Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:"— Transkript prezentace:

1 Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektřina Téma: Elektromagnet Jméno autora: Jaroslava Vondráčková  Vytvořeno dne:   Metodický popis, (anotace): Vysvětluje vznik a vlastnosti elektromagnetu, jeho použití v různých předmětech denní potřeby VY_32_INOVACE_05-24

2 Magnetické vlastnosti el. proudu
Zopakujeme si. Popiš, co vidíš na obrázku?

3 Co udělá vodič s proudem s magnetkou?
Jak lze vysvětlit, že se magnetka vychýlí? Kam se natočí magnetka, změníme-li směr proudu v obvodu? +

4 Elektromagnet Důležitá informace: Kolem vodiče s elektrickým proudem je nejen elektrické pole, ale i magnetické pole. Toto magnetické pole zesílíme, když z vodiče uděláme cívku a do této cívky dáme železné jádro. Čím větší proud jím prochází, tím silnější je magnetické pole.

5 Použití elektromagnetů I
Například elektrický zvonek u domovních dveří.

6 Umíš vysvětlit, jak zvonek pracuje?

7 Použití elektromagnetu II
RELÉ Elektromagnet může pohybovat spínačem. Spínač tak můžeme ovládat na dálku. Takovému „spínači na dálkové ovládání“ se říká relé. Čím je relé užitečné? I malý proud stačí k tomu, aby elektromagnet přitáhl kotvu. Kotva pak může sepnout nebo vypnout i daleko větší proud, například proud do silného elektromotoru. Může současně zapínat nebo vypínat několik obvodů. Dnes už relé téměř nahradily tranzistory. Relé se však stále používají pro spínání větších proudů – například spínání elektromotorů, bojlerů apod.

8 Jak pracuje relé?

9 Použití elektromagnetu III
Nejjednodušší elektromotor Elektromagnety se využívají v mnoha zařízeních. Ze všeho nejdůležitější je však jejich využití v motorech.

10 Jak pracuje elektromotor?

11 Použití elektromagnetu IV
Jistič Chrání před zkratem různá elektrická zařízení, které máme například v bytě. Při zkratu je proud hodně velký, a proto elektromagnet působí velkou silou. Přitáhne k sobě malou součástku – kotvu. Ta vypne proud a zkrat nezpůsobí škodu.

12 Starší typ jističů

13 Jak pracuje jistič?

14 Poznáš co je na obrázku? Jsme na šrotišti starých aut. Možná jen ve sběrně starého šrotu. Kovový odpad je zvedán pomocí elektromagnetů a nakládán na nákladní auto, které šrot odveze k dalšímu zpracování. Třeba do hutí, kde je jeřáb „nasype“ do pece.

15 Použitá literatura MACHÁČEK, Martin. Fyzika 6 pro základní školy a víceletá gymnázia. 3. vydání. Praha: Prometheus, ISBN Ofocené obrázky z výše uvedené učebnice. Použité obrázky: [online]. c2011 [cit ]. Fotografie autora


Stáhnout ppt "Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google