Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Venuše Sluneční soustava Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Venuše Sluneční soustava Název školy"— Transkript prezentace:

1 Venuše Sluneční soustava Název školy
Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Venuše Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_5 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Astronomie Téma: Sluneční soustava Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 20 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o planetě Venuši.

2 Venuše

3 Základní fakta Venuše je druhá planeta od Slunce ve Sluneční soustavě.
Jedná se o terestrickou planetu, což znamená, že se skládá převážně z křemičitanových hornin, tedy s rysy výrazně podobnými Zemi. Někdy se proto nazývá sesterskou planetou Země. Oběh okolo Slunce trvá asi 225 dní. Teploty dosahují až 500°C. Atmosférický tlak je přibližně 92 krát větší než na Zemi.

4 Povrch Venuše má pevný povrch, který je však zakrytý velice hustou atmosférou tvořenou převážně z oxidu uhličitého. Pro výzkum povrchu Venuše se využívají radarové vlny. Povrch je z 80% tvořen lávovými planinami. Vědci se domnívají, že se na povrchu dříve vyskytovala kapalná voda, ale velká koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře zapříčinila silný skleníkový efekt. Ten planetu zahřál natolik, že znemožnil výskyt vody, a učinil z ní suchou a prašnou planetu.

5 Život na Venuši? Již od 19. století vědci spekulují o výskytu života na Venuši. Jedna teorie tvrdí, že před přeměnou atmosféry do současné podoby mohly panovat na Venuši optimální podmínky pro vznik života – nižší teploty a přítomnost vody. Současné výzkumy naznačují výskyt mikroorganismů ve vodních kapkách v atmosféře.

6 Zdroje:


Stáhnout ppt "Venuše Sluneční soustava Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google