Nevolnictví x Poddanství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
MARIE TEREZIE – česká a uherská královna,arcivévodkyně rakouská, vévodkyně burgunská, hraběnka tyrolská Autor: Lenka Mulačová Vytvořeno v rámci.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
  Vznik univerzit v Evropě, Karlova univerzita  Zakladatel?   4 fakulty  V čele univerzity? V čele fakulty?  Bratrská výchova  Ideál.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
PROCENTA Vymezení pojmu procento, základ, počet procent.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Anotace Seznámit žáky s fungováním školství v ČR. Popsat jednotlivé stupně a možnosti přechodu z nižšího na vyšší stupeň. Výukový materiál.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Pojem přeměna obchodní společnosti
Příjmy ze samostatné činnosti
Název projektu: Moderní škola
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Český MODRÝ mák z.s. sdružuje členy, kteří v ČR pěstují, zpracovávají a obchodují s mákem a makovinou založen v roce 2001 od roku.
Počátky feudalismu.
ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Právo sociálního zabezpečení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Správa sociálního zabezpečení
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Právo sociálního zabezpečení
Název a číslo materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
WORD Tabulky - ohraničení
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Raný novověk - společnost
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Život na vesnici Název: VY_32_inovace_08 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Společnost Označení materiálu:
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Právo sociálního zabezpečení
FINANČNÍ GRAMOTNOST Osobní rozpočet
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Z českých dějin Osvícenství, Tereziánské a josefínské reformy, Národní obrození, Rozvoj vědy a techniky, Revoluční rok 1848, Kulturní život 19.století,
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství
Reformy Marie Terezie.
Celkový základ daně.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Nevolnictví x Poddanství

Poddanství Stav nesvobody plynoucí z feudální závislosti zemědělského obyvatelstva na vrchnosti. Mírnější než nevolnictví. Základ poddanství je určitý stupeň “připoutání“poddaného k půdě a povinnost odvádět feudální rentu. V Čechách bylo poddanství zrušeno roku 1848. Poddaný měl povinnosti vůči vrchnosti, státu a církvi.

Nevolnictví Je to právní stav typický pro středověkou Evropu, který definoval vztahy mezi rolníkem(nevolníkem) a majitelem půdy (pán). Rolník byl dědičným pronajimatelem půdy a byl tak právně vázán k jejímu majiteli. Vztah zahrnoval fyzickou závislost rolníka a jeho povinnost respektovat pánovu vůli. Dědičný pronájem půdy byl základním odlišením nevolníka od otroka, který byl prodáván a nakupován bez jakéhokoliv vztahu k půdě.

poddanství Povinnosti poddaných: Ourok (v odborné literatuře úrok) je peněžní dávka odváděná vrchnosti. Robota je výraz slovanského původu, (sloveso robotovat = „pracovat“) a označuje ve feudálním systému osobní službu sedláků a rolníků pro jejich pány. Naturálie - většinou jisté množství obilí.

Tereziánské reformy Souhrnné označení pro hospodářskosprávní, politickospravní, soudní a školské změny za vlády Marie Terezie (1740-80) Rozsáhlá reformní činnost tereziánské období byla podnícená válečnými neúspěchy Zákonem z roku 1774 byl upraven systém základního školství v monarchii a zavedena povinná školní docházka pro děti od 6 do 12 let

Poddanství – Zuzana Pekárková Nevolnictví – Kamila Lupínková Tereziánské reformy – Honza Wasserbauer Prezentace – Kristýna Bartůňková & Zuzana Pekárková Pojmíšky – Šťěpán Princ Zaúkolovávání – Kikča oragnizátorka

Zdroje : http://cs.wikipedia.org/wiki/Buddhismus Ty pojmy co jste nám dal na „studenta“ www.google.cz Sešit DĚJEPISU