Checklandova metodologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Advertisements

Podpora meziobecní spolupráce
Projektové řízení Modul č.1.
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Databázové systémy Přednáška č. 2 Proces návrhu databáze.
Je to metoda využívající principů týmové práce, která zvyšuje účinnost tvůrčího myšlení cílem je získat co nejvíce nápadů k řešenému problému, které budou.
TRANSFORMACE. Transformace mezi ovládnutím situace a rezignací na problémy mezi ovládnutím situace a rezignací na problémy nepružná organizace nepružná.
Měkké metodiky Jan Smolík.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Audit administrativních činností
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
AV stručná prezentace.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
PROJEKT - soubor aktivit, jejichž realizací v určeném časovém rámci dosáhneme stanoveného cíle; dojde ke změně z výchozího stavu do plánovaného stavu.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ROZHODOVÁNÍ.
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
1 Systémové pojetí hospodářské organizace (SHO) část 2. Stanislav Horný VŠE, katedra Systémové analýzy
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
Diagram příčin a následků (Ishikawův diagram)
Matematické metody v ekonomice a řízení II
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Rozhodování Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Dokumentace informačního systému
1 PRŮZKUMY SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ Druhy průzkumů spokojenosti a jejich specifika.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Metody výběru variant Používají se pro výběr v případě více variant řešení stejného problému Lze vybírat dle jednoho nebo více kritérií V případě více.
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
Analýza infromačního systému. Matice afinity ISUD matice – Insert (vkládání dat) – Select (výběr dat) – Update (aktualizace dat) – Delete (vymazání dat)
MODERAČNÍ TECHNIKY brainstorming brainwriting free-wheeling
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
Využití ontologií při dobývání znalostí z databází Hana Češpivová.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Diagram příčin a následku
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Projektový cyklus, analýza SWOT
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Měkké systémy.
Checklandova metodologie
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
1 Cvičení č. 3 1.Uplatnění „zdravého rozumu“ v OM.
Troubleshooting Hledání příčin poruch Metody pro určení proč něco nepracuje správně, nebo neposkytuje očekávané výsledky.
Případová studie Seminář 2014.
Metodologie měkkých systémů
Struktura bakalářské práce
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 2. Opakování Co je to management znalostí Zachycení a komunikace Implicitní a explicitní znalosti Základní.
1 Systémové pojetí hospodářské organizace (SHO) část 2. Stanislav Horný VŠE, katedra Systémové analýzy
Vedení týmů a týmová práce
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Strana 1 CAF a Lidské zdroje Mínění pracovníků má svoji váhu Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní K620 – ÚSTAV ŘÍDICÍ TECHNIKY A TELEMATIKY ČVUT FD, Konviktská 20, Praha května 2016 Stávající.
ANALÝZA IS. Životní cyklus IS Specifikace problému, požadavků (studijní fáze) Analýza Návrh Implementace (realizace) Zavedení (instalace) a testování.
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
MARKETING Přednáška P
Nábor a výběr zaměstnanců
Rozhodování funkce managementu. Rozhodování funkce managementu.
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
Modely tvorby rozhodnutí a metody tvorby nových koncepcí
Metodologie měkkých systémů
Metodologie měkkých systémů
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

Checklandova metodologie 8 fází nestrukturovaná problémová situace (uvědomění si problému) vyjádření problémové situace (vyjádření problému, popis) relevantní systémy (zajímá nás veškeré okolí, které problém ovlivňují) Shromáždění a analýza dat koncepční modely (na úrovni systémového projektu; návrhy několika různých řešení – koncepčních modelů, hledá se nejvýhodnější) porovnání koncepčních modelů s problémovou situací zjištění proveditelných změn (výsledkem jsou proveditelné změny) výběr jednoho konkrétního koncepčního modelu včetně změn akce ke zlepšení problémové situace 1

Popis nestrukturovaného problému „Occamova břitva“ Wiliam Occam (1287-1347) Obecný vědní princip Mezi výsledky, které dávají stejný výsledek, je nejlépe vybrat ten nejjednodušší. Důsledky pro analýzu systémů, je vhodné si položit otázky: Týká se to nás?, Můžeme s tím něco udělat v rozumné době? Umíme o tom shromáždit údaje? Opravdu chceme toto řešit? 2

Vyjádření problémové situace Rybí páteř hlava = formulace problému, žebra horní část = příčiny, žebra dolní část = důsledky. 3

Relevantní systémy CATWOE analýza C…customers: ten, který má prospěch nebo neprospěch z transformace T A…actor: ten, který vykonává transformaci T T…transformation process: přeměna vstupů na výstupy W… World View (Weltanschauung): „světový názor“, v podstatě smysl transformace, účel O…owner: ten, kdo může zastavit transformaci E…environmental constraints: prvky, které jsou mimo systém, ale ovlivňují ho. 4

Shromáždění a analýza dat Shromáždění dat Technologická měření Kontrolní lístky, Anketa, Dotazník, Interview, 5

Koncepční modely Brainstorming: Zhodnocení výnosnosti řešení Nesmí se kritizovat žádné nápady, pronesené během setkání, Je naprostá volnost, Plodit co nejvíce nápadů, Každý nápad se musí zapsat, i když je v podstatě shodný s předchozím, Nechat nápady uležet, než je začneme vyhodnocovat. Zhodnocení výnosnosti řešení analýza nákladů a výnosů problém: některé náklady a výnosy nelze vyčíslit 6