Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Návrh Zadání Územního plánu Mariánské Lázně

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Návrh Zadání Územního plánu Mariánské Lázně"— Transkript prezentace:

1 Návrh Zadání Územního plánu Mariánské Lázně
Prezentace pro jednání Zastupitelstva města Mariánské Lázně ( )

2 Pořizování územního plánu
ZM ML na svém jednání dne rozhodlo o: Pořízení nového územního plánu (kompetence je dána §6 odst.5 písm. a) ve spojení s §44 písm. a) zákona č. 183/2006 Sb. – dále jen Stavební zákon). Vyhlášení urbanistické soutěže (soutěž) o návrh a s následným zadáním veřejné zakázky na zpracování nového územního plánu v návaznosti na výsledky soutěže. Pro spolupráci při pořizování nového územního plánu s pořizovatelem byl ZM určen Ing. arch. Vojtěch Franta (dle §6 odst.5 písm.f) ve spojení s §47 odst.1 stavebního zákona)

3 Veřejná urbanistická soutěž a výběr zpracovatele
Soutěžní podmínky + zadání urbanistické soutěže schválila RM na svém jednání dne Předmětem soutěže bylo zpracování základní strategie a koncepce územního rozvoje celého správního území města M. Lázně. Soutěž byla vyhlášena s termínem odevzdání návrhů do Vítězem soutěže se stal tým autorů pod vedením Ing. arch. Marka Blanka. V jednacím řízení bez uveřejnění (navazovalo na soutěž) byl jako zpracovatel ÚP vybrán Ing. arch. Marek Blank. Další informace o veřejné urbanistické soutěži najdete na

4 I. Etapa ÚP ML – Doplňující průzkumy a rozbory
V dubnu 2017 byla uzavřena smlouva o dílo na zpracování: ÚP Mariánské Lázně Vyhodnocení vlivů ÚP ML na udržitelný rozvoj území (URU) Pořizovatel předal ihned zpracovateli veškeré dostupné podklady a začaly se zpracovávat „Doplňující průzkumy a rozbory“ jejichž cílem bylo zejména: seznámení projektanta územního plánu s řešeným územím a požadavky jeho uživatelů prověření, aktualizace a doplnění obdržených podkladů a analýza území vytvoření kvalitního podkladu pro zpracování zejména Zadání ÚP

5 I. Etapa ÚP ML – Doplňující průzkumy a rozbory
územní plán je dohodou o využití území, tj. dohoda mezi: obyvateli města, městem, lidmi zvenčí, majícími na území jistý záměr a úředníky, kteří hájí veřejné zájmy Požadavky občanů byly zjišťovány formou: Dotazníků (anonymní a sloužily k analýze pohledu na město ML) Podnětů (soukromé záměry a nápady na změny v území) Veřejného setkání (představení zpracovatelského týmu, pracovní verze P+R a diskuze s občany) Pozn. Podněty a dotazníky mohl každý vyplnit a doručit od července 2017 do konce října 2017.

6 I. Etapa ÚP ML – Doplňující průzkumy a rozbory
Požadavky města: Byly formulovány již v rámci zadávacích podmínek pro urbanistickou soutěž 2016 o návrh ÚP ML. RM byla ve fázi zpracování P+R informována o potřebě stanovení základních požadavků města na rozvoj území ( červenec 2017). Byly zformulovány ve spolupráci s Komisí urbanistiky a dopravy – prezentace pracovní verze P+R zpracovatelem a stanovení základních požadavků na řešení (září 2017). Doplňující P+R byly odevzdány v říjnu 2017 a finálně v prosinci 2017.

