Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář pro žadatele k výzvě OP LZZ č. B6 – Zvýšení kvality řízení lidských zdrojů a optimalizace.
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Obsah prezentace 1. Zhodnocení roku 2015: - příjmy, - výdaje, - celkem. 2. Srovnání s minulými lety: - celkem 2008 – ukazatele, rozpočtový výsledek,
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Tisková konference dne Ekonomické záležitosti Pk Ing. Roman Línek náměstek zodpovědný za finance a majetek Ing. Oldřich Felgr vedoucí odboru.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
1 R ozpočet města Police nad Metují na rok Rozpočet 2014 Rozpočet je navrhován jako schodkový s celkovými příjmy a výdaji ve výši tis.Kč.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok
O RGANIZACE ZAJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Organizační a příspěvkové organizace.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Rozpočtové právo II 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Vlastní zdroje - fondy.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Rozpočtový deficit Veřejná ekonomika 2.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
Místní rozpočtové jednotky
VEŘEJNÉ FINANCE SCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ.
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Aktuální stav realizace Programu rozvoje venkova ČR
Rozpočet města Police nad Metují na rok 2017
Solvence a likvidita. Solvence a likvidita Solvence Podnik je solventní pokud má dostatek prostředků k úhradě svých závazků. K zajištění solvence.
STÁTNÍ FONDY.
Obsah veřejných rozpočtů I
Úvod do podnikových financí
Téma 11: Finanční plánování
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Ivana Pařízková Rozpočtové právo ÚSC.
Reálné výdaje na složky HDP a jejich cenová úroveň ve srovnání s EU
Regionální politika a regionální rozvoj
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Výkazy ve finančním řízení II.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č
Katedra finančního práva a národního hospodářství
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Katedra národního hospodářství
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE:
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Národní hospodářství Fiskální politika.
Kontrola vnitrovýkazových vazeb
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Obsah veřejných rozpočtů III
Základní finanční kategorie a finanční nauky
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
FINANČNÍ GRAMOTNOST Osobní rozpočet
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2018 Ing. Michaela.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Základní finanční kategorie a finanční nauky
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek

Téma na dnešní cvičení Oblasti rozvoje území Rozvoj dopravní infrastruktury Rozvoj sociální a technické infrastruktury Bytová výstavba Rozvoj cestovního ruchu a další…

Rozpočty územní samosprávy Rozpočet územní samosprávy je: Decentralizovaným peněžním fondem Účetní bilancí (bilancuje příjmy a výdaje) Rozpočtovým plánem – na rozpočtové období Nástrojem obecní a regionální politiky – slouží ke splnění volebních cílů obce, či kraje Rozpočet obce, kraje – bilance F1 + P – V = F2 F1 stav financí na začátku roku P příjmy V výdaje F2 stav financí na konci roku F2 > F1 je kladný přebytek F2 < F1 hospodaření je schodkové Dlouhodobý cíl je P = V, či P > V Dlouhodobý vztah P < V se vyrovnává rezervami z minulosti, či další zadlužování

Rozpočty územní samosprávy Daňové příjmy a dotace jsou alokovány na příjmový účet až v lednu příslušného roku Hospodaření obcí a krajů prochází povinným auditem Nedodržení zákona má za následek sankční pokutu Příjmy a výdaje územních rozpočtů závazně člení rozpočtová skladba Rozpočty obce a kraje obsahují: Příjmy a výdaje, které mají vztah k činnosti samosprávy i k výkonu státní správy Finanční vztahy: K veřejnému sektoru K podnikatelským subjektům K rozpočtové soustavě K ostatním obcím a krajům K ostatním subjektům (např. peněžnímu ústavu)

Rozpočty územní samosprávy Rozpočet územní samosprávy jako finanční plán můžeme pojmout jako: Krátkodobý rozpočet Důležité je časové rozložení finančních toků Nutné v každém okamžiku zajistit likviditu obce a kraje Střednědobý a dlouhodobý rozpočtový výhled Dříve se toto nerealizovalo Důležité pro plánování a financování nákladných investic ve veřejném sektoru Je investiční strategií Problémy střednědobého plánování souvisí s: Schopností odhadu budoucích P a V Vyjasněním koncepce finančních vztahů k ostatním rozpočtům v zemi Organizační oblastí, vztahy mezi volenými a výkonnými orgány, zlepšení rozpočtového managementu Rozpočet je: Nástroj prosazování obecní a regionální politiky Nástroj realizace a koncepce územní samosprávy publicitou

Téma na další cvičení Zaměřeno na příjmy v min. létech Daňové Nedaňové Kapitálové Přijaté dotace Na léta 2005 a 2006 (jak je schváleno zastupitelstvem)