Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Středověk - gotika ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Žáci se formou prezentace seznámí s hudbou středověku, církevní i světskou. Formou zadaných úkolů si žáci budou své znalosti o daném období dále prohlubovat. V závěru prezentace si žáci uvědomí, že se i dnes mohou setkat se středověkou hudbou v moderní podobě.

3 STŘEDOVĚK – GOTIKA

4 HUDBA ve středověku Soustředěna do duchovní oblasti. Byla určena k oslavě věčného života a Boha, základem chorál – jednohlasý zpěv užívající latinské duchovní texty. Gregoriánský chorál – vznikl na popud papeže Řehoře na konci 6. st. n. l. – na jednu slabiku textu se zpívá více not, zpěv zní ozdobně.

5 SVĚTSKÝ (NECÍRKEVNÍ) JEDNOHLASÝ ZPĚV
Žertéři – potulní pěvci, vystupovali v hostincích a na jarmarcích. Truvéři a trubadúři (Francie stol. ) – rytířský zpěv, písně opěvovaly krásu ženy, statečnost rytířů, bitvy. Minnesangři (Německo 12. – 13. stol.) - rytířské zpěvy tzv. šansony Pěvci se doprovázeli např. na loutnu, flétnu, nebo bubínek.

6 14. století do konce 13. stol. byla hudba jednohlasá,
ve 14. stol. se začalo zpívat dvojhlasně nebo vícehlasně, tento způsob zpěvu byl považován za novinku, proto byl označován jako ARS NOVA (NOVÉ UMĚNÍ).

7 DNES: skupina gregorian
Gregorian je uskupení německých zpěváků, kteří převádějí rockové a popové skladby do gregoriánského chorálu. Seskupení založil Frank Peterson.

8 1. úkol Kdo vynalezl čtyřlinkovou notovou osnovu?

9 2. úkol Nejstarší ČESKOU hudební památkou je píseň…

10 ŘEŠENÍ 1. ÚKOL: Za vynálezce notové osnovy je považován italský mnich Guido z Arezza. 2. ÚKOL: Hospodine, pomiluj ny (přibližně 10. stol.)

11 CITACE Video [online] [cit ]. Gregorian - Nothing Else Matters (Live). Dostupné z WWW: < Text je dílem autorky ze dne Obrázky: otevřená galerie Microsoft Office


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google