CESTOVNÍ RUCH JAKO SYSTÉM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Advertisements

Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch je otevřený a dynamický systém, který tvoří dva podsystémy: Subjekt cestovního ruchu Objekt cestovního.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
BIKE SHARING PRO BRATISLAVU. Bike Sharing z pohledu uživatele: -občané Bratislavy i turisté budou moci využívat bike sharing co by součást veřejné dopravy.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu.
 Co je to cestovní ruch?  Cestujeme s cestovní kanceláří, cestovní agenturou nebo individuálně  Návštěvnost České republiky  Cestovní ruch Jihomoravského.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6015 NázevMzda Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
OSTRAVA AUTOR: MICHAL GŘEŠEK. Poloha města MAPA MĚSTA Praha 380km Slovensko 50km 15km Polsko D1.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Správa sociálního zabezpečení
Příjmy z kapitálového majetku
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Model důchod-výdaje.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Ekonomika– národní hospodářství
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Makroekonomie E 7 - otázky.
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Správa sociálního zabezpečení
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
VÝVOJ, ORGANIZACE A TRH CESTOVNÍHO RUCHU
TYPOLOGIE CESTOVNÍHO RUCHU
Správa sociálního zabezpečení
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Výběrové řízení z hlediska právního a psychologického
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
SPRÁVNÍ PRÁVO.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Aktuální problémy cestovního ruchu
Transkript prezentace:

CESTOVNÍ RUCH JAKO SYSTÉM Mgr. Jan Charousek Liberec 2017

Cestovní ruch je otevřený a dynamický systém, který tvoří dva podsystémy: Subjekt cestovního ruchu Objekt cestovního ruchu Tyto podsystémy jsou ovlivňovány prostředím: a) ekonomickým, b) politickým, c) sociálním, d) technicko-technologickým, e) ekologickým.

Subjekt CR = účastník CR, je každý, kdo uspokojuje svoje potřeby spotřebou statků CR v době cestování a pobytu mimo místo trvalého bydliště, obvykle ve volném čase. Stálý obyvatel: v domácím CR je osoba, která žije alespoň 6 po sobě následujících měsíců před příjezdem do jiného místa na dobu kratší než 6 měsíců, v mezinárodním CR ve vztahu k dané zemi se za stálého obyvatele považuje osoba, která žije v zemi alespoň jeden rok před příjezdem do jiné země na dobu kratší jednoho roku.

Návštěvník: v domácím CR je osoba, která cestuje na jiné místo v zemi svého trvalého bydliště na dobu kratší než šest měsíců. v zahraničním CR cestuje do jiné země na dobu nepřesahující jeden rok. Hlavní účel cesty v obou případech je jiný než výkon výdělečné činnosti.

Turista: Je osoba, která v domácím i zahraničním cestovním ruchu splňuje kriteria návštěvníka. Účast turisty na CR je spojena s minimálně jedním přenocováním. Z hlediska délky pobytu se rozlišuje: Turista na dovolené – setrvá na daném místě určený počet nocí nebo dní. Krátkodobě pobývající turista – pobyt alespoň s jedním přenocováním. Výletník – je jednodenní návštěvník, který se zdrží jeden den, aniž by v navštíveném místě přenocoval.

Objekt cestovního ruchu – je všechno, co se může stát cílem změny místa pobytu účastníka CR (příroda, kultura, hospodářství, apod.). Tvoří ho cílové místo (tj. středisko CR, region, stát, destinace), podniky a instituce CR. Cílové místo musí mít: a) primární nabídku – tj. přírodní a kulturní potenciál pro CR, b) sekundární nabídku – tj. podniky, zařízení a instituce CR (stravování, ubytování, kultura, sport).

Z hlediska funkcí rozlišujeme: Městská střediska CR – kulturně historické památky, administrativně-správní orgány, obchody, průmysl. Lázeňská místa – vybudovaná na bázi přírodních léčivých zdrojů. Rekreační střediska – letní nebo zimní sporty. Rekreační obce – zanikla původní hospodářská funkce, v současnosti jsou využívané na rekreační účely. Chatové oblasti Která místa v ČR znáte, charakterizujte? DVD – ukázka lázeňských míst v ČR

Okolí systému cestovního ruchu Ekonomické prostředí – je pro růst CR velmi významné, je představováno pozitivními nebo negativními vlivy ekonomických ukazatelů (např. ekonomický růst, nezaměstnanost, inflace, stabilita měny, úroková míra). Politické prostředí, které ovlivňuje rozvoj CR, tvoří zejména mírové podmínky v jednotlivých státech a ve světě jako celku. Významné je odstraňování bariér v podobě zrušení vízové povinnosti.

Sociální prostředí – je dáno společenským zřízením, to ovlivňuje např Sociální prostředí – je dáno společenským zřízením, to ovlivňuje např. pracovní a mimopracovní podmínky, sociální politiku státu, rozdělování HDP. Zpětná vazba CR na sociální prostředí se projevuje např. v diferenciaci nabídky (účast na CR je umožněna i sociálně slabším skupinám obyvatelstva nebo zdravotně postiženým).

Technicko-technologické prostředí – zahrnuje dopravní infrastrukturu, technickou, technologickou a informační vybavenost, které jsou nutné pro rozvoj CR. Které dálniční úseky v ČR jsou placené? www.dalnice.com/doprava/poplatky/mapa_plac_useky.htm Víte, kolik a které železniční koridory máme v ČR? http://koridory.wz.cz/

Ekologické prostředí – ekonomický růst provází zhoršování životního prostředí. CR je závislý na atraktivním prostředí, rozvíjí se tam, kde existují vhodné přírodní a kulturně-historické zdroje rozmístěné v zemi. Víte, jak dlouho se rozkládají odpadky v přírodě: ohryzek jablka, papír, slupka od banánu, žvýkačka, igelitový sáček, plechovka, PET lahev, …? http://ciselnik.artega.cz/jak_dlouho_se_rozkladaji_odpadky.php

Děkuji za pozornost a přeji hezký den, i když dnes deštivý 