Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování"— Transkript prezentace:

1 Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování
(Učebnice strana 104 – 105) Do nádoby s vodou vložíme trubičky s různými kapalinami. Při zahřívání kapalina v trubičkách stoupá. Objem kapaliny se při zahřívání zvětšuje. Objem kapalin se při zahřívání za stejných podmínek zvětšil různě. Při ochlazování se objem kapaliny zmenšuje.

2 Skleněnou baňku uzavřeme gumovou zátkou, kterou prochází skleněná trubička v pravém úhlu.
Ve vodorovné části trubičky je kapka obarvené vody, která odděluje vzduch v baňce od vzduchu vně. Přitiskneme-li k baňce dlaně, kapka vody se pohybuje směrem k volnému otvoru trubičky. Vzduch v baňce se ohřívá a jeho objem se zvětšuje. Vzdálíme-li ruce od baňky, kapka vody se pohybuje směrem k baňce. Vzduch v baňce se ochlazuje a jeho objem se zmenšuje.

3 Objem kapalin se při zahřívání zvětšuje, při ochlazování zmenšuje
Objem kapalin se při zahřívání zvětšuje, při ochlazování zmenšuje. Objem různých kapalin se za stejných podmínek při zahřívání zvětšuje různě. Objem plynů se při zahřívání zvětšuje, při ochlazování zmenšuje. S teplotní objemovou roztažností se musí počítat i v praxi. (Při plnění lahví, nádrží či cisteren je třeba nechat nad kapalinami volný prostor, jízdní kolo nelze ponechat stát na slunci – vzduch v pneumatikách se roztahuje, při zahřívání vzduchu v balonu – zvětšuje se objem, zmenšuje se hustota vzduchu, balon stoupá …)

4 Při zvýšení teploty kapaliny se zvětší její objem
Při zvýšení teploty kapaliny se zvětší její objem. Protože hmotnost se nemění, hustota kapaliny se zmenší. Výjimkou je voda. Její objem se při zvýšení teploty mezi 0°C a 4°C zmenšuje a hustota vody se zvětšuje. Hustota vody je proto při 4°C největší. Ve velkých rybnících a jezerech má voda u dna tuto teplotu v zimě i v létě. Umožňuje proto rybám i dalším vodním živočichům přežít mrazy i horka. Tato výjimka se nazývá teplotní anomálie vody. Rybník v létě Rybník v zimě Téměř všechny látky mají větší hustotu v pevném skupenství než v kapalném. Naopak pevné skupenství vody – led – má menší hustotu než voda. Proto led na vodě plave a izoluje ji od vnějšího chladu či mrazu. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 105.


Stáhnout ppt "Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování"

Podobné prezentace


Reklamy Google