7 II. Etapa – Zadání ÚP ML Návrh Zadání (dle stavebního zákona zpracovává pořizovatel ve spolupráci s určeným zastupitelem): První verze byla zpracovaná pořizovatelem v lednu 2018 a následně detailně zkonzultována s určeným zastupitelem a zpracovatelem ÚP ML. Následovala úprava na základě dohodnutých řešení. Návrh zadání byl přichystán na jednání komise urbanistiky a dopravy na březen 2018, nakonec byl projednáván v květnu 2018 (na jednání byli přizváni všichni zastupitelé). Následovala další úprava na základě záznamu z jednání komise UaD a opětovné konzultace s určeným zastupitelem. bylo zahájeno projednání návrhu Zadání s dotčenými orgány, sousedními obcemi a veřejností, ukončeno

8 II. Etapa – Zadání ÚP ML V červenci 2018 proběhlo vyhodnocování výsledků projednání návrhu Zadání opět spolu s určeným zastupitelem (podrobná zpráva v příloze důvodové zprávy). Významné požadavky dotčených orgánů (zvýší nákladnost i časovou dotaci na zpracování návrhu ÚP ML): Ministerstvo kultury – požadavky na zpracování územních studií nebo regulačních plánů v rozvojových plochách spadajících do památkové rezervace. CHKO Slavkovský les – požadavky na zpracování regulačních prvků nebo stanovení podmínky zpracování regulačního plánu v jednotlivých územích. Ministerstvo zdravotnictví – požadavek na respektování Statutu a rozdělení vnitřního lázeňského území na kat. A a B. Odhadovaná časová náročnost 4 měsíce, navýšení financí o Kč.

9 II. Etapa – Zadání ÚP ML Stanoviska dotčených orgánů (dle stavebního zákona nutné respektovat): CHKO Slavkovský les – NEVYLOUČIL VÝZNAMNÝ VLIV NA PŘEDMĚT OCHRANY NEBO CELISTVOST EVL Kladské rašeliny = ÚP musí být posouzen z hlediska vlivů na lokality NATURA 2000 a tedy i životní prostředí (SEA) a z toho vyplývá i posouzení na udržitelný rozvoj území (URU) KÚKK, posuzování vlivů na ŽP – na základě stanoviska CHKO požaduje posoudit ÚP z hlediska vlivu na ŽP = URU (neboť ŽP je pouze jednou složkou URU). Požadavek musí být (a je) obsažen v návrhu Zadání v kapitole g) S dotčenými orgány, zpracovatelem a urč. zast. domluveno řešení: Požadavek na vyhodnocení vychází z neideálního souladu stavebního zákona a zákona o ochraně přírody a krajiny (Zadání = obecné, Dotčený orgán = musí se vyjádřit a nemá pořádně dle čeho) Bude tedy zpracován pracovní návrh ÚP ML (hlavní výkres + výroková část) a dotčené orgány budou znovu požádány o stanovisko (nejdřív CHKO, následně KÚKK) = následně bude jasné zda je nutné zpracovávat URU a případně v jakém rozsahu.

10 II. Etapa – Zadání ÚP ML Návrh Zadání upravený dle výsledků jeho projednání je nyní předkládán ZM ke schválení. Zadání schvaluje v samostatné působnosti zastupitelstvo obce, pro jejíž území je územní plán pořizován (§6 stavebního zákona). V odůvodněných případech ZM uloží v Zadání zpracování variant řešení.

11 II. Etapa – Zadání ÚP ML Obsah a struktura Zadání dle přílohy č.6 k vyhl. č.500/2006 Sb. Obsahuje – hlavní cíle a požadavky na zpracování návrhu územního plánu zejména v oblasti: Urbanistické koncepce Koncepce veřejné infrastruktury (dopravní, technická, občanské vybavení, veřejná prostranství) Koncepce uspořádání krajiny A to vždy ve třech fázích: Požadavky z Politiky územního rozvoje ČR (priority) Požadavky ze Zásad územního rozvoje KK (přeložka II/230, ÚSES, běžkařská trasa) Požadavky z územně analytických podkladů, P+R a další požadavky ( tzn. námi stanovené požadavky)

12 II. Etapa – Zadání ÚP ML A dále potom: Vymezení územních rezerv
Vymezení veřejně prospěšných staveb a veřejně prospěšných opatření Stanovení ploch kde bude nutné zpracovat územní studie, regulační plány či dohody o parcelaci jako podmínky pro rozhodování v území Stanovení potřeby variantního řešení Stanovení požadavků na obsah ÚP Požadavky na vyhodnocení předpokládaných vlivů na URU

13


Stáhnout ppt "Návrh Zadání Územního plánu Mariánské Lázně"

Podobné prezentace


Reklamy Google