Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, 403 31
Tel.: , Tel.řeď./fax: , VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/

2 Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Veronika Kolompárová Vytvořeno: 25. ledna 2013 Ročník: 7., 8., 9. Vzdělávací oblast: multikulturní výchova – volitelný předmět Svět Romů Anotace: Prostřednictvím tohoto VM se žáci seznámí s romskou hudbou na území Ruska od počátku příchodu Romů do této carské země, s životem romských hudebníků a hudebním projevem ruských romských hudebníků.

3 Romská hudba v Rusku Trocha historie Romů v ruské kultuře:
Na území carského Ruska se Romové poprvé objevili na konci 15. a počátku 16. století. Ani v Rusku se Romové v 18. století nevyhnuli osvícenským snahám o jejich ??? ASIMILACI Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi nebyly protiromské zákony v Rusku tak kruté. Cílem Ruska bylo vychovat z Romů poctivé plátce daní, nesměli kočovat. Výhradní postavení zde měli romští hudebníci a tanečníci.

4 Život romských hudebníků v Rusku
1. profesionální romský sbor nechal sestavit hrabě Orlov ze svých nevolníků. Zprvu hráli a zpívali pouze ruské lidové písně. Po vystoupení v Petrohradu se stal sbor velmi úspěšným, hrál dokonce pro Kateřinu Velikou. Zásluhu na obrovské popularitě sboru měla především sólistka Stěpanida Soldatova (1787 – 1822), zpěvačka, nazývaná svými ctiteli z řad šlechty a ruské inteligence jako „Stěša“, nebo také „romský slavík“. Byla dokonce přirovnávána k nejslavnější italské operní zpěvačce tehdejší doby, a tak se stala vlastně první ruskou romskou „primadonou“.

5 Život romských hudebníků v Rusku
Současně s 1. sborem vznikaly v Rusku další sbory. Jejich zlatý věk se kryl s obdobím romantismu v ruské kultuře. Čím je charakteristický romantismus? Umělecký směr, který klade důraz na city. Zobrazuje výjimečného hrdinu ve výjimečné situaci. V literatuře se začínají objevovat romští hrdinové, např. v poémě Cikáni Alexandra Sergejeviče Puškina.

6 Hudební projevy ruských Romů
Až do 20. století zpívali ruské romské sbory výhradně rusky. Uznávaná Stěpanida Soldatova kombinovala tradiční styl romales se stylem tehdejšího městského hudebního folklóru a (to je zvláště pozoruhodné) především s italským belcantem, což je klasická operní technika. Vystupovala s houslistou, kytaristou a dalšími dvěma zpěvačkami, které ji harmonicky, tj. vícehlase doprovázely. Kromě vícehlasu je pro ruskou romskou hudbu charakteristická sedmistrunná kytara. Tradičně na ni hráli muži a ženy zpívaly a tančily.

7 Odkaz na ruskou romskou hudbu


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"

Podobné prezentace


Reklamy Google