SOUŘADNĚ SPOJENÉ VĚTY VEDLEJŠÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. L5 ex 3: my a já 1. Včera nám představil tu dívku.
Advertisements

Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Čárka v souvětí.
VEDLEJŠÍ VĚTY.
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Věty vedlejší.
Souřadně spojené věty vedlejší
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy vedlejších vět.
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Několikanásobné větné členy
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
VÝZNAMOVÉ POMĚRY Mgr. Michal Oblouk.
Digitální učební materiál
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Spojky.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_08.
Skladba souvětí.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Vedlejší věta podmětná, přísudková
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Rozkazovací tázací oznamovací přací. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č.
holé, rozvité, několikanásobné
Druhy vedlejších vět 2 Český jazyk 7. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt.
Žáci-cizinci na českých školách www.meta-os.cz2 Žáci-cizinci: kolik a odkud? Školní rok 2008 / 2009: základní školy střední školy
Interpunkce v souvětí podřadném
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Významové poměry mezi hlavními větami
Skladba - opakování VY_32_INOVACE_52_Opakovani skladby II Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Významové poměry mezi hlavními větami Název sady: Český jazyk.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.09_URČOVÁNÍ DRUHŮ VĚT.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
VY_32_INOVACE_ 14_ Souvětí a jeho stavba
Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Rozbor souvětí VY_32_INOVACE_46_Rozbor souveti
Název Zpráva, oznámení, SMS Název projektu: OP VK
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
PŘEDLOŽKY PŮVODNÍ A NEPŮVODNÍ
Souvětí souřadné.
VY_32_INOVACE_65_Přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Pythagorova věta.
Transkript prezentace:

SOUŘADNĚ SPOJENÉ VĚTY VEDLEJŠÍ VY_32_INOVACE_60_Souradne spojene vety vedlejsi Autor: Mgr.Dana Hatašová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

SOUŘADNĚ SPOJENÉ VĚTY VEDLEJŠÍ

Věty vedlejší jsou předmětné a mají stejnou řídící větu Už si dobře nepamatuju,o čem ten film byl a kdo v něm hrál. Koho,co si dobře nepamatuju? -O čem ten film byl. -Kdo v něm hrál. Věty vedlejší jsou předmětné a mají stejnou řídící větu Vedlejší věty jsou v poměru slučovacím

Přišel jsem, ne abych se s tebou hádal, ale abych ti pomohl. Za jakým účelem jsem přišel? -Ne abych se s tebou hádal. -Abych ti pomohl. Věty vedlejší jsou účelové a mají stejnou větu řídící Věty vedlejší jsou v poměru odporovacím

Spojovací výrazy mezi souřadně spojenými větami vedlejšími se opakují, nebo se mohou i vypustit. kteří Nechápu lidi, kteří chodí přes den do práce a pak se jen mlčky dívají na televizi. Které lidi nechápu? -Kteří chodí přes den do práce. -Kteří se pak jen mlčky dívají na televizi Věty vedlejší jsou přívlastkové v poměru slučovacím

a)Určete druh vedlejších vět b)Určete, v kterém významovém poměru jsou souřadně spojené věty vedlejší Slíbil mi, buď že mi napíše, nebo že mi zavolá. Maminka by určitě byla ráda, kdybys Přemkovi pomohl s úkolem, nebo dokonce s ním pravidelně opakoval látku z češtiny. Viděla jsem toho člověka, jak mu ukazoval nějaký papír a jak ho o něčem přesvědčoval. Bylo zajímavé, že dospělým se po celodenní túře třásly nohy slabostí, ale děti začaly po krátkém odpočinku skotačit a vyběhly ještě na chvíli na hřiště zahrát si košíkovou. Vzkázal mi, že za ním nepůjde, že nemá v tomto týdnu ani jedno odpoledne volné, a tak že mu ty knížky nemůže předat.

http://obrazky-gif.wz.cz/cerny-drak/ http://www.zs-bronzova.cz/files/images/bigsmile.png HOŠNOVÁ,E. Český jazyk pro základní školy 8. 1.vyd. Praha:SPN, 2009. s.106 - 107