Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:"— Transkript prezentace:

1

2 Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Veronika Kolompárová Vytvořeno: 20. ledna 2013 Ročník: 7., 8. a 9. Vzdělávací oblast: multikulturní výchova – volitelný předmět Svět Romů Anotace: Prostřednictvím tohoto VM se žáci seznámí s původem a historií flamenka.

3 Původ výrazu flamenko Existuje několik teorií, které se snaží vysvětlit původ slova flamenko. Jedna z teorií říká, že je odvozeno od slova „flamingo“ = plameňák (myšleno metaforicky jako typický postoj tanečníka) Jiná teorie ho spojuje s posměšným výrazem pro Vlámy, kteří byli pro své pyšné chování nazývání „flamenko“ = náfuka. Muzikolog Manuel García Matos naopak dokazuje, že slovo „flamenko“ je odvozeno od „flamencia“ (nádherný) a „flama“ (skvělý). Tento výraz začali pro sebe užívat Romové v období zrovnoprávnění (18. a 19. století), neboť označení „Gitanos“ začali považovat za nepřijatelné.

4 Hudební charakteristika flamenka
Flamenko sestává ze čtyř základních složek: zpěv (cante), tanec (baile), hra na kytaru (toque) a rytmický doprovod (jaleo). Druhy: Flamenco jondo - je nejstarší a nejčistší formou, tvoří jakýsi prazáklad flamenka, z něhož vycházejí všechny ostatní formy. Zpěv je při něm vážný, melancholický, vyjadřuje nejhlubší emoce. Flamenco chico – je veselé, živé a optimistické.

5 Kytara Sloužila jako doprovodný nástroj ke zpěvu a tanci, sólovým nástrojem se stala až v posledních desetiletích. Rozdíl od běžných akustických kytar spočívá především ve stavbě a akustických vlastnostech, např. má kratší tón a břinkavější zvuk. Významným kytaristou je Paco de Lucía -obohatil harmonii o nové prvky (zejména z jazzu). Rytmický doprovod se obstarává především pomocí tlesků (palmas) .

6 Tanec K umění flamenka se přidává až jako poslední.
Tance jsou buď sólové (mužské i ženské), nebo párové. Některé jsou ještě doprovázeny kastaněty (dřevěný nástroj ve tvaru mušle). Jednotlivé styly tanců se vyznačují svými typickými figurami a choreografickými prvky. Pro pomalé tance jsou typické napjaté a pomalé pohyby ramen a rukou, pohyby trupu a minimální prostorové přesuny. Veselejší tance jsou dynamičtější. Antonio Gades známý z díla Carlose Saury, v jehož filmech Krvavá svatba, Carmen a Čarodějná láska je flamenko a španělská romská kultura ústředním tématem. Flamenku se dnes věnují lidé z celého světa.

7 Zdroje informací URBANOVÁ, Emílie: Španělské tance, Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1983.


Stáhnout ppt "Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:"

Podobné prezentace


Reklamy Google