Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková."— Transkript prezentace:

1 Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková

2 Anotace: Materiál obsahuje prezentaci s rozdělením těžkého průmyslu a základními informacemi o jednotlivých typech elektráren. Dále obsahuje kontrolní otázky a úkoly pro žáky. Autor: Bc. Jana Kloučková Datum vytvoření: květen 2013 Jazyk: Čeština Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Obor: Zeměpis Tematický okruh: Společenské a hospodářské prostředí Učivo: Energetika, těžký průmysl Očekávaný výstup: Zhodnotí přiměřeně strukturu, složky a funkce světového hospodářství, lokalizuje na mapách hlavní světové surovinové a energetické zdroje. Speciální vzdělávací potřeby: Školní atlas světa Klíčová slova: alternativní zdroje energie, chemický průmysl Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák II. stupně – 9. ročník Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let

3 ENERGETIKA – energetický průmysl Zajišťuje výrobu a rozvod elektrické energie. Nejvíce elektrické energie se vyrobí v tepelných elektrárnách. ◦ Hlavním palivem je hnědé uhlí. Roste význam jaderných elektráren. ◦ Nejvíce jich je v Belgii a ve Francii. ◦ Naopak Rakousko nemá žádnou jadernou elektrárnu.

4 ENERGETIKA – energetický průmysl Levná výroba elektrické energie je ve vodních elektrárnách. ◦ Horské oblasti (Alpy, Skandinávské pohoří), kde jsou řeky s velkým spádem a stálou vodností. ◦ V nížinách se staví přehrady aby měla řeka dostatečný průtok. Alternativní zdroje energie: přílivové, solární, geotermální, větrné elektrárny.

5 SOLÁRNÍ PANELY

6 TĚŽKÝ PRŮMYSL Hutnický průmysl: ◦ Slouží ke zpracování rud a k výrobě kovových materiálů. ◦ Produkuje surové železo, ocel, kolejnice, plechy. ◦ V současnosti se hutnický průmysl soustřeďuje do přístavů.

7 TĚŽKÝ PRŮMYSL Strojírenský průmysl: ◦ Výroba zařízení továren, strojů. ◦ Soustřeďuje se do velkých měst (Praha, Plzeň). ◦ Produkce spotřebního zboží (kola, nářadí).

8 TĚŽKÝ PRŮMYSL Chemický průmysl: ◦ Petrochemický průmysl – zpracování ropy a výroba benzinu a olejů. ◦ Organická chemie – plasty, umělá vlákna. ◦ Anorganická chemie – kyseliny, louhy, umělá hnojiva. ◦ Farmaceutický průmysl – výroba léčiv.

9 OPAKOVÁNÍ 1. Zdůvodni, proč mají severské státy dostatek alternativních zdrojů energie. 2. Ve kterém evropském státě se nenachází ani jedna jaderná elektrárna? 3. Vysvětli v čem spočívají výhody a nevýhody alternativních zdrojů energie.

10 Autorem fotografií je Bc. Jana Kloučková.

11 Použité zdroje: Vypracovala, pokud není uvedeno jinak, Bc. Jana Kloučková V Obříství, květen 2013


Stáhnout ppt "Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková."

Podobné prezentace


Reklamy Google