Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo VY_32_Inovace_3165 Název Svatá říše římská Téma hodiny Předmět Dějepis Ročník/y/ 7.A Anotace Materiál seznamuje se vznikem Svaté říše římské a s jejími prvními panovníky. Očekávaný výstup Učí se chápat politické a hospodářské změny v prvních státních celcích Evropy. Druh učebního materiálu Prezentace

2 SVATÁ ŘÍŠE ŘÍMSKÁ (národa německého)
Dějepis 7.třída

3 Jak vznikla Svatá říše římská ?
vznikla z bývalé východofranské říše zakladatelem říše byl v 10. století -Jindřich Ptáčník prvním císařem říše se stal roku 962 jeho syn Ota I.

4 Kde se rozkládala Svatá říše římská ?
Říše se rozkládala na území dnešních zemí - Nizozemsko, Lucembursko, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko, Česká republika, polské Slezsko, severní Itálie (Lombardie), Alsasko, Lotrinsko, část Francie, Belgie. Centrální oblast - Německo

5 Nejdůležitější císaři Svaté říše římské :
Ota I. Ota I. roku 962. Bojoval s Polabskými Slovany, zastavil Maďary na řece Lechu 955 (pomoc Přemyslovce Boleslava I.). Podporoval kulturu - otonská renesance (silný vliv byzantské kultury - manželka Oty II.).

6 Fridrich Barbarosa Dalším výrazným panovníkem byl Fridrich Barbarossa ( Rudovous). Vojensky chtěl konečně sjednotit celou říši římskou, konal výpravy do Itálie (1158 pomoc Přemyslovce Vladislava II. u Milána). Byl na svou dobu velmi vzdělaný, poznal svět křesťanský i arabský, znal islám. Zemřel při cestě na křížovou výpravu do Palestiny.

7 ZDROJ OBRÁZKŮ A ILUSTRACÍ
CITACE: archiv autora


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo"

Podobné prezentace


Reklamy Google