Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Advertisements

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Prvouka, Jaro Autor: Mgr. Vendula Janešová Název materiálu:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_580 Jatečné zpracování drůbeže Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_628_DRUHY_PODNOŽÍ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_575