Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Advertisements

Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Kontrolní šetření kvality sociálních služeb Mgr. Blanka Mikaušová Odbor sociálních.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Poetický slovník Opakujeme základní pojmy Návo d Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Definice tématu II Robert Zbíral
Zahájení a průběh správního řízení
Struktura látek a stavba hmoty
Seminář o stavebním spoření
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Slovní úlohy o směsích (řešené lineární rovnicí o jedné neznámé)
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Rakouská škola TNH 1 (DET-6)
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Srovnávací a historická gramatika 19.století
Rozhodování 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Základní principy DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE a promítání
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Úvod do tvorby srozumitelného textu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
VZNIK SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Výběrové metody (Výběrová šetření)
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Studium praslovanštiny a staroslověnštiny
Obecné výklady o důkazech
Hlasovací pravidla a alternativní mechanismy rozhodování
BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.
Pravděpodobnost a statistika
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010
Základní statistické pojmy
Úvod do praktické fyziky
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Hodnocení předložených žádostí – případ UK
Lineární regrese.
Specifikace cíle odborného textu
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Moravské dopravní fórum
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Struktura látek a stavba hmoty
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Transkript prezentace:

Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann

Historicko-srovnávací metoda zvláštní vědecký postup zkoumání příbuzenských vztahů mezi jazyky; seskupení jazyků do jazykových rodin na základě zjištění příbuznosti mezi nimi

Historická a srovnávací gramatika 19. století rozvinula se na začátku 19. stol. v Dánsku a zejména v Německu směr, který zahájil období moderní vědecké lingvistiky podnětem k jeho vzniku se stalo tzv. „objevení“sanskrtu (dávného vymřelého jazyka staroindických literárních památek). Ten byl sice znám už odedávna, ale teprve v tomto období si jazykovědci uvědomili, že velké množství podobností mezi sanskrtem a moderními evropskými jazyky nemůže být náhodné zajímá se hlavně o jazykový vývoj a měla v jazykovědě až do konce 19. stol. monopolní postavení (výjimkou byl pouze Wilhelm von Humboldt, který věnoval pozornost i živým současným jazykům).

Historická a srovnávací gramatika 19. století Výsledky systematického porovnávaní různých jazyků (jsou trvalou součástí i moderní lingvistiky) teorie o příbuznosti jazyků, objasnění jejich historického vývoje objasnění jejich genetické klasifikace podrobný popis indoevropských jazyků vypracování fonetických metod a moderní artikulační fonetiky

Srovnávací a historická gramatika V poslední čtvrtině 19. stol. vyvrcholily její teorie v tzv. mladogramatickém hnutí (věnovali ve svých dílech pozornost především otázkám fonetických změn a historickému pohledu na jazyk,za jejich hlavní myšlenku bývá nejčastěji považována teze o nevyhnutelnosti fonetických zákonů, tvrzení, že pokud se určitá hláska v jistém kontextu a v daném období změnila, muselo k takové změně nutně dojít ve všech slovech, v nichž byla tato hláska ve stejném kontextu) Jeho představitelé shrnuli výsledky srovnávací a historické gramatiky v několika monumentálních dílech: H. Paul Principy dějin jazyka, 1880 K. Brugmann – B. Delbruck: Základy srovnávací gramatiky indoevropských jazyků 1886 - 1900

Úkoly historicko-srovnávací metody: zjistit a určit původ příbuzných jazyků event. zrekonstruovat příbližnou podobu prajazyka, ze kterého se příbuzné jazyky vyvinuly určit stupeň příbuznosti mezi danými jazyky – tím určit menší příbuzenské celky (na základě shodných, podobných a odlišných prvků – klasifikovat jazyky v rámci jazykové rodiny) sledovat podmínky a příčiny paralelního obdobného vývoje jednotlivých jazyků sledovat možnosti vlivů jazyka na jazyk všechny tyto úlohy jsou prostředkem k vysvětlení vývojových zákonů jednotlivých jazyků

Konkrétní postup při zjišťování příbuznosti jazyků: 1) východiskem jsou shody a podobnosti mezi jazyky slova ze základního slovního fondu (ty jsou vývojově nejstarší: číslovky, zájmena, pojmenování příbuzenských vztahů) gramatické koncovky pro vyjmenování základních gramatických kategorií (pádů u jmen, osob u sloves) Co rozhoduje o tom, jestli totožnost porovnávaných slov je náhodná nebo skutečna? Rozhoduje pravidelnost hláskových paralel 2) postup může být i opačný – nevychází se s významové stránky, ale z formální, hláskové stránky. Pokud zjistíme hláskové paralely (střídnice) v jednotlivých příbuzných jazycích, je potřeba je foneticky vysvětlit

Závěr: hlavní a rozhodující kritérium pro určování příbuznosti jazyků jsou pravidelné hláskové střídnice gramatická stavba jako celek nemůže být rozhodujícím faktorem při zjišťování příbuznosti jazyků, protože principy gramatické stavby se můžou ve vývoji měnit (srov. bulharština – staroslověnština)

Nedostatky historicko-srovnávací metody: nemůže určit absolutní chronologii prajazykových změn, které zjistí porovnávaním příbuzných jazyků, proto – větší důležitost má tzv. relativní chronologie (porovnávají se jazykové jevy v jejich existenci v čase v časovém poměru); není možné blíže chronologicky určit jednotlivá vývojová stádia Klady historicko-srovnávací metody: je jedinou metodou, která nám umožňuje odhalit a vysvětlit vývojové zákonitosti jazyků