TISKOVÝ ZÁKON 22. 4. 2016 KISK FF MU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Advertisements

Spisová služba Ivana Šmídová
Elektronický podpis.
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
SVNIT Přednáška M. Horáková
Vedení správního řízení
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Tiskový zákon, z. č 46/2000 Sb. „vlastním jménem“ zákon o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku (čili zákon o periodických publikacích,
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
EVIDENCE OBYVATEL. Archivnictví  Archivnictví je upraveno zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Archivnictví je řízeno vnitřní státní.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Stanou se klasické archivy kbelíky, či odpadkovými koši?
Evidence obyvatel.
Osobní údaje při registraci domén Praha září 2007 Mgr. Martina Šnajderová, DiS. Úřad pro ochranu osobních údajů.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Legislativní otázky týkající se problematiky online elektronických zdrojů Mgr. Iva Celbová
Právo na informace Tereza Danielisová,
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Archivnictví a spisová služba
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Základní registry ve veřejné správě
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Omezení plateb v hotovosti Dana Šramková. Omezení plateb v hotovosti dle zákona č. 254/2004 Sb. povinnost provádět vybrané nadlimitní platby bezhotovostním.
Základní registry.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
ZPŘÍSTUPNĚNÍ INFORMACÍ KISK FF MU. Svobodný přístup k informacím Zajištěn nejobecnějšími dokumenty demokratických států Všeobecná deklarace.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
TISKOVÝ ZÁKON KISK FF MU.
Zpřístupnění informací
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
1 Vydávání místního zpravodaje Název: Novoměstsko Periodicita: měsíčník Zahrnuje: informace z Nového Města na Moravě a jeho místních částí Vydavatel: Novoměstská.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
PRÁVO MEDIÁLN Í OBLASTI AKADEMICKÝ ROK 2015/2016 JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Spisová služba – základní pojmy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
e-PK aktuální stav služeb DDS
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
ERMS - eSSL.
Archivní správa sídlo: Ministerstvo vnitra, Milady Horákové 133, Praha 6 1. Oddělení řízení, metodiky a kontroly archivů a spisové služby 2. Oddělení řízení,
Zákon č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů (tiskový zákon), ve znění pozdějších.
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
TISKOVÝ ZÁKON KISK FF MU.
Stavební právo.
Odbor archivní správy a spisové služby MV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
GDPR a budoucí redakční praxe
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Mikroregion Bystřicko - CSS
Transkript prezentace:

TISKOVÝ ZÁKON 22. 4. 2016 KISK FF MU

Tiskový zákon Periodický tisk: tiskoviny vydávané min. 2x za rok se stejným názvem, obsahovým zaměřením a grafickou podobou Neřeší Sbírku zákonů, Sbírku mezinárodních smluv, věstníky a úřední tiskoviny, ani vydávané pro vnitřní potřeby Práva a povinnosti PO i FO při vydání či šíření v ČR, mimo úřední a pro vnitřní potřebu, ale periodika uzemní samosprávy ano Vydáním stejné tisky či částí se lišící (regionální mutace) HMOTNÉ (jinde v pojmech neuvedeno) rozmnoženiny

Odpovědnost za obsah Za obsah odpovídá vydavatel (ne autor) Vydavatel neodpovídá za pravdivost reklamy a inzerce, krom vlastní (=> z. o regulaci reklamy…) V naléhavém veřejném zájmu povinnost uveřejnit oznámení státního orgánu co nejdřív a nejvýrazněji Po sdělení dotýkající se cti, důstojnosti, soukromí… FO/PO možné požadovat zveřejnění reakce ve stejné formě (podmínky v z.) FO/PO jako (mezi)zdroj informací do tisku právo odepřít orgánu státu podrobnosti o původu a obsahu, příp. věcí, z nichž by šlo zjistit (mimo trestné činy a daně o objednateli inzerce)

