Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FRANSKÁ ŘÍŠE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FRANSKÁ ŘÍŠE."— Transkript prezentace:

1 FRANSKÁ ŘÍŠE

2 Co se dnes naučíme: KRÁL ZÁKON LENÍK, LÉNO (FEUDÁL, FEUDUM)
FEUDALISMUS STŘEDOVĚKÝ STÁT KAREL VELIKÝ KAROLÍNSKÉ PÍSMO BITVA U POITIERS

3 po skončení stěhování národů se germánské kmeny Franků usadili v západní Evropě
v čele král Chlodvík → po roce 482 si podrobil ostatní kmeny největší moc dosáhla říše za Karla Velikého roku 800 se nechal korunovat císařem podporoval kulturu latina se stala dorozumívacím jazykem po jeho smrti se říše začala rozpadat 843 se rozdělila na Západofranskou (Francie) a Východofranskou (Svatá říše římská)

4 Bitva u Poitiers – říjen 732
vojsko Franků vedené Karlem Martelem v ní porazilo arabskou armádu emíra Abd ar-Rahmána. Bitva je považována za konec arabské invaze do Evropy.

5 Franská říše kolem roku 500 (fialově)

6 Oblek franské ženy

7 Karel Veliký největší moc dosáhla říše za Karla Velikého
roku 800 se nechal korunovat císařem po jeho smrti se říše začala rozpadat 843 se rozdělila na Západofranskou (Francie) a Východofranskou (Svatá říše římská)

8 podporoval kulturu latina se stala dorozumívacím jazykem Psalo se karolínským písmem

9

10 Rozdělení Franské říše

11 Feudalismus králové si zabrali veškerou půdu, kterou přidělovali za odměnu členům své družiny přidělené půdě se říkalo léno = feudum novým držitelům leníci = feudálové mocní leníci získali časem půdu dědičně, vznikla tak šlechta ostatní obyvatelé rolníci = poddaní  tento systém se nazývá feudalismus

12 Práce poddaných

13 CO JSME SE NAUČILI: KRÁL = titul panovníka po korunovaci
ZÁKON = zásady jednání, které musí obyvatelé dodržovat LENÍK = držitel přidělené půdy = LÉNO (FEUDÁL, FEUDUM) FEUDALISMUS = systém přidělování půdy ve středověkých státech (feudál --- poddaný) STŘEDOVĚKÝ STÁT = organizace společnosti ve středověku KAREL VELIKÝ = panovník franské říše, který se nechal korunovat papežem a stal se 1.císařem, chtěl obnovit římskou říši KAROLÍNSKÉ PÍSMO = písmo, kterým se psalo v době panování císaře Karla Velikého BITVA U POITIERS = roku 732 n.l., Frankové se postavili proti Arabům a zahnali je zpět na Pyrenejský poloostrov

14 Zápis – Franská říše Germánské kmeny Franků se usadili v západní Evropě. Vznikl 1. středověký stát – Franská říše. 732 bojovali Frankové proti Arabům. Zvítězili v bitvě u Poitiers. Panovník Karel Veliký se nechal roku 800 korunovat papežem na císaře. Podporoval kulturu, psalo se tzv. karolínským písmem, mluvilo se latinsky a francouzsky, stavělo se ve slohu římském a řeckém. V čele středověkého státu stál KRÁL a ŠLECHTA = FEUDÁLOVÉ (= LENÍCI), kteří propůjčovali půdu (feudum, léno) poddaným za úplatu. Po smrti karla Velikého se říše rozdělila na Západní a Východní. Ze západofranské říše vznikla později Francie.


Stáhnout ppt "FRANSKÁ ŘÍŠE."

Podobné prezentace


Reklamy Google