TRÉNINK MLÁDEŽE PLAVÁNÍ Mgr. Ivana Felgrová (UK FTVS)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Advertisements

ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 12. Intervenční pohybové programy - atletika, plavání, gymnastika, hry, sporty v přírodě Tento projekt.
Teorie sportovní přípravy Školení trenérů baseballu II.tř. Nymburk 2010.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Andrea Kunovjánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_18.
Projekt Děti na startu. CO JSOU DĚTI NA STARTU  Celonárodní projekt všeobecné sportovní přípravy dětí předškolního a mladšího školního.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Kateřina Janovská.  Prodlužující se věk odchodu do důchodu = nutnost podávat plný pracovní výkon v seniorském věku  + zatížení v domácnosti + častá.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Podpora v nezaměstnanosti
Testy vytrvalostních schopností
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Mimoškolní aktivity dětí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Dobrý den Horská klinika 2011.
Techniky práce s mentálně postiženými
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Didaktika sportovních činností
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Význam utkání v sportovních hrách
Sada 3A Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
OBSAH prezentace: Zásady bezpečnosti v pohybových volnočasových aktivitách Didaktické metody Hlavní didaktické zásady výchovy ve volnočasových aktivitách.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
PRÁCE Z TERÉNU – sportovní gymnastika Veronika Krupková
ATLETIKA přednáška.
Doplněk (verbální atribut)
Tělesná výchova na ZŠ praktické
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Právo sociálního zabezpečení
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
Pedagogika školního sportu
Běžecká příprava mládeže
Cyklistický trénink dětí v triatlonu Petr Polívka
JAZYK A ŘEČ Poznávací schopnosti – ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ, UČENÍ
Právo sociálního zabezpečení
Suchá příprava, fyzioterapie
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Neživá příroda - vzduch
PLAVECKÉ SOUSTŘEDĚNÍ HOŘICE
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Diferencované stravování
Vztah k životnímu prostředí
SK Benešov U8 – kompenzační cvičení, protahovací cviky
Kondiční PŘÍPRAVA LAKROS.
Děti mladšího školního věku a přirozený pohyb
Seminář o stavebním spoření
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

TRÉNINK MLÁDEŽE PLAVÁNÍ Mgr. Ivana Felgrová (UK FTVS)

CÍL Podpořit zdravý vývoj dítěte-nepoškodit zdraví, vytvořit zdatnost Vytvořit celoživotní vztah ke sportu Vytvořit základy pro pozdější trénink (naše přání = triatlon)

ZÁSADY UVĚDOMĚLOST SOUSTAVNOST NÁZORNOST TRVALOST PŘIMĚŘENOST BIOLOGICKÉMU VĚKU Děti (a mládež )v plavání: ETAPA ZDOKONALOVACÍHO PLAVÁNÍ ETAPA ZÁKLADNÍHO TRÉNINKU

SOUBOJ mezi TECHNIKOU A KONDICÍ Kondici „honit“přednostně SUCHOU PŘÍPRAVOU Techniku ve vodě,ale s podporou kvalitní všestranné přípravy na suchu Jiné pohybové aktivity (sporty) výhodné pro budoucí plavce: základy gymnastiky,stolní tenis, balet, hry-mini košíková, vybíjená… !!!BEZ KVALITNÍ SUCHÉ PŘÍPRAVY NEBUDEME ÚSPĚŠNÍ!!!

KARIÉRA PLAVCE Jaký je optimální věk pro vrcholové výkony? - 18,19,20 let - max 28,29….32 let – podle délky tratě V praxi: Základní plavecká výuka: 5,6 let 1x týdně, lekce 45min Zdokonalovací výuka: 6,7 let 2xtýdně, lekce 45 min Přípravka (závodní): 8-10 let, nejčastěji 2x-3x týdně, 1„trénink“= 45min, častěji 60min Zásady: Děti závodí na 25m Kilometry za rok – nárůst: 150km, 200km, 300km… Ve vodě- technika, herní formy, soutěživě,(na šířku bazénu) kraul, znak, prsa, „vlnění“,plavání prvků a zvláštní důraz na kvalitu práce dolních končetin (závody), a na správné dýchání…starty, obrátky,pády, orientace pod vodou, obratnost, koordinace (frekvence) vytrvalost… !Alespoň jeden rok obecné přípravy pro ty, kteří nechtějí v budoucnu závodit!

ZÁKLADNÍ TRÉNINK OD 10, 11 let do ukončení 9.třídy ZŠ, (14, 15 let) V PRAXI: Družstva oddílu a sportovní třídy (5.-9.) Trénink 4x týdně – dvoufázové Minimálně 60 min ale častěji 75,9Omin,12Omin dlouhé Závodění-plný program, všechny závodní tratě 5Om-1 5OOm. Stále všestrannost, ale ke konci se rýsují předpoklady pro specializace na trať a způsob Tréninkové metody-nepřerušovaná,střídavá metoda, sprinty-frekvence, poslední 2 roky i tréninky (málo) intervalové-přednostně z prvků a polohovek, kondiční tréninky na šířku bazénu, všichni-tratě 200,400 polohovka, 1 500m V.ZP. Rozvoj vytrvalosti 300-3000m…. Využívání pomůcek-pestře!! SUCHÝ TRÉNINK-pestře, kvalitně, využití většiny sportů V plavání NEVYSTŘÍLET PRACH!!!! STÁLE NĚCO NOVÉHO, UDRŽET ZÁJEM, MOTIVACI, PROPOJOVAT S BLÍZKÝMI SPORTY, NENÍ CÍLEM JEN VRCHOLOVÝ SPORT, ALE BEZVADNÝ ČLOVĚK, ZDRAVÝ ODOLNÝ, KTERÝ SPORT MILUJE A PRAVIDELNĚ PROVOZUJE!!!!!!

STAVBA TRÉNINKOVÉ JEDNOTKY DĚTI-PŘÍPRAVKA Ještě, než začne trénink- rozcvičení,cílené úkoly Rozplavání-např.6 (..12..) šířek, Technická cvičení-hned opravovat, měnit-varianty po 1,2 délkách bazénu.. Kondiční úkol např. 50,100 nohy kraul s deskou…,50m prsa, 50m kraul.. Štafety na šířku,soutěživě nebo honičky… vyplavání,uklidňovací motiv, optimistický, kladný…. ODDÍL, SPORTOVNÍ TŘÍDY-TRÉNINK Před tréninkem 5-10 min rozcvičení, samostatně. Rozplavání-zadané konkrétně, 200-400m Rozvojová technická cvičení, 200-400m… 1-2 hlavní motivy konkrétně zaměřené, zátěžového charakteru Vyplavávací motiv, uklidňující Strečink 5 min

TRÉNINK MLÁDEŽE JE ZÁBAVNÝ, PLNÝ PŘEKVAPENÍ, PŘÁTELSKÝCH VZTAHŮ, ALE VYŽADUJE : TRENÉRA CHARAKTERNÍHO, TVŮRČÍHO, KTERÝ MYSLÍ NA TRÉNINK A DĚTI 24 HOD DENNĚ!!!