Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výroba elektrické energie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výroba elektrické energie"— Transkript prezentace:

1 Výroba elektrické energie
Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Výroba elektrické energie Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_10_14 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Elektřina a magnetismus Téma: Výroba a přenos elektrické energie Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o výrobě elektrické energie.

2 Výroba elektrické energie

3 Při výrobě elektřiny jde o přeměnu jiného druhu energie na elektrickou energii:
Přímá přeměna chemické energie je základem různých galvanických článků (alkalické články, akumulátory). Přeměna mechanické energie se uskutečňuje elektromagnetickou indukcí v elektrickém generátoru.

4 Generátor Skládají se z rotoru a statoru.
Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně mechanické energie na energii elektrickou. Skládají se z rotoru a statoru. Rotor vytváří točivé magnetické pole a ve statoru jsou umístěny cívky, ve kterých se indukuje elektrické napětí.

5 Přeměna světelné energie na elektrickou energii pak využívá fotoelektrického jevu.
Působením světla na polovodičovou vrstvu součástky vzniká napětí několika desetin voltů.

6 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick%C3%A1_energie


Stáhnout ppt "Výroba elektrické energie"

Podobné prezentace


Reklamy Google