Standardy dostupnosti veřejné infrastruktury

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvojový program obce Tisá Úvodní prezentace zpracovatele pro veřejnost
Advertisements

Informace z porady MMR s krajskými úřady Informace k ZÚR JMK porada pořizovatelů v JMK1.
Ochrana urbanistických a architektonických hodnot zástavby poznatky veřejného ochránce práv Kancelář veřejného ochránce práv JUDr. Marek Hanák, JUDr. Jana.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Pilotní projekt základního registru územní identifikace a nemovitostí („PP ZRÚIN“) Vít Suchánek, ČÚZK.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP Žďár nad Sázavou , Jihlava.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP PELHŘIMOV Jihlava.
„Integrované dopravní systémy – informační systémy pro podporu rozhodování veřejné správy při výstavbě a provozování IDS v České republice“ Výzkumný projekt.
Práce se strategickými dokumenty v Olomouckém kraji 8. listopadu 2010, Praha Olomoucký kraj.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Třetí úplná aktualizace ÚAP JMK 2015 Třetí úplná aktualizace ÚAPo 2014 Odbor územního plánování a stavebního řádu KrÚ JMK Třetí úplná aktualizace ÚAP JMK.
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
CZ  Územní plán  Evropské indikátory udržitelného rozvoje  Analýza brownfieldů  Studie udržitelné MHD ve Vsetíně  Přenos dobré praxe a zkušeností.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Informace z porady MMR s krajskými úřady
Role dat v procesu rozhodování?
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Resort ČÚZK a téma DTM Karel Štencel
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Zpráva o uplatňování ÚP
Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK
Návrh strategie při správě majetku
ZÚR JMK ZÚR JMK práce s dokumentem VVURÚ VVURÚ ( práce s dokumentem )
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Krajský úřad Libereckého kraje
Regionální politika a regionální rozvoj
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Využití metodiky MMR ČR k aktualizaci ÚAPo Zpracované kartogramy k vyhodnocení stavu územních podmínek jednotlivých obcí
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Územně analytické podklady obcí ÚÚP a „jeho“ údaje o území Brno, 6
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
POLITIKA ARCHITEKTURY A STAVEBNÍ KULTURY ČR
ZÚR JMK ZÚR JMK práce s dokumentem práce s dokumentem VVURÚ VVURÚ
Zpráva o uplatňování územního plánu
Pozemkové úpravy.
Plnění Politiky architektury a stavební kultury ČR
Standard vybraných částí územního plánu
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
STAVEBNÍ ZÁKON.
Ukládání a zveřejňování písemností
Územní plán Liberec.
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Nástroje územního plánování a jejich vazby k pozemkovým úpravám
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Informace k tezím rekodifikace
Připravovaná metodika na ochranu nerostného bohatství
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Zařízení služeb provozované SŽDC a jí poskytované služby
Územní plán s prvky regulačního plánu
Profesionalizace sociální práce v ČR
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Návrh Zadání Územního plánu Mariánské Lázně
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Informace k územním studiím krajiny z hlediska metodického
Transkript prezentace:

Standardy dostupnosti veřejné infrastruktury Ing. arch. Josef Morkus, Ph.D.

Standardy dostupnosti veř. infrastruktury Projekt TA ČR Beta TB050MMR001 Zpracovatel ČVUT: Karel Maier, Jakub Vorel, Veronika Šindlerová Garant MMR: Josef Morkus Certifikováno 12/2016, zveřejněno 10/2017 Naplnění opatření 1.4.1 a 2.1.1 Politiky architektury a stavební kultury

Účel Určeno pro pořizovatele a projektanty ÚPP a ÚPD. Vytvoření podmínek pro zajišťování dostupnosti veřejných infrastruktur. Metodika nestanovuje standardy pro komerční infrastrukturu. Identifikace těch alternativ rozvoje území krajů a obcí, které by vedly ke zhoršování dostupnosti veřejných infrastruktur.

