SKLADOVÁNÍ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, ovoce, sklady Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Anotace: výukový materiál pro podporu učiva oboru Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 97
CHARAKTERISTIKA Trvanlivost čerstvého ovoce se liší. Snadno se kazí bobulové ovoce. Čerstvé ovoce se skladuje v čistých, dobře větraných prostorách na dřevěných podlážkách. Ovoce je nutné chránit před slunečním světlem, změnami teplot a před škůdci a zajistit přístup vzduchu při vrstvení obalů.
SKLAD OVOCE 1. http://www.agroel.cz/?go=paletove-sklady&lang=cs
ČERSTVÉ OVOCE Skladuje se: dřevěných podlážkách v čistých, dobře větraných prostorách chráněné před slunečním zářením cizími pachy, živočišnými škůdci před kolísáním teploty 2. http://www.tora-bystrice.cz/galerie.php
SKLADOVÁNÍ Během skladování se plody kontrolují Odstraňují se plody napadené škůdci či chorobami, namrzlé či zapařené. Peckové, jádrové a bobulové ovoce požaduje chladírenskou teplotu, která však nesmí způsobit orosení plodů. Skořápkové ovoce vyžaduje chladné a suché prostory. 3. http://7206.tr.all.biz/cs/goods_sklady-ovoce-a-zeleniny_29535
SKLAD S UPRAVENOU ATMOSFÉROU Úpravou atmosféry - snížení se procento kyslíku z 21 % na 3 %. Nahradí se např. oxidem uhličitým z 0,03 % na 3%. Omezí se tak napadení ovoce mikroorganismy. Ovoce kontrolovaně dozrává. Před vyskladněním je třeba pozvolna přizpůsobovat složení skladovací atmosféry běžnému složení.
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE Ovoce vyžaduje chladné a suché prostory. Teplota pro suché plody je 4 až 7 °C. Velmi citlivé na změny skladovacích teplot jsou banány a ananas, které vyžadují teplotu cca 14 °C. Skladuje se v tzv. zracích skladech. Dovážejí se v nezralém stavu.
KONTROLNÍ OTÁZKA PROČ SKLADUJEME OVOCE? Prodloužení trvanlivosti Dozrání importovaného ovoce Snížení kazivosti ovoce Dostupnost ovoce
Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6