ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdroj obrázků: Rodina  je to skupina osob nebo více skupin, spjatých pokrevními svazky, manželstvím, adopcí, kdy dospělí členové.
Advertisements

CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Výchova v rodině 1.část Ludmila Šprachtová. Výchova v rodině Vymezení pojmu rodina Forma dlouhodobého solidárního soužití osob spojených příbuzenstvím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základy automatického řízení 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Techniky práce s mentálně postiženými
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název projektu: Moderní škola
ALGEBRAICKÉ VÝRAZY 07 Vytýkání I
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_PRIDAVNA_JMENA Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Životní cyklus.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Podnik VY_32_INOVACE_40_811 Projekt.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Manželstvo, usporiadanie rodiny, funkcie rodiny
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Práva a povinnosti členů rodiny
Procenta kolem nás Jednoduché úrokování VY_42_INOVACE_34_01.
Závislost elektrického odporu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
Venuše Sluneční soustava Název školy
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Střední škola obchodně technická s. r. o.
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ 47274611 tel. 412 516 127 email: skola@oadc.cz Reg.č. projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0999 Název projektu ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada Základy společenských věd 1. ročník

RODINA 25.4. 2013 17.5. 2013 Název materiálu Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21_13 Autor materiálu Mgr. Soňa Štulcová Anotace a metodický pokyn Prezentace – na téma rodina, funkce rodiny, manželství prostřednictvím interaktivní tabule. Hodina je vedena vyučujícím. Prezentaci lze využít i pro samostatnou práci na PC na základě výkladu a pokynů vyučujícího, popř. i jako pracovní list. Datum tvorby 25.4. 2013 Datum ověření ve výuce 17.5. 2013 Třída 1.A

http://cs.wikipedia.org/wiki/Rodina RODINA

Co je to rodina? Rodina je skupina osob sobě příbuzných. Je to nejdůležitější společenská skupina. Základní rodinu tvoří muž, žena a jejich děti. Rozšířená rodina zahrnuje prarodiče, tety, strýce, bratrance,…

Jaké má rodina funkce? a) Biologicko-reprodukční funkce Má význam pro společnost, ale i pro jedince, který tvoří rodinu. Ve většině vyspělých zemích je dítě vnímáno, jako překážka v profesním růstu. V posledních letech ubývá počet dětí. Většina rodin si plánují pouze „jedináčka“. Většina mladých lidí ani o dítěti neuvažuje. b) Sociálně-ekonomická funkce V rozvojových zemích, je rodina zapojena do ekonomického systému společnosti. Členové rodiny se zapojují do výrobní i nevýrobní sféry. Rodiny jsou významnými spotřebiteli.

c) Ochranná (pečovatelská, zaopatřovací) funkce Zajišťuje životní potřeby nejen dětí, ale i všech členů rodiny. d) Socializačně-výchovná funkce Rodina je první sociální skupinou, která dítě přizpůsobuje k životu. Osvojuje základní návyky a běžné chování dítěte ve společnosti. Připravuje mladistvé na vstup do praktického života. e) A další (např. Rekreace, relaxace, zábava, emocionální funkce)

Rekreace, relaxace, zábava Aktivity tohoto typu se týkají všech členů rodiny, pro děti jsou velmi významné. Její splnění se projevuje například v tom do jaké míry plní všichni členové rodiny čas pohromadě, jakým činnostem se věnují, jakým způsobem tráví dovolené,…

Emocionální funkce Je nezastupitelnou funkcí. Žádná jiná funkce nedokáže vytvořit totiž pocit lásky, bezpečí, jistoty a citové zázemí. Roste počet rodin, které tuto funkci (z rodinných důvodů – rozvody, zaneprázdněnost,…) neplní, a nebo plní s velkými obtížemi. Roste počet dětí citově deprivovaných, nebo i týraných.

Dělení rodin Podle výchovy Podle funkčnosti

Podle výchovy Velmi liberální – dítěti je vše dovoleno. Hýčkající – dítě je rozmazleno Perfekcionistické – rodiče dítě usměrňují ve všech ohledech Hypochondrizující – rodiče o dítě projevují nepřiměřené obavy Autoritativní – dítě musí plnit všechny (většinou strohé) příkazy Tvrdé – používají k výchově fyzické násilí Optimální rodina je ta, která funguje na demokratickém systému a je schopna diskutovat.

Podle FUNKČNOSTI Funkční rodina (85%) – bezproblémová rodina Problémová rodina (12-13%) – rodina je sledována pediatrem Dysfunkční rodina (±2%) opatření k nápravě, pomoc odborníka Afunkční rodina (±0,5%) odebrání dětí.

Manželství Je právně uzavřená společenská instituce, je základem pro tvorbu rodiny. V České republice je manželství dobrovolné, soužití dvou osob různého pohlaví. Je stanoveno sňatkem. Jeho účelem je založení rodiny a řádná výchova dětí.

Druhy manželství Monogamické = manželství pouze s jedním partnerem Polygamické = manželský vztah s více než jedním partnerem, rozlišují se dva druhy polygamie: Polygynie (mnohoženství)– např. v islámských zemích Palyandrie (mnohomužství) – např. na Cejlonu, v Indii, Tibetu, u Eskymáků

Registrované manželství Nebo také registrované partnerství. Registrovaná partnerství se začala uzavírat v 90. létech minulého století. Jedná se o uzavření sňatku dvou osob stejného pohlaví – tedy osob homosexuálně orientovaných. V ČR bylo registrované partnerství povoleno v roce 2006, avšak zákon nedovoluje homosexuálně orientovaným osobám, aby se některý z páru stal osvojitelem dítěte.

ZDroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Registrovan%C3%A9_partnerstv%C3%AD Microsoft Office placená školní licence zakoupená EOA Děčín http://cs.wikipedia.org/wiki/Registrovan%C3%A9_partnerstv%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Rodina Kolektiv autorů. 0dmaturuj ze společnských věd, učebnice. Brno: Didaktis, 2008, ISBN 978-80-7358-122-0 . http://www.clker.com/clipart-9391.html