Kurikulum: obsah školní edukace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Hodnocení efektivity výuky z pohledu pedagogiky
Environmentální výchova pro základní školu
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Systém kurikulárních dokumentů
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Příprava katechety a učitele náboženství
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Studijní zaměření Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího obsahu popsaného v RVP ZUV. Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek. Studijní zaměření.
Struktura výuky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY I
 obsah vyučování nebo vzdělávání  Tento obsah potom můžeme rozdělit do tří základních skupin:  vědomosti,  dovednosti,  hodnotová orientace žáka.
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Organizační struktura
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
K URIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ Školní pedagogika Jaro 2009 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Cíle studia didaktiky pedagogiky
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Kurikulum.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Rámcové a školní vzdělávací programy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Pedagogická komunikace
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Personální plán pro podnikatelský plán
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
GLOBÁLNÍ ROZVOJOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ZDROJE METODICKÉ PODPORY PaedDr. Markéta Pastorová
Zkušenosti z tvorby ŠVP PhDr. Maria Bezchlebová NÚOV Září 2008.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Pedagogické disciplíny
Obecná didaktika ÚVOD.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Pedagogika jako vědecká disciplína
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
KURIKULUM I 2012/2013.
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
Organizační struktura
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Květen ’19 VYUČOVACÍ PROCES Kurikulum. Výukové cíle, klíčové kompetence. Obsah vzdělávání - učivo. Jitka Jursová.
Transkript prezentace:

Kurikulum: obsah školní edukace Literatura: Průcha, J. Moderní pedagogika.Praha: Portál, 2002. Kalhous, Z. Obst, O.Školní didaktika. Olomouc: UP 2000.

Kurikulum - definice pojmu Evropský pedagogický tesaurus: seznam vyučovacích předmětů s jejich časové dotace pro pravidelné vyučování na daném typu vzdělávací instituce Dictionary of Education: kurikulum v užším smyslu –program výuky kurikulum v širším vymezení –veškeré učení, které probíhá ve škole a to jak plánované, tak neplánované Český Pedagogický slovník (1995): obsah veškeré zkušenosti, kterou žáci získávají ve škole a v činnostech ke škole se vztahujících , její plánování a hodnocení

Tři roviny kurikula Zamýšlené kurikulum – je to, co je ve vzdělávací soustavě určité země plánováno jako cíle a obsah vzdělání. Je obsaženo v učebních plánech, osnovách i v učebnicích. Realizované kurikulum – je to, co učitel skutečně ve školní třídě realizuje, tj. přednese, vysvětlí, předvede, navodí… Dosažené kurikulum - označuje učivo, které si žáci skutečně osvojili. Jsou to především vědomosti a dovednosti žáků, které lze měřit a hodnotit. Jsou to i postoje žáků, které se obtížněji zjišťují, neboť jejich dosažení nemůžeme hodnotit na základě verbálních projevů žáků, ale podle jejich jednání v delším časovém období.

Různá pojetí kurikula Doporučené kurikulum – dokument řešící základní otázky, jak má být obsah vzdělání koncipován nejen z hlediska potřeb společnosti, ale i s respektem ke vzdělávacím potřebám žáků. Předepsané kurikulum - oficiální dokument závazný pro určitý typ školy. Podpůrné kurikulum – činnosti, a prostředky, které pomáhají realizovat předepsané kurikulum, např. učebnice, průběžné vzdělávání učitelů. Střediska pro talentovanou mládež apod. Hodnocené kurikulum-testy, zkoušky a další nástroje měření, které zjišťují, čemu se žáci naučili. Skryté kurikulum - zkušenosti žáků z reálného života školy , které nejsou postižitelné ve vzdělávacích programech, např. vztahy mezi učiteli a žáky, vztahy ve třídách, vztahy mezi školou a lokálním prostředím nebo vliv mimoškolních zdrojů vzdělávání.

Kurikulární dokumenty Učební plány Učební osnovy Učebnice Didaktické testy pro žáky Metodické příručky pro učitele Vzdělávací standardy Požadavky na zkoušky a další

Plánované kurikulum = vzdělávací program Vzdělávací program obsahuje obvykle tyto složky: Koncepci vzdělávání pro vzdělávací soustavu celé země nebo pro určitý druh školy Cíle tohoto vzdělávání Učební plán, který vymezuje strukturu vyučovacích předmětů, časové dotace a zařazení předmětů do ročníků Učivo v jednotlivých předmětech Cílové standardy, formulované jako požadavky na to, co se mají žáci naučitv určitém ročníku nebo stupni školy Kmenové učivo, což je závazná část vzdělávacích programů, zajišťující srovnatelnost, prostupnost a návaznost vzdělávání žáků v základním a středním školství Implementační plán, což je seznam kroků,jimiž bude vzdělávací program zaváděn do praxe