Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bohdalov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST : Člověk a společnost, Dějepis ROČNÍK: 7. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_13_1D-Sámova říše AUTOR: Mgr. Hana Kafková DATUM TVORBY: září 2013 OVĚŘENÍ: 10 .října 2013 ANOTACE: Prezentace představuje nejstarší období čes. dějin, včetně tzv. Sámovy říše, napomáhá k vizualizaci učiva. Doplněna výkladem učitele slouží také jako zápis do sešitu. Opakovací a tvořivé úkoly v závěru slouží pro zpětnou vazbu i k další práci žáka s tématem a k rozvíjení mezipředmětových vztahů. Lze je vytisknout také jako prac. list.

2 Sámova říše

3 Po r. 500 – příchod Slovanů na naše území
Obr Obr. 2 pověst o praotci Čechovi

4 v čele slovanského kmenového svazu
Franský kupec Sámo v čele slovanského kmenového svazu Obr. 3

5 632 – bitva u Wogastisburgu
Slované (Sámo) X Frankové ( Dagobert) obr. 4

6 Po Sámově smrti se kmenový svaz rozpadl

7 Úkoly: ( některé s pomocí učitele či internetu)
Kdy přišli Slované na naše území? Kdo byl v čele slovanského kmenového svazu? Najdi na internetu nějaké bližší podrobnosti o této osobě. Proč je informací o něm tak málo? Zamysli se, proč si Slované do svého čela zvolili někoho, kdo byl z cizí říše? Svoje názory porovnej s doloženými historickými důvody. Co se stalo r. 632? Čím je toto vítězství překvapivé? Proč se nedaří lokalizovat Wogastisburg? Nakresli, jak si jej představuješ.

8 Řešení: Po r. 500 Sámo, málo písemných záznamů z té doby o naší zemi
Pomohl Slovanům v boji proti Avarům. Bitva u Wogastisburgu, franský král vládl větší a mocnější říši – předpoklad, že měl i větší a silnější vojsko Málo písemných záznamů z té doby

9 Zdroje a citace: Obrázky:
1) MATHAUSER, Josef. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2) LIEBSCHER, Karel. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3) B. JEZOVNIK. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4) SÁNDOR, Dr. Márki. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Kafková.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bohdalov"

Podobné prezentace


Reklamy Google