Obecná a anorganická chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Advertisements

Procenta: složení roztoků. Roztok homogenní směs dvou a více látek rozpouštědlo a rozpuštěné látky –kapalné (voda se štávou) –pevné (slitiny) –plynné.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Metody oddělování složek směsi. Krystalizace Krystalizací se oddělují složky směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Látka méně rozpustná vykrystalizuje.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Roztoky.
Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Molekulová fyzika 4. prezentace.
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Změny skupenství látky
11. Anorganická chemie, pojmy, plyny Obecná a anorganická chemie
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
„Svět se skládá z atomů“
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Vlastnosti látek − hustota
Adsorpce na fázovém rozhraní
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
3. Periodická tabulka a zákon Obecná a anorganická chemie
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Obecná a anorganická chemie
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
13. Růst lidské populace, demografie
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
výpočty „kádinkovou“ metodou
výpočty „kádinkovou“ metodou
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
17. Tolerance a drsnost na výkrese
Roztoky Acidobazické děje
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Adsorpce na fázovém rozhraní
Významné chemické veličiny Mgr. Petr Štěpánek
Molekulová fyzika 4. prezentace.
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Obecná a anorganická chemie Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 9. Roztoky Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník oboru Mechanik seřizovač a Technik - puškař) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 1.12.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR

ANOTACE: Záměrem této sady výukových materiálů Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník oboru Mechanik seřizovač a Technik - puškař) je představit žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, obecnou a anorganickou chemii. Jednotlivé prezentace v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné výuce chemie na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na roztoky.

Základní pojmy roztok: homogenní směs dvou a více látek složky roztoku: rozpouštědlo a rozpuštěná látka rozpouštědlo: látka, která je v soustavě v nadbytku

roztok nasycený: za daných podmínek se v něm nerozpustí více rozpouštěné látky roztok nenasycený: za daných podmínek se v něm rozpustí ještě další množství rozpouštěné látky

ROZTOKY roztok je homogenní nebo zdánlivě homogenní látka směs nejméně dvou látek - rozpouštědla a rozpuštěné látky nejčastějším rozpouštědlem jsou kapaliny ačkoliv se rozpuštěné látky v rozpouštědle mnohdy štěpí, s rozpouštědlem chemicky nereagují rozpouštědlo nebo rozpuštěnou látku je tedy možné z roztoku zase odstranit fyzikální cestou

kapalné - alkohol + voda pevné (slitiny) – bronz, dural Druhy roztoků kapalné - alkohol + voda pevné (slitiny) – bronz, dural plynné - vzduch

Kyselost a zásaditost roztoků roztoky s převahou vodíkových iontů (H+) je roztok kyselý roztoky s převahou hydroxidových iontů (OH-) je roztok zásaditý poměr koncentrace H+ a OH- se vyjadřuje pomocí indexu pH

univerzální indikátory Měření pH roztoků pH metry lakmusový papír (červené zbarvení – kyselé prostředí, modré zbarvení- zásadité prostředí) fenolftalein univerzální indikátory

Rozpustnost rozpustnost je vlastnost pevných, kapalných a plynných látek tvořit s rozpouštědlem homogenní směs (roztok) tento jev je závislý na tlaku a teplotě

Rozpouštění jedná se o fyzikálně-chemický jev, při kterém se rozpouštěná látka a rozpouštědlo promíchávají (ať už mícháním roztoku nebo samovolně difuzí), je-li to možné tak disociují ionty a obklopují se molekulami rozpouštědla difuze je proces rozptylování se částic v prostoru (rozptylování částic jedné látky mezi částice druhé látky)

Rozpouštění pevných látek v kapalinách nejpozorovatelnější je rozpustnost chemických látek v kapalném rozpouštědle např. rozpouštění chloridu sodného ve vodě po rozpuštění vzniká opět průhledná kapalina, která nejčastěji přebírá barvu po rozpouštěné látce při zvyšování teploty dochází ke zvyšování rozpustnosti

Rozpouštění kapalných látek v kapalinách v případě dvou kapalných látek mohou nastat možnosti: 1) mezi kapalinami není přechod, jsou zcela promíchané při všech koncentracích (ethanol a voda) 2) mezi látkami není přechod po pouze omezenou koncentraci, pak vzniká vrstva, která se nerozpouští a nemísí (éter a voda) 3) látky se vůbec nemísí - vzniká ihned vrstva, která plave na hladině či klesne ke dnu (záleží na hustotě kapalin - toluen a voda)

Rozpouštění plynných látek v kapalinách plyny se rozpouští v kapalinách kyselé plyny se lépe rozpouští v zásaditém prostředí a naopak právě u plynů, které vytvářejí nestabilní koloidní vazby, je rozpustnost za normálních podmínek vyšší než u těch, které tyto vazby netvoří

Rozpouštění pevných látek v pevných rozpouštědlech touto vlastností se vyznačují zejména kovy kovy vytvářejí směsi, které mají nové vlastnosti a dokud jsou v kapalném stavu, tak nedochází k rozdělování kovů na vrstvy v těchto případech se obvykle nepoužívá termínu „rozpouštědlo“ někdy se používají slitiny dvou nebo více kovů

Rozpouštědla rozpustnost látek záleží na polaritě rozpouštědla a rozpouštěné látky, na PH, molárních hmotnostech, schopnosti disociace iontů a jiných vlastnostech voda je polární rozpouštědlo, a proto dobře rozpouští celou řadu polárních látek značná část organických látek nerozpustných ve vodě je rozpustná v organických rozpouštědlech (benzín, etanol…)

Výpočty Roztok v injekční stříkačce o objemu 10 cm3 obsahoval 50 mg aktivní látky. Vypočítejte hmotnostní koncentraci aktivní látky v roztoku: ρ aktivní látky = m aktivní látky / V ρ aktivní látky = 50 / 10 mg.cm3 ρ aktivní látky = 5 mg.cm3

Úkol Jaká je procentová koncentrace roztoku, který obsahuje 20 g KCl v 80 g vody? (20%) Vypočítej v kolika g 6% roztoku NaCl je obsaženo 12 g NaCl. (200g)

Zdroje pro textovou část KLIKORKA, J., HÁJEK, B., VOTINSKÝ, J., Obecná a anorganická chemie, SNTL/ALFA, Praha: 1985 KOTLÍK, B., RŮŽIČKOVÁ, K., Chemie I v kostce, Fragment, Havlíčkův Brod: 1996: ISBN 80-7200-056-X Fabini, J., Šteplová, D., Sokolík, R., Anorganická chémia, SPN, Bratislava: 1969

Seznam zdrojů pro použité obrázky Snímek 8 - [cit. 2012-12-1]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.lecivaprotercovce.cz/jbl-easy-test-6-in-1-test-kvality-vody-p74> Snímek 10 - [cit. 2012-12-1]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://www.weblearning.estranky.cz/fotoalbum/difuze/difuze_2.html>