Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:"— Transkript prezentace:

1 Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Termika Téma: Teplotní roztažnost látek Jméno autora: Jaroslava Vondráčková Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace):  Materiál vede k popisu pokusů a k procvičení látky na konkrétních situacích VY_32_INOVACE_05-42

2 Teplotní roztažnost a její praktické důsledky
Při zahřátí se prodlužuje délka tyčí a drátů. Tento jev nazýváme Ochlazením se jejich délka zmenšuje délkovou roztažností. Objem pevných těles, kapalin i plynů se při zahřívání zvětšuje a při ochlazování zmenšuje. Tento jev se nazývá objemová roztažnost. Plyn, který je uzavřen v nádobě, po zahřátí tlačí víc na stěny nádoby. Při zahřívání se hmotnost nemění a objem zvětšuje. Proto se hustota zmenšuje.

3 Roztažnost kapalin Popiš, co vidíš na obrázku?

4 Lijeme horkou vodu na baňku s obarvenou vodou.

5 Pozoruješ rozdíl proti předcházejícímu obrázku?

6 O čem vypovídá obarvená voda v trubici?

7 Proč se obarvená voda z trubičky stáhl dolů do baňky?

8 Roztažnost pevných látek

9 Proč kulička kroužkem nepropadne?

10 Umíš vysvětlit, proč už zase kulička kroužkem propadla?

11 Víš, co posouvá vodou v trubičce?

12 Roztahují se všechny látky stejně?
Umíš odpovědět? Roztahují se všechny látky stejně? Co se stane, když látka nemá místo na to, aby se mohla roztáhnout? Kde je teplotní roztažnost užitečná? Kde by mohla teplotní roztažnost škodit? Proč se nemá nechávat hodně napumpované kolo na slunci? Jak se změní tlak v pneumatikách auta po delší jízdě? Proč? Na odměrném válci je napsáno „20 °C“. Proč? Co se stane, když tímto válcem měříme objem kapaliny při teplotě 40 °C?

13 Který z kovů má největší teplotní roztažnost a který nejmenší?
A hop do pohádky! V pohádkové říši Velurii byly tři pohádkové kovy: álium, bézium a civium. Žáci velurské školy z nich udělali dva bimetalové proužky. Když je zahřáli, proužky se ohnuly, jak vidíte na tomto obrázku. Který z kovů má největší teplotní roztažnost a který nejmenší? civium bézium álium álium

14 Mají tyto dva obrázky něco společného?
Víš, proč jsou dráty prověšené?

15 Voda běžná, a přece zvláštní
Otázka zní: Jak se smršťuje voda při ochlazování? Dáme-li vodu v zazátkované skleněné láhvi do mrazničky, po čase zjistíme, že voda přeměněná v led láhev roztrhla! Led má větší objem než voda, ze které vznikl. Má tedy o trochu nižší hustotu a na vodě plave. Z ledové kry ovšem nad vodu vyčuhuje jen malinký kousek (přesněji jedna jedenáctina). Voda má největší hustotu při teplotě 4 °C. Proto v zimě voda v rybnících a řekách zamrzá na povrchu, ale u dna se stále udržuje voda o teplotě asi 4 °C, v níž přezimují ryby a jiní vodní živočichové.

16 Použitá literatura RAUNER,Karel. Fyzika – učebnice pro šestý ročník ZŠ a primu víceletých gymnázií. 1. vydání. Plzeň: Nakladatelství Fraus, ISBN MACHÁČEK, Martin. Fyzika 6 pro základní školy a víceletá gymnázia. 3. vydání. Praha: Prometheus, ISBN ROJKO, Milan a kol. Fyzika kolem nás - Fyzika 3 pro základní a občanskou školu. 1. vydání. Praha: Scientia, ISBN Fotografie autor Obrázky z [online]. c2011 [cit ].


Stáhnout ppt "Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google