Evidence periodického tisku Vede MK ČR, každý právo nahlížet a pořizovat výpisy a opisy PO/FO min. 30 dnů před zahájením vydávání oznámit: název a obsah, periodicitu, mutace, identifikaci vydavatele + změny do 5 dnů Při neúplnosti výzva k doplnění, při nevyhovění jako by neoznámeno Při neřešení evidence či dlouhém přerušení považováno vydávání za ukončené

Povinné údaje na každém vydání Údaje jako v evidenci Místo vydání Číslo a den vydání Evidenční číslo přidělené MK ČR Při chybějících údajích nesmí být veřejně šířen (výjimka číslo přidělené MK ČR, pokud nebylo sděleno)

Povinný výtisk Povinnost bezplatně na vlastní náklad z každého vydání do 7 dnů zajistit dodání stanoveného počtu výtisků příjemcům Musí být bezvadný, jinak lze žádat bezplatnou náhradu Příjemci: 2x NK, 1x: MZK, K Národního muzea, MK ČR, Parlamentní K, krajské K, MKP + pro nevidomé Macanova + regionální mutace příslušné krajské

Pokuty Do 100-200 tis. Kč dle závažnosti, způsobu, době trvání a následků Při opakovaných (během roku) až 2x Řeší krajské úřady (magistráty) dle sídla vydavatele Zahájení nejpozději 3 roky po prohřešku

ZÁKON O NEPERIODICKÝCH PUBLIKACÍCH

Vymezení pokrytí Neperiodické publikace = rozmnoženiny literárních, vědeckých a uměleckých děl (dle AZ) k veřejnému šíření, vydávané jednorázově, max. 1x rok, častěji po částech tvořících celek Veřejné šíření = zpřístupnění neurčenému okruhu osob Neřeší: audiovizuální díla, SW, 3D výtvarná díla, propagační a vnitřní materiály, ceniny, mapová díla, rozmnoženiny vydané v cizině s vydavatelem bez složky v ČR Za obsah odpovídá autor

Povinné údaje v neperiodické publikaci Název díla Jména autorů, pokud možné Identifikace vydavatele (FO i PO) Rok vydání (je-li známý) U přeložených původní název a označení vydání Označení nositele autorských práv ISBN, pokud uděleno Zodpovídá vydavatel, jinak nelze veřejně šířit

Povinný výtisk Vydavatel do 30 dní: 2x NK ČR, 1x: MZK, Vědecká K v Olomouci, regionální výtisk MKP a krajské dle sídla vydavatele + slepeckým písmem Macanově Musí být bezvadný, jinak možné žádat výměnu Každou vydavatel musí nabídnout ke koupi knihovnám daným vyhláškou (17 knihoven – krajské, vědecké a MKP)

Sankce Ukládá krajský úřad dle sídla vydavatele Do 15-50 tis. Kč dle závažnosti, způsobu, době trvání a následků Zahájení správního řízení do 3 let po prohřešku

Otázky Jakým zákonem se řídí vydavatel: elektronického týdeníku firemního věstníku každoročního sborníku mapy měsíčníku pro dospívající obecního zpravodaje počítačového programu sbírky zákonů trojdílné encyklopedie vydané během jednoho roku Když budu mít pocit, že v časopise je obsah, který poškozuje mou dobrou pověst, koho můžu žalovat? A u knihy? Když mě budou v časopiseckém článku citovat a neuvedou mé jméno, je to problém dle zákona? A u knihy? Kde najdu všechny časopisy a knihy, které byly v posledním roce v ČR vydány nebo šířeny?

Otázky Co řeší zákon o některých službách informační společnosti? Co je služba informační společnosti dle zákona? Co je obchodní sdělení dle zákona? Jak je za obsah informací… … přenesených pomocí WiFi odpovědný poskytovatel připojení k této WiFi síti? … odpovědný Google, který je vyhledal? … odpovědný provozovatel služby Uloz.to? Mohu opakovaně posílat reklamní sdělení? A moje firma? Mohu dát souhlas se zasíláním obchodních sdělení a pak ho zase odvolat? Může mi zasílat obchodní sdělení firma, na jejíž webových stránkách jsem … … zakoupila hračky? … zaregistrovaná? … se byla podívat? … nikdy nebyla?

