Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 14 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Elektroakustické.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 14 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Elektroakustické."— Transkript prezentace:

1 Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 14 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Elektroakustické měniče - mikrofon Ročník: Časová dotace:8. 1 h Anotace: – žák se dozví, jak lze měnit mechanickou energii na elektrickou – žák se seznámí s principem činnosti a druhy mikrofonů Datum: Autor: 19. 12. 2012

2 METODICKÝ PŘEHLED Klíčové kompetence:– k učení – čtení s porozuměním, srovnávání informací, schémata Očekávané výstupy:– žák vysvětlí princip elektromagnetické indukce – žák vysvětlí princip fungování mikrofonu Výukové strategie:– komentovaná prezentace – samostudium, vzájemná konzultace Metodický postup:– prezentace s komentářem – samostudium – diskuze – domácí studium Pomůcky:– počítač s prezentačním software Zdroje:– v prezentaci jsou použity pouze vlastní zdroje

3 Přeměny energie Co už víme: – existují různé druhy energie (kinetická, potenciální, vnitřní, …) – energie se nikam neztrácí, pouze se přeměňuje (v přírodě platí zákon zachování energie) – reálně není přeměna nikdy dokonalá => ztráty (nelze sestrojit tzv. perpetuum mobile) – existují měniče neboli převodníky (zařízení, která umí přeměňovat energie) – využíváme elektromagnetické indukce (změnami magnetického pole indukujeme proud)

4 Mikrofon Mikrofon = elektroakustický měnič, který mění mechanickou energii zvuku na energii elektrickou. Bez mikrofonu by zpěvák nebyl slyšet. Zvuk se změní na elektrický signál, upraví se, zesílí a pak se převede zpět na zvuk. Základní druhy mikrofonů (podle principu snímání): – elektrodynamické (elektromagnetická indukce) … jednoduché, odolné, levné, masívní, kabel – kondenzátorové (změny kapacity mění napětí) … nutno napájet, velmi kvalitní, citlivé, „bezdrát“ – elektretové (el. pole je tvořeno elektretem, jako kondenzátor) … minimální rozměry, nepotřebují napájet, kvalitní, levné – piezoelektrické (deformací látky měníme napětí) … malé rozměry, spíše se využívají jako snímače – uhlíkové (membrána stlačuje uhlíková zrnka, tím mění odpor) … první mikrofony v telefonech, jednoduché, trvanlivé

5 Mikrofon – princip Schéma elektrodynamického mikrofonu Molekuly vzduchu naráží do membrány. Ta se rozkmitá a rozhýbá cívku, se kterou je spojena. Protože se zmíněná cívka pohybuje v poli magnetu, indukuje se napětí. Nepřipomíná vám to něco?

6 Mikrofon Úkol č. 19: Podle následující animace vysvětli, jak funguje elektrodynamický mikrofon. Zkus to nejprve bez návratu k předchozím snímkům – to zvládneš!


Stáhnout ppt "Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 14 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Elektroakustické."

Podobné prezentace


Reklamy Google