Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_12_Objevné plavby Sada: Dějepis pro 7. ročník Téma: Objevné plavby Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Ročník 7. Druh materiálu Prezentace pro interaktivní tabuli
Pomůcky Učebnice, nástěnné mapy a obrazy Cíl (inovace) Motivace, aktivita, zapojení žáků Metodické pokyny Žáci si podle prezentace dělají výpisky, na konci hodiny procvičení (snímek 10)

3 Objevné plavby

4 Příčiny rozmachu objevných plaveb
Nedostatek drahých kovů (evropské doly již vyčerpány) Pověsti o zámořském bohatství Narušeno obchodní spojení s Orientem (invaze Turků) Šíření křesťanství Byly technicky proveditelné (nové lodě – karavely, kompas, mapy)

5 Portugalci První objevné plavby – ve směru na jih (chtěli obeplout Afriku do Indie) Bartolomeo Diaz doplul k Mysu Dobré naděje Vasco de Gama doplul do Indie – počátek obchodního spojení Později se dostali až do Číny a Japonska

6 Španělé 1492 Kryštof Kolumbus se snaží doplout do Asie ze západu – objevuje Ameriku (konkrétně karibské ostrovy) Uskutečnil celkem 4 výpravy 1504 Amerigo Vespucci poznal, že se jedná o nový kontinent (1507 pojmenován po něm Amerika)

7 1494 – smlouva z Tordesillas – rozdělila Zemi na sféry zájmu Portugalska a Španělska
1513 Vasco de Balboa přešel Panamskou šíji a jako první uviděl Pacifik 1519 – 1522 Fernando Magalhães poprvé obeplul zeměkouli (z 5 lodí se vrátila jen 1, on sám zabit domorodci na Filipínách)

8 Koncem 16. století – úpadek Španělska i Portugalska – aktivitu převzalo Nizozemí a hlavně Anglie ( – sir Francis Drake obeplul zeměkouli)

9 Výsledky objevných plaveb
Rozvoj obchodu Kulturní přínos Nové rostliny (rajčata, brambory, tabák, kukuřice) Špatné důsledky pro původní obyvatele (genocida, násilné šíření křesťanství, vymírání z důvodu neznámých nemocí)

10 Otázky k procvičení: Jmenuj, jaké byly příčiny rozmachu objevných plaveb. Kdo jako první obeplul Afriku do Indie? Jak dostala své jméno Amerika? Kdo jako první obeplul zeměkouli? Jaké byly důsledky objevných plaveb?


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"

Podobné prezentace


Reklamy Google