Standardy dostupnosti Občanské vybavení: Vzdělávání a výchova Sociální péče a péče o rodinu Zdravotnictví Kultura Veřejná správa Ochrana obyvatelstva Hřiště

Standardy dostupnosti Dopravní infrastruktura: Odstavná stání Krátkodobé a dlouhodobé parkování P+R, B+R Jízdní kola Zastávka hromadné dopravy

Standardy dostupnosti Technická infrastruktura: Nakládání s tuhými komunálními odpady Zásobování vodou Nakládání s odpadními vodami, odvodnění Veřejná prostranství Veřejná prostranství obecně Malé parky

Dostupnost Rozlišují se tři základní typy dostupnosti: fyzická, vyjádřená fyzickou vzdáleností mezi sledovaným výchozím a cílovým bodem (skutečná fyzická vzdálenost nebo vzdušná vzdálenost x koeficient zpravidla 1.3), časová, vyjádřená časem potřebným pro dosažení cílového bodu ze sledovaného výchozího bodu (pěšky, VHD vybraným ranním spojem včetně pěší cesty, IAD). sídelně strukturální, vztažená k obci popřípadě sídlu (ano / ne).

Typy sídel Standardy se stanoví diferencovaně podle typu sídla a charakteru území (orientačně): ve městech s počtem obyvatel od 10 000; kromě částí města (sídel) prostorově nesouvisejících s jádrem; v obcích do 10 000 obyvatel v rozvojových oblastech PÚR a ZÚR, pokud vykázaly v uplynulých 20 letech výrazný populační růst anebo stavební rozvoj; ve městech od 1000 do 10 000 obyvatel a v ostatních obcích od 2000 obyvatel; v obcích neuvedených pod typy A až C, a též v částech, které prostorově nesouvisející s jádrem.

Prahy efektivity Pro vybrané veřejné infrastruktury jsou stanoveny orientační prahové hodnoty vztažené k: populační velikosti sídla (cílové dle ÚPD + spádových sídel), hrubé obytné hustotě potřebné pro jejich efektivní provoz. Prahem efektivity pro dostupnost veřejné hromadné dopravy je pro fyzickou vzdálenost 300 m hrubá obytná hustota 80 ob./ha, pro fyzickou vzdálenost 500 m 30 ob./ha a pro fyzickou vzdálenost 600-700 m 15 ob./ ha.

Standardy dostupnosti

Použití Pro analýzy území pro zjišťování a vyhodnocování udržitelného rozvoje území určení problémů k řešení v ÚPD Při stanovování základních požadavků na účelné a hospodárné uspořádání území krajů zpřesnění a rozvíjení cílů a úkolů územního plánování koordinace územně plánovací činnosti obcí Při stanovování koncepcí rozvoje území obcí při zpracování doplňujících průzkumů a rozborů pro stanovení základní koncepce rozvoje území obce, urbanistické koncepce a koncepce veřejné infrastruktury

Použití standardů v ÚAP Nedosažení standardu ve stavu území se uvede ve zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území jako slabá stránka, následně jako problém k řešení v ÚPD. Nevyhovění standardu ve zjištěných záměrech na provedení změn v území se zachytí ve zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území jako problém k řešení v ÚPD. Výše uvedené skutečnosti budou uvedeny také v problémovém výkresu ÚAP.

Použití standardů v ZÚR Pro návrh změn v území v ZÚR se využijí především poznatky o sídelně strukturální dostupnosti, a to pro stanovení požadavků na koordinaci územně plánovací činnosti obcí a na řešení v územně plánovací dokumentaci obcí.

Použití standardů v ÚP K dosažení standardu dostupnosti infrastruktur se zejména přihlédne při vymezení zastavitelných ploch a ploch přestavby, popřípadě ploch územních rezerv. Pokud vymezené plochy nevyhovují některému ze standardů dostupnosti infrastruktury, navrhne ÚP opatření k dosažení tohoto standardu a vytvoří předpoklady pro věcnou a časovou koordinaci změny využití území v předmětné ploše. Pro sídla, jejichž návrhový počet obyvatel splní kritérium minimálního prahu efektivity sledovaných zařízení, územní plán navrhne vhodné umístění těchto zařízení.

Příklad 1: plochy pro umístění MŠ v ÚP

Příklad 2: výběr ploch dle dostupnosti

Příklad 3: roztroušené sídlo – MŠ a ZŠ

Následné kroky Informovat úřady územního plánování. Využívat metodiku při pořizování ÚAP, ZÚR i ÚP (sledování dostupnosti veřejné infrastruktury je součástí novely vyhlášky č. 500/2006 Sb. v části ÚAP – podklady i vlastní rozbor udržitelného rozvoje). Úřady územního plánování - sledovat, zda je metodika využívána při pořizování ÚAP a ÚP. Uvažované navázání na nástroje regionální politiky a provázání se sídelní strukturou.