Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32."— Transkript prezentace:

1 TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32

2 19. století  století páry vznik parních motorů James Watt
19. století  století páry vznik parních motorů James Watt zdokonalil parní stroj jako zdroj energie

3 Princip parního stroje
využívá přeměny tepelné energie na mechanickou

4 Tepelná elektrárna zdokonalení principu parního stroje
spalování paliva (uhlí) → vznik tepla, horké páry → parní turbína (její lopatky roztočí horká pára) → přeměna mechanické energie na elektrickou

5 x Princip motoru stejný jako u turbíny jen páru nahradí plyny
ze spalování paliva

6 Učebnice str Prohlédni si obrázky motoru a popiš práci čtyřtaktního motoru. Víš, jaký motor má vaše auto?

7 zážehový známe pod označením benzínový motor
Spalovací motory zážehový známe pod označením benzínový motor (auto, pily, sekačky na trávu) spalovací motor pracuje ve 4 dobách: válec s pístem  1. sání 2. stlačení 3. zážeh 4. výfuk palivo – benzín spaluje se v motoru, zapálení benzínu el. výbojem

8 Vznětový dieselový motor, nákladní auta, osobní auta palivo - nafta
palivo se samo vznítí, je vstřikováno do horkého vzduchu

9 ZJISTI……a napiš do sešitu…. Každé auto má svůj tzv. objem válců
ZJISTI……a napiš do sešitu…. Každé auto má svůj tzv. objem válců. Jak souvisí objem válců se spotřebou paliva?

10 Pracuj s interaktivní učebnicí a cvičebnicí
Ze str. 51 vypracuj do sešitu úkol 1, 2 Správnost si ověř kliknutím na červený otazník

11 ODKAZY RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. FYZIKA Plzeň: FRAUS, ISBN Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

12 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: TEPELNÉ MOTORY Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: FYZIKA Tematický okruh: Energie Téma: TEPELNÉ MOTORY Pomůcky: interaktivní tabule, interaktivní učebnice a cvičebnice Fraus pro 8. ročník počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o TEPELNÝCH MOTORECH. Součástí prezentace je srovnání historických a moderních modelů motorů.


Stáhnout ppt "TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32."

Podobné prezentace


Reklamy Google