AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

Digitální učební materiál
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A05Čj9_Věty vedlejší
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základ ě ř ešení projektu OPVK, registra č ní č íslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy vedlejších vět.
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT Český jazyk - 7. ročník.
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Syntax - druhy vedlejších vět
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Věta vedlejší příslovečná podmínková
Druhy vedlejších vět Český jazyk 7. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt.
VY_32_INOVACE_03-37 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba Téma:
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
P ř íslove č né ur č ení Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37 Téma: ČESKÝ JAZYK – skladba VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_364_Věta příslovečná AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Vedlejší věta podmětná, přísudková
(7. ročník). Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová:
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Druhy vedlejších vět Podmětné Přísudkové Předmětné Přívlastkové
Souvětí podřadné. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: 1.07/14.00/
Mgr. Kateřina Karbulová,Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových, Ostrava – Zábřeh.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Souvětí podřadné Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
Opakujeme vedlejší věty 3 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_06_Opakujeme vedlejší věty 3.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Významové poměry mezi hlavními větami Název sady: Český jazyk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Předložky a spojky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_15 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Druhy vedlejších vět Věta podmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta předmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta přívlastková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_17_VV-přívlastková a doplňková Autor Fulínová.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011
VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.09_URČOVÁNÍ DRUHŮ VĚT.
Předložky.
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_06
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Kateřina Křížová
ČESKÝ JAZYK 4. ROČ. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_16
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_03
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Jazyk a jazyková komunikace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_08
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Spojky.
AUTOR: Mgr. Marta Severová
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_15
VY_32_INOVACE_16_ Skladba – věta jednoduchá a souvětí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04 TÉMA: ČESKÝ JAZYK PRO 2. STUPEŇ ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

Anotace Tato prezentace je určena žákům 7. a 8. třídy. Zaměřuje se na vedlejší věty příslovečné. Podává přehled spojovacích výrazů. Procvičuje určování vedlejších vět příslovečných. Slouží k praktickému tvoření vět.

Vedlejší věta příslovečná místní: kde, kam, odkud, kudy… časová: když, až, jakmile, než, sotva, kdy, zatímco, pokud, dokud… způsobová: jako, jak, jak – tak, že, aby, pokud… měrová: čím – tím, tak – že , jako, tolik kolik příčinná (důvodová): protože, že, poněvadž, jelikož.. účelová: aby, abych podmínková: kdyby, jestliže, -li, jestli, když… přípustková: ačkoli, třebaže, přestože, i kdyby, i když… Vedlejší věta příslovečná rozvíjí přísudek věty řídící, vyjadřuje příslovečné určení.

Nahraďte příslovečné určení vedlejší větou. Udělám to podle tvého přání. Po otcově příchodu už nebyl čas na zlobení. Pro nemoc jsem nemohl přijít. Úkol splnil ke vší spokojenosti. Přes zákaz kouření si zapálil cigaretu.

Udělám to, jak sis přál. způsobová Řešení Udělám to, jak sis přál. způsobová Když otec přišel, nebyl už čas na zlobení. časová Protože jsem byl nemocný, nemohl jsem přijít. příčinná Úkol splnil, aby byli všichni spokojeni. účelová Přestože tam byl zákaz kouření, zapálil si cigaretu. přípustková

Vedlejší větu nahraďte příslovečným určením. Vypila jsem horký čaj, abych se zahřála. Když se budeš snažit, určitě to zvládneš. Ačkoli je venku krutá zima, cítíme se u kamen spokojeně. Když jsi odjel, hledala tě tvoje sestra. Kamkoli se podívám, leží tvoje knihy, papíry a sešity.

Vypila jsem horký čaj pro zahřátí. Se snahou to určitě zvládneš. Řešení Vypila jsem horký čaj pro zahřátí. Se snahou to určitě zvládneš. I přes krutou zimu se cítíme u kamen spokojeně. Po tvém odjezdu tě hledala tvoje sestra. Všude leží tvoje knihy, papíry a sešity.

Doplň věty podle obrázků a urči druh vedlejší věty. Jak se do volá, tak se z ozývá. Spal, jako by ho do hodil. Kam nechodí , tam chodí lékař. Křičel, jako by ho na brali. Neříkej hop, dokud jsi .

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. způsobová Řešení Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. způsobová Spal, jako by ho do vody hodil. měrová Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. místní Křičel, jako by ho na nože brali. měrová Neříkej hop, dokud jsi nepřeskočil. časová

Spojte části vět a určete druhy vedlejších vět. Nemohl jsem dobře polykat, Až se rok s rokem sejde, Když napadl sníh, Svítí-li za deště sluníčko, Kdybys přišel včas, nastala opravdová zima. protože mě bolelo v krku. bývá duha. mohli jsme jít do kina. všechno se změní.

Nemohl jsem dobře polykat, protože mě bolelo v krku. příčinná Řešení Nemohl jsem dobře polykat, protože mě bolelo v krku. příčinná Až se rok s rokem sejde, všechno se změní. časová Když napadl sníh, nastala opravdová zima. časová Svítí-li za deště sluníčko, bývá duha. podmínková Kdybys přišel včas, mohli jsme jít do kina. podmínková

Použité zdroje KRAUSOVÁ, Zdeňka a Renata TERŠOVÁ. Český jazyk pro 7. ročník základní školy a sekundu víceletého gymnázia :. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 136 s. ISBN 80-723-8320-5. KRAUSOVÁ, Zdeňka a Martina PAŠKOVÁ. Český jazyk 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2005, 128 s. ISBN 80-723-8419-8. Otevřená galerie MS Office Vlastní zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Palečková.