Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie."— Transkript prezentace:

1 Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie a Anglie Autor: Mgr. Simona Martinková Datum vytvoření:16.10.2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1185

2 v raném středověku

3 Prezentace je určena žákům 7. ročníku. Seznamuje je s dějinami Francie a Anglie v raném středověku a významnými panovníky dané doby: Hugo Kapetem a Vilémem Dobyvatelem. Počet hodin: 1

4  Ze které části francké říše vznikla?  V 9. století napadli západofranckou říši Normané (=Vikingové, válečníci ze severu) francký král udělil vikinskému náčelníkovi část území v léno - Normandie  Hugo Kapet  nová dynastie Kapetovci  od jeho nástupu na trůn – název země = Francie  hlavní město – Paříž  postupná obnova královské moci http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:HugoKapet.jpg

5  Anglie získala své jméno podle kmene …………….  Od 8. století do Anglie pronikali Vikingové  Porazil je až král ……………………………….  Podařilo se mu Anglii sjednotit.  Podporoval vzdělanost a kulturu. Vilém Dobyvatel  byl …………………………. vévodou  V roce 1066 dobyl …………………. a stal se jejím králem. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:VilemDobyvatel.jpg Anglů Alfréd Veliký normandským Anglii

6  Vilém se považoval za rovnocenného francouzskému králi.  Měl državy ve Francii.  Francouzský král považoval Viléma za svého leníka.  Roste napětí mezi oběma státy.

7 1. Který rod nastupuje na francouzský trůn v 10. století? 2. Jak byly ve Francii vyřešeny problémy s Vikingy? 3. Jaké problémy do budoucna toto řešení přineslo? 4. Jak získala Anglie své jméno? 5. Kterému panovníkovi se v 9. století podařilo sjednotit Anglii? 6. Komu se v roce 1066 podařilo dobýt Anglii?

8 Použitá literatura: VÁLKOVÁ VERONIKA. Dějepis 7: středověk a raný novověk. Praha: SPN. ISBN 978-80-7235-373-6. Všechny uveřejněné odkazy [cit. 16-10-2011] dostupné pod licencí public domain na:.


Stáhnout ppt "Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie."

Podobné prezentace


Reklamy Google