Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

FRANCKÁ ŘÍŠE Z materiálu sestavil a přeložil: Mgr. Vít Zahradníček.
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
Franská říše a Karel Veliký
FRANSKÁ ŘÍŠE.
franský král, bavorský vévoda, římský císař
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Raný středověk 5. – 11. století
Franská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o franské říši.
Franská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
POČÁTKY UHERSKÉHO STÁTU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Název dokumentu: Francká říše Autor: PhDr. Jana Burianová
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Franská říše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Karel Veliký ( ) III-02.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_32_INOVACE_2D.7.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_01Sada: 02 Ověření ve výuce: Vlastivěda Datum: Třída:
Francká říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vznik Svaté říše římské
Franská říše.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Francká říše.
Franská říše
Franská říše 7. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_17_Japonsko.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Francká říše (Franská říše). Stěhování národů Naprostý chaos, divoké kmeny, bitvy OdoakerOdoaker Attila Bič boží Vandalové v Římě.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Francká říše Petr Procházka
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Moderní škola
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.01_franska_rise,_francie Datum: Ročník: sedmý.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.07_samova _rise Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.1 Vznik Franské říše
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Francká říše Merovejské období
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Francká říše.
Francká říše Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francka_rise.ppt
Historické počátky středověké Evropy
"první významný stát ve středověku"
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Francká říše.
Franská říše opakování.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_01_Franská říše Sada: Dějepis pro 7. ročník Téma: Franská říše Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1437

Anotace Ročník 7. Druh materiálu Prezentace pro interaktivní tabuli Pomůcky Učebnice, nástěnné mapy a obrazy Cíl (inovace) Motivace, aktivita, procvičování představivosti Metodické pokyny Žáci si podle prezentace dělají výpisky, na konci hodiny procvičení (snímek 12)

Franská říše 482 – 843

Vznik říše rozkládala se na území dnešní Francie, Nizozemska, Belgie a Německa Chlodvík sjednotil franské kmeny přijal křesťanství

Struktura franské říše nový systém správy říše král svým družiníkům uděloval doživotní pozemkové úděly (tzv. léno) Byli to tzv. leníci (feudálové), kteří se výměnou za věrnost a povinnosti těšili králově ochraně

Merovejská dynastie vládne až do poloviny 8. století známý panovník Dagobert I. (629-639) bojoval s Avary a Slovany – Sámovou říší

Úpadek Merovejské dynastie Od počátku 8.stol. moc přebírají majordomové = vysocí úředníci královského dvora (důvodem je boj o moc mezi Merovejci) Pipin II. – nejmocnější muž v zemi (nevzal si královský titul)

Jeho syn – Karel Martel (přezdívaný Kladivo) V r. 732 u Poitiers zastavil útok Muslimů do západní Evropy a tím zachránil evropskou civilizaci před muslimským vlivem

Karolinská dynastie Syn Karla Martela Pipin III. Krátký měl dobré vztahy s papežem a za to získal královskou korunu Jeho syn: Karel I. Veliký (2. dubna 742 – 28. ledna 814 Cáchy) Nejvýznamější franský král a první císař (korunován 800 v Římě)

válečník a dobyvatel, ale také významný vládce a zákonodárce 791–803 vyvrátil říši Avarů V Cáchách založil dvorskou školu Na svůj dvůr povolával významné učence (Einhard, Alkuin z Yorku) Umělecký styl té doby: Karolinská renesance

Konec Franské říše Po Karlově smrti v r. 814 dochází k úpadku Francké říše vládne jeho syn Ludvík Pobožný V r. 843 je verdunskou dohodou Franská říše rozdělena mezi Ludvíkovy tři syny jih a střed - Lothar (území příští Itálie) Východ - Ludvík Němec (po něm se území nazývá Německo) Západ - Karel Holý (jméno této oblasti je historické – Francie)

Otázky k procvičení Jak se jmenoval zakladatel Franské říše? Vysvětli pojem lenní systém Kdo to byli majordomové? Který franský král bojoval proti Sámově říši? Jaký titul získal Karel Veliký jako první křesťanský panovník? Co byla Verdunská dohoda?