitnostech získaných i nelegální cestou

Odcizené předměty v brněnské diecézi

Pobídky veřejné Přímá podpora– výdaje státního rozpočtu

Pobídky veřejné Nepřímá podpora Osvobození od daně z nemovitosti Zvýhodněné odpisy u daně z příjmů Osvobození od daně darovací u blízkých příbuzných

Ochrana památky jako cíl instituce/organizace Církve a náboženské společnosti Šlechtické rody Státní památková péče

Ochrana památky jako příspěvek k obecnému blahu Charakteristickým rysem památkové péče je zapojení veřejnosti Klub za starou Prahu, Společnost přátel starožitností českých, Klub československých turistů Dnes hlavně občanská sdružení a nadace

Posilování racionality Mezinárodní organizace (projev kulturního internacionalismu) UNESCO (pod UNESCO spadá i ICOMOS) Národní organizace Památkový ústav Nadace, občanská sdružení

Závěr Účinná ochrana památek je možná jen za spolupráce všech tří sektorů hospodářství – obchodního, vládního a nezávislého Nutnou podmínkou je akceptování hodnotového rámce tohoto odvětví

Navrhněte řešení: Součástí památkové péče je již od doby Rakouska-Uherska omezení možností vývozu předmětů kulturní hodnoty. Myslíte si, že toto omezení volného trhu lze považovat za akceptovatelné i v dnešní době? Jaké jsou argumenty pro a proti tomuto ustanovení? Konfiskáty po WW II. a zestátněním majetku církevních i šlechtických sídel nabyl náš stát značného množství movitých památek. Dnes je v depozitářích svozových hradů a zámků. Jak byste s tímto majetkem naložili?

Proč vznikla památková péče? Obecně: Dokončení transformace vlastnických práv a růst nových investičních možností Růst tempa hospodářství a rostoucí konkurence Růst urbanizace, nové standardy bydlení a dopravy Rostoucí vliv státní byrokracie Konkrétně: Vnímání památek jako národního bohatství a znaku národní identity Destruktivní zásahy státu (u nás Josefinské reformy) Ničivé účinky rostoucí ekonomiky (zejména v Praze)

První předpisy o ochraně památek: Věci staré přirozeně ustupují věcem novým má-li být památka zachována, je třeba aktivně zasáhnout. První předpisy o ochraně památek: Předkupní právo státu u nalezených věcí (1776) Zákaz vývozu specifických movitých památek (1818) Předkupní právu státu u věcí vyvážených (1827) Kontrola obchodu se starožitnostmi (1913) První organizace památkové péče: Centrální komise pro výzkum a zachování stavebních památek (1850) Klub za starou Prahu