Otázky Co může být službou e-komunikací? Na koho se můžu obracet v oblasti e-komunikací jako na poradní nebo dohledový orgán? Může můj telefonní operátor zpracovávat a na vyžádání policie poskytnout: Informace definující můj pohyb ve fyzickém světě? Obsah mnou poslaných SMS zpráv? Telefonní čísla lidí, kteří mi volali? Může mi volat cizí telefonní operátor, když jsem nedala souhlas k předání mého čísla do jeho rukou?

Zákon o archivnictví a spisové službě

Oblast úpravy Klíčová témata: Archiválie: práce s nimi (od výběru po ochranu), práva a povinnosti správců, zpracování OÚ pro účely archivnictví Archivy: soustava, práva a povinnosti zřizovatelů Spisová služba Působnost správních úřadů na úseku zákona Ministerstvo vnitra – nejvyšší orgán pro oblast

Klíčové pojmy Dokument X archiválie Jakákoli forma, vč. hmotné (razítka, pečetidla) nebo e- Archivní fond (soubor) X sbírka (se sdíleným rysem) Výkon spisové služby = odborná správa dokumentů subjektu (pošta i interní) od vzniku po skartaci/archivaci

Výběr archiválií Povinnost uchovávat dokumenty a umožnit výběr archiválií Státní a veřejné instituce Soukromoprávní původci: obchodní společnosti a družstva (mimo bytové) a notáři jen některé dokumenty; občanské, náboženské, obecně prospěšné … organizace Výběr (doba vzniku, obsah, původ, vnější znaky) příslušným archivem, nejčastěji ve skartačním řízení, někdy mimo, příp. na žádost archivu/vlastníka Zvláštní pravidla pro výběr dokumentů s tajnou informací

Práce s archiváliemi Držitel povinnost ochrany + bezplatné poradenství o péči Při převodu vlastnictví daná posloupnost nabídky (snaha do státního vlastnictví) Mimo ČR vyvážet jen se souhlasem MV, vždy jen na dobu určitou a důvodu v z. Evidované v ČR = Národní archivní dědictví Evidenci vedou správci + v hierarchii druhotná (státní oblastní archivy) a ústřední evidence (MV ČR)

Zpřístupnění archiválií Nahlížení na žádost a s dodržením zákona a badatelského řádu Žádost obsahuje OÚ (oprávnění ze z.) K nahlížení pouze starší 30 let + všechny zveřejněné a z činnosti státních orgánů vzniklé před r. 1990 Přístup odepřen pro ochranu nebo zákaz FO, jejíž OÚ obsahuje Možnost výpis/opis/kopie, AZ není dotčen, ale v z. ceník

Od 2012 pravidla pro e-zpřístupnění E-archiválie dostupné dálkově: v Národním archivu (portálem), v digitálním archivu (mimo bezpečnostní) V e-archivech stejné postupy (výběr a příjem + metadata, přístup k digital-born i digitalizovaným) Metadata: identifikační, popisné, autorizační Evidence Národního archivního dědictví, popis a evidence původců a archivů a kulturně vědeckých institucí

Spisová služba Státní a veřejné instituce (podobné archivnictví mimo školské instituce krom VŠ + kraje, obce a městské části) povinnost vykonávat SS Možná listinná i e- (ta preferovaná) Dokumenty označeny jednoznačným identifikátorem a evidovány, k téže věci => spis Jmenný rejstřík pro vyhledávání, ověřování a automatické zpracovávání Požadavek na e-podpis/e-značku/ kvalifikované časové razítko

Delikty a sankce Přestupek i správní delikt – pokuta 5 tis. - 1 mil. Kč „Právnická osoba za správní delikt neodpovídá, jestliže prokáže, že vynaložila veškeré úsilí, které bylo možno požadovat, aby porušení právní povinnosti zabránila.“

Děkuji za pozornost.