Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Hana Kalichová Číslo VY_32_INOVACE_05.16_dějepis Název KDO JSEM? RANÝ STŘEDOVĚK Téma hodiny Raný středověk Předmět Dějepis Stupeň/Ročník Druhý / 7. Anotace Materiál je možné využít soutěžní formou pro zopakování a upevnění učiva Očekávaný výstup Přiblíží důležité osobnosti dané doby Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Projektor Klíčová slova Karel Veliký, Justinián, El Cid, Sámo, Rastislav, Konstantin a Metoděj Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz poslední strana prezentace

2 KDO JSEM? RANÝ STŘEDOVĚK

3 Pocházel jsem ze slavného franckého
rodu . Mým otcem byl majordomus Pipin Krátký, já sám jsem se v roce 800 stal prvním římským císařem. Byl jsem typickým středověkým válečníkem, ale dbal jsem i na vzdělanost a kulturu v říši. Jsem pochován v Cáchách.

4 KAREL VELIKÝ

5 Za mého panování dosáhla Byzanc
největšího územního rozsahu. Do dějin jsem však vstoupil také díky zákoníku, který jsem nechal sepsat. Podporoval jsem stavební činnost v Konstantinopoli i v Ravenně. Mojí manželkou i oporou při vládnutí byla císařovna Theodora.

6 JUSTINIÁN .

7 Moje pravé jméno bylo Rodrigo Díaz
de Vivar. Oženil jsem se a s manželkou jsem vychoval tři děti, můj syn však padl v bitvě. Ve Španělsku jsem dodnes považován za národního hrdinu, protože jsem osvobodil Pyrenejský poloostrov od Maurů.

8 EL CID

9 O mém životě se historici nejvíce
dovídali z díla kronikáře Fredegara. Po vítězství nad Avary si mě Slované zvolili za svého panovníka. Ocenili mou statečnost a schopnosti velet v boji. V roce 631 jsme společně porazili vojska franského krále Dagoberta v bitvě u Wogastisburgu. Vládl jsem 35 let.

10 SÁMO

11 Pocházel jsem z významného rodu
Mojmírovců. Byl jsem synovcem knížete Rastislava. Za mé vlády došlo k velkému rozkvětu říše. Na mém dvoře se nechal pokřtít sám český kníže Bořivoj s kněžnou Ludmilou. Legenda vypráví o třech prutech, které jsem dal svým synům, když jsem byl na smrtelné posteli.

12 SVATOPLUK

13 Narodil jsem se v Soluni, byl jsem
mladším z bratrů. Přezdívalo se mně Filozof. Byzantský císař Michal nás poslal na Velkou Moravu, abychom šířili křesťanskou víru. Lidé nás přijali s velkým nadšením. Před svou smrtí jsem vstoupil do kláštera a přijal nové jméno. Můj bratr mě přežil o 16 let.

14 KONSTANTIN

15 Použité zdroje


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google