Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_08

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_08"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_08 TÉMA: ČESKÝ JAZYK PRO 2. STUPEŇ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace je určena žákům 6. třídy.
Vysvětluje větný člen – předmět. Žáci se procvičí ve vyhledávání a určování předmětu ve větě. Prezentaci lze použít v hodinách slohu, slouží k praktickému tvoření vět.

3 Předmět Závisí většinou na slovese.
Ptáme se na něj pádovými otázkami – kromě a 5. pádu a slovesem (někdy i přídavným jménem). Předmět značíme Pt.

4 Předmět může být vyjádřen:
podstatným jménem – Upekli jsme dort. přídavným jménem – Silný se vyvyšuje nad slabým. zájmenem – Pozvali nás na návštěvu. infinitivem slovesa – Dokážeš sestrojit trojúhelník?

5 Předmět může být: holý - Maminka vařila brambory. rozvitý – Maminka vařila rané brambory. několikanásobný – Maminka vařila brambory a omáčku.

6 Vyhledej ve větách předměty a urči jejich pád a slovní druh.
Při našem jednání jsme se dopustili chyb. Sestra odmítla odletět na dovolenou. Dědeček je už s prací hotov. Tatínek se podobal svému bratrovi. Sytý hladovému nevěří.

7 Řešení Při našem jednání jsme se dopustili chyb pád, podstatné jméno Sestra odmítla odletět na dovolenou. - infinitiv slovesa Dědeček je už s prací hotov pád, podstatné jméno Tatínek se podobal svému bratrovi pád, podstatné jméno Sytý hladovému nevěří pád, přídavné jméno

8 Utvoř věty k obrázkům, doplněná slova musí být ve větě předmětem
Utvoř věty k obrázkům, doplněná slova musí být ve větě předmětem. Všimni si, v jakém pádě se nejčastěji podstatná jména vyskytují.

9 Řešení Na podzim kluci pouštěli na poli papírové draky.
Na oslavu mých narozenin jsem rozvěsila po zahradě barevné balónky. Nařídila jsem si budík na šestou hodinu. Z dálky jsem zahlédla veliké sídliště. Bratr dostal k Vánocům novou motorku. Na nebi jsem pozorovala obrovské mraky.

10 Vyjádřete stručněji jednoduchou větou.
Meteorologové pozorovali, jak se počasí vyvíjí navzdory jejich předpovědi. V životopise uveďte, kdy a kde jste se narodili. Lékař nesdělil pacientovi přesně, jakým způsobem ho bude léčit.

11 Řešení Meteorologové pozorovali vývoj počasí.
V životopise uveďte datum a místo narození. Lékař nesdělil pacientovi přesně způsob léčby. Vyznačená slova jsou předměty.

12 Slohový úkol – napiš souvislý text, použij následující slovesa a doplň je vhodnými předměty (domácí úkol) studovat odpovídat postarat se stydět se bát se

13 Použité zdroje KRAUSOVÁ, Zdeňka a Renata TERŠOVÁ. Český jazyk pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2003, 136 s. ISBN Otevřená galerie MS Office Vlastní zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Palečková.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_08"

Podobné prezentace


Reklamy Google