Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Advertisements

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/02  Název materiálu: Hudba v období pravěku  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
HOMO SAPIENS. Homo sapiens ( člověk rozumný) žil ve středním paleolitu před let př.n.l. na území Evropy, Afriky a Asie. K tomuto druhu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování staroorientálních států Název sady: Staroorientální.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_08_Hudba exotických kultur TémaHudba exotických kultur Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Házená Házená je kolektivní míčový sport, ve kterém proti sobě.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Skupiny hudebních nástrojů
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Anglie a rock 60. léta AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výtvarné umění starověku - souhrnný test
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Dechové dřevěné nástroje
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/03
Lidová muzika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Marketing VY_32_INOVACE_41_822
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045
Datum: 29. prosince 2012 Název školy: Základní škola Městec Králové
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Renesance v hudbě AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Výtvarné umění starověkého Egypta
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Výtvarné umění starověkého Egypta
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Česká hymna a její tvůrci
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
3. Část ROMÁNSKÁ DOBA ICT 2 –
POČÁTKY HUDBY Pravěk.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Johan Sebastian Bach AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Transkript prezentace:

Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice Autor: Mgr. Stanislava Gallová Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny hudby Téma: Starověká hudba (4. tisíciletí př. n. l. – 5. stol. n. l. )

Obecně Pod pojmem starověká hudba si představujeme hudbu orientálních civilizací, řeckou, židovskou a římskou. Rozhodující pro vývoj evropské hudby byla hudba řecká. Ta ovšem dlouho vstřebávala vlivy starověkých východních národů, především Egypťanů, Babylóňanů a Asyřanů, a je tedy kombinací těchto vlivů a své vlastní tradice. Na územích těchto národů byla hudba nedílnou součástí kulturního života. Patřila především k bohoslužebným úkonům a ti, kdo ji skládali a provozovali, byli velmi váženými členy společnosti.

Hudba orientálních civilizací Hudba byla velmi rozšířená již v Egyptě, Mezopotámii, Indii a Číně. Často sloužila k náboženským účelům (jako prostředník mezi bohy a lidmi), ve válečnictví i jako zdroj zábavy. Někde se vyvinuly neobvyklé nástroje, např. čínský guženg (podobný citeře) nebo indický sitár (podobný kytaře).

Řecká hudba Ve starověkém Řecku měla hudba mezi ostatními uměními významné postavení. Pěstoval se jednohlasý sólový i sborový zpěv. Hudební vzdělání bylo součástí výchovy, hudba se stala i soutěžní disciplínou na olympijských hrách. Rozvíjelo se i divadlo a poezie, které byly často hudbou doprovázeny. Dochovala se např. Seikilova píseň, notový záznam na náhrobku. Orfeus s lyrou

Nástroje V hudbě starověkých národů mají svůj původ některé hudební nástroje, především flétna, aulos (předchůdce hoboje),nejrůznější bicí nástroje, harfa, lyra, kytara a syrinx (Panova flétna). Hráč na aulos Syrinx

Římská hudba Římská hudba i hudební nástroje vycházely z řeckých poznatků. Hudba u Římanů se však v mnoha ohledech lišila,například jejich poezie nebyla doprovázena nástroji, hudba i divadlo obecně sloužily hlavně pro pobavení .Umělci byli najímáni a na rozdíl od řeckých nebyli váženi, naopak se jimi opovrhovalo. Většina hudebníků byli otroci.

Otázky a úkoly K čemu byla využívána hudba orientálními civilizacemi? Jaké znáš starověké nástroje? Které národy ovlivnily hudební tvorbu starověkého Řecka? Co všechno doprovázela ve starověkém Řecku hudba? Jmenuj jednu z nejstarších starověkých písní.

Odpovědi 1. k náboženským účelům (jako prostředník mezi bohy a lidmi), ve válečnictví i jako zdroj zábavy. 2. Aulos, syrinx, lyra, zvířecí roh, sitár, guženg a mnoho dalších 3. Egypťané, Židé, Babyloňané, Asyřané 4. Divadlo, poezie, olympijské hry 5. Seikilova píseň

Zdroje Texty z vlastních zdrojů http://mychina.blog.cz/en/1104/cinske-huebni-nastroje-ku-cheng http://www.orpheusandlyra.com/ http://www.mlahanas.de/Greeks/LX/Aulode.html http://www.mrrsoftware.com/MRRSoftware/Syrinx.html