Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
TEPELNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
ROZVODNÁ ELEKTRICKÁ SÍŤ
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Popis a funkce elektrárny
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektrárny.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_Př.5.11-Typy elektráren-prezentace
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Elektrická energie.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Fyzika Elektrárny.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Tepelná elektrárna.
Výroba elektrické energie
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Výroba elektrické energie
Jak se trvale získává jaderná energie
Jaderná elektrárna.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod AUTOR: Mgr. Petr Hlava NÁZEV: Jak lidé využívají přírodu TEMA: Přírodní složky.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
Energie ohně.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Uhlí.
Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
Jak lidé využívají přírodu
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Výroba elektrické energie
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Termika VY_32_INOVACE_05-54 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektřina Téma: Výroba elektrické energie Jméno autora: Jaroslava Vondráčková Vytvořeno dne: 12.9.2011 Metodický popis, (anotace):  Seznamuje s principem a vlastnostmi běžně užívaných typů elektráren VY_32_INOVACE_05-36

Výroba elektrické energie Nechybí něco?

Zapoj fantazii Pokus popsat, co by mohl obrázek představovat.

Fosilní paliva Nerostné suroviny, které vznikly v dávných dobách přeměnou odumřelých rostlin a těl za nepřístupu vzduchu. Patří sem ropa, zemní plyn a uhlí. Jejich spalování je neekologické. Uvolňují se při něm plyny, které jsou nebezpečné pro přírodu i přímo pro člověka. Oxidy síry a dusíku způsobují plicní onemocnění. Oxidy uhlíku jsou skleníkovými plyny a mohou způsobit oteplení Země, které může ohrozit život na planetě.

Co už vím o uhlí, ropě, …..? Jaké druhy uhlí znáš? Víš, k čemu je využíváme? Z čeho vzniklo uhlí? Z čeho vznikla ropa? Co vše je vyrobeno z ropy? Kde se vzala v těchto surovinách energie, kterou vydávají při spalování?

Způsoby získávání el. energie Elektrická energie se dnes převážně získává z tepla. Teplo se uvolňuje čtyřmi způsoby: spalováním štěpením atomových jader ze Slunce z hloubi Země Spalovat se mohou i obnovitelné suroviny – dřevo, sláma, bioplyn (plyn vznikající rozkladem biologického odpadu).

Tepelná elektrárna I Teplo vznikající spalováním se využívá k varu vody v kotli. K dosažení co největší účinnosti se velká teplota páry udržuje pomocí vysokého tlaku. Pára s velkým tlakem a teplotou se přivádí na turbínu. Do velkého množství lopatek turbíny pára naráží, předá jim svou energii a kola se roztáčejí.

Tepelná elektrárna II Pára postupně chladne a snižuje se její tlak. Z turbíny se pára vede do kondenzátoru, ve kterém zkapalní. Chladnou vodu přivádí čerpadlo zpátky do kotle. Společnou osu s turbínou má elektrický generátor. Ten má cívky ve statoru i v rotoru. Proud v něm vzniká působením magnetického pole na pohybující se vodič.

Schéma uhelné elektrárny

Schéma jaderné elektrárny

Další typy elektráren Kromě jaderných a geotermálních elektráren je původním zdrojem energie všech elektráren Slunce. Jaderná elektrárna – štěpením jader uranu se uvolňuje velká energie, která vodu zahřívá na vysokou teplotu. Přehřátá voda s velkým tlakem vyrábí páru, která pohání turbínu. Geotermální elektrárna – využívá vysokou teplotu ve spodních vrstvách zemské kůry. Vodní elektrárna – vysoká polohová energie vody se mění na energii pohybovou. Ta se přenáší na lopatky vodní turbíny, která je spojena s elektrickým generátorem. Větrná elektrárna – mají velkou nevýhodu: nepracují, když nefouká vítr. Sluneční elektrárna – vyrobený proud se nehodí pro dálkový přenos, není schopna pracovat nepřetržitě.

Použitá literatura RAUNER Karel – hlavní autor. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2006. ISBN 80-7238-525-9 Použité obrázky: www.office.microsoft.com [online]. c2011 [cit. 2011-09-12].