Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Energie ohně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Energie ohně."— Transkript prezentace:

1 Energie ohně

2 CO TO JE ENERGIE OHNĚ ? Energie ohně je energie uvolněná hořením a spalováním.

3 VYUŽITÍ ENERGIE OHNĚ Člověk se naučil používat oheň na vaření, topení a jako ochranu před zvířaty (pračlověk). Oheň nám dále poskytuje světlo a užívá se i jinak např. spalovací motor, parní stroj…

4 JAK SE ENERGIE OHNĚ PROJEVUJE
Energie světelná tepelná tlaková pohybová

5 SVĚTELNÁ ENERGIE Člověk schopen zachytit zrakem pouze určitou část spektra, která přísluší viditelnému záření, tzn. světlu. Tato část se označuje jako světelná energie.

6 TEPELNÁ ENERGIE Teplo je část změny vnitřní energie (vnitřní energie tělesa je energie všech částic, z nichž se těleso skládá). Šíření tepelné energie z jednoho místa na druhé může probíhat vedením (probíhá u všech skupenství látek, dochází k němu mezi 2 tělesy, nebo různými částmi téhož tělesa, kmity částic se předává energie ), prouděním (probíhá hlavně u kapalin a plynů, dochází k němu na základě změny hustoty tělesa při rozpínání, je spojeno s pohybem látky, hrnec-vaření) nebo sáláním (prostředí pohlcuje tepelné záření a je jím zahříváno).

7 TLAKOVÁ ENERGIE Tlaková energie je energie kapaliny nebo plynu, vznikající z tlaku, kterým kapalina nebo plyn tlačí na stěny nádoby.

8 POHYBOVÁ ENERGIE Neustálý neuspořádaný pohyb částic. Např. třením dlaněmi o sebe rozkmitáme buňky a ruce se zahřejí.

9 PŘEMĚŇOVÁNÍ ENERGIE OHNĚ
Například v kotli tepelné elektrárny se tepelná energie ohně přemění na tlakovou energii páry, natlakovaná pára se pustí přes trysku na turbínu, kterou roztočí. Jak pára roztočí turbínu, roztočí i elektrický generátor namontovaný na konci hřídele turbíny. Tímto postupem se z “uhlí vyrábí elektřina“.

10 PŘEMĚNY CHEMICKÉ ENERGIE NA ENERGII OHNĚ
Hořením se mění chemická energie na teplo Ve dřevu, ropě, uhlí je ukryta energie, kterou tam dalo Slunce.

11 VÝHODY A NEVÝHODY ENERGIE OHNĚ
“Dobrý sluha, ale zlý pán“ NEVÝHODY nevratné změny materiálu hořením vznikají nebezpečné toxické látky VÝHODY teplo úprava potravy výroba věcí (tavení, spalování) světlo ochrana před nepřáteli možnost stavět pevné budovy

12 ZAJÍMAVOSTI OHNIVÁ TORNÁDA vznikají, když horký vzduch vířivě stoupá od rozpálené země

13 AUTORKA: Klárka Postránecká
ČERPALA JSEM Z: , , , , , , , , ,


Stáhnout ppt "Energie ohně."

Podobné prezentace


Reklamy Google