Interní a externí pravidla, etická pravidla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Advertisements

Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Sociální systém organizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Sociální politika a Welfare State
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Sociální kontrola Filip Keresteš.
Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B1_Základní pojmy AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníZáří.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
Instituce Pravidla hry
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
Marketingové prostředí
Psychologie II Sociální psychologie
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
Hodnoty a normy Svatava Navrátilová. Hodnoty – vědy technické, přírodní, ekonomické, humanitní, sociální v sociálních vědách: jedincem, skupinou, společností.
Sociální podnikání Standardy sociálního podnikání.
Právní řád Pavel Šuranský.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Právní normy Petr Machala. závazné pravidlo chování, vydané příslušným státním orgánem v předepsané formě právní řád se skládá z: předpis se skládá z.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Nová institucionální ekonomie
Norma, právo, forma zákonů
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
ROZHODOVÁNÍ Osnova: 1. Východiska
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
Obchodní a pracovní právo 1 Úvodní přednáška. Obchodní právo  Právní odvětví  Soukromoprávní odvětví  Nejužší vztah s občanským právem  Předmět regulace.
Ekonomie 1 Magistři Jedenáctá přednáška Analýza jednání za rizika a nejistoty.
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PRÁVO, PRÁVNÍ NAUKA- úvod Ing. Lenka Dobešová- Právo, Právní nauka.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
6/ Diplomatický protokol, diplomatické uzance -popis formálních postupů v diplomacii -používání jazyků v diplomacii -praktické příklady z „prolamování“
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Ing. Veronika Dostálková MBA
Komunikační a prezentační dovednosti / C2b
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Počátky teoretického ekonomického myšlení
Sociální skupiny a role
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Struktura právních norem
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Ing. Veronika Dostálková MBA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Podniková kultura a manažerská etika
Etický kodex a metodika jeho výstavby
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Selhání trhu: Monopoly TNH1 (S-6)
5. přednáška.
Transkript prezentace:

Interní a externí pravidla, etická pravidla Pavel Seknička

Význam pravidel Nejistota a riziko spjaté s hospodářskou činností a podnikáním (se směnnými a obchodními transakcemi) si vyžaduje pravidla, které jsou základem pořádku a řádu. Pravidla jsou v reálu součástí komplexně pojaté regulace. Pravidla v současnosti souvisí se selháváním trhů a s oportunitním chováním účastníků směnných či obchodních transakcí. Trhy vyžadují pravidla (instituce), které oportunitnímu chování brání.

Definice pravidla Pravidla jsou definována jako „obecně známé předpisy, které jsou používány skupinou účastníků k uspořádání opakovaně se vyskytujících interakcí. Pravidla jsou výsledkem implicitní nebo explicitní snahy skupiny jednotlivců docílit pořádku, resp. stabilních očekávání v rámci opakujících se situací.“ (podle Ostromové, 1986)

Vlastnosti pravidel Pravidlo je obecně známé Pravidlo lze sice interpretovat jako výsledek lidského jednání, nikoliv však nutně jako výsledek lidského záměru

Typy interních pravidel Pravidlo Způsob dohledu a prosazení Konvence Etické pravidlo 3. Zvyk Formální soukromá pravidla Sebeprosazení Př. Mluvnická pravidla jazyka Imperativní sebekontrola Př. Desatero přikázání, etické etalony Spontánní dohled ostatních aktérů Př. Společenské formy styku Plánovitý dohled ostatních aktérů

Typy externích pravidel pravidlo Způsob dohledu a prosazení Pravidlo pozitivního práva Organizovaný státní dohled Př. Občanské a trestní právo

Vztahy mezi externími a interními pravidly (institucemi) Neutrální vztahy Komplementární vztah Substituční vztah Vztah konfliktu

Členění pravidel do řádů podle O. Williamsona Pravidla neformální – etické a náboženské etalony Základní formální (externí) pravidla – Ústava Pravidla hry utvářející ekonomické vztahy Pravidla vztahující se k rutinním ekonomickým činnostem

Etická pravidla – hodnoty a normy Klíčový význam v oblasti etických pravidel, ale také zvyklostí mají hodnoty a normy. Hodnoty jsou definovány jako „… koncepty toho, co je žádoucí a které ovlivňují naše rozhodovací chování … Hodnoty nejsou totéž co normy chování. Hodnoty jsou standardy toho, co je žádoucí, nezávisle na specifických situacích. Jediná hodnota může být referenčním bodem dalších specifických norem, jediná norma může představovat současné použití několika různých hodnot.“ (Inretnational Encyclopedia of the Social Scientes, 1968, sv. 16, str. 283)