Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy"— Transkript prezentace:

1 Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Druhy elektráren Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_10_15 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Elektřina a magnetismus Téma: Výroba a přenos elektrické energie Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o výrobě elektrické energie.

2 Druhy elektráren

3 Trocha historie Roku 1799 byl sestrojen první galvanický článek.
Ty však mohou poskytnout jen velmi omezené množství energie. K rozhodujícímu zlomu došlo tedy až v roce 1831, kdy Michael Faraday zkonstruoval první generátor. Ve většině současných elektráren jde pouze o to, jakým způsobem získat teplo, které je převedeno na mechanickou energii, pro roztočení generátoru.

4 Tepelné a jaderné elektrárny
Ačkoliv se to na první pohled nezdá, tyto dva typy elektráren mají mnoho společného. V zásadě jediné, čím se liší je způsob, jakým vytvářejí teplo. Toto teplo ohřívá vodu natolik, že se vypaří a vzniklá vodní pára (o vysoké teplotě a tlaku) pohání turbínu spojenou s generátorem. V tepelných elektrárnách se spaluje fosilní palivo, obvykle hnědé uhlí; jaderné elektrárny vytváří potřebné teplo štěpením uranu 235.

5 Vodní elektrárny Dělí se na 3 typy: průtokové, akumulační a přečerpávací. V hydroelektrárnách pohání vodní proud lopatky vodních turbín (Francisova, Kaplanova, Peltonova), které jsou spojeny s generátorem elektrického proudu. Průtokové elektrárny se vyskytují zejména na řekách, zatímco akumulační elektrárny využívají energii vody zadržené přehradami.

6 Přečerpávací elektrárny přes den využívají spádovou energii vody a přes noc, kdy je přebytek elektrické energie (a tudíž je levnější), vodu zase čerpají zpět. Horní nádrž přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně.

7 Alternativní zdroje Větrná elektrárna Solární elektrárna

8 Zdroje: http://commons.wikimedia.org/wiki/


Stáhnout ppt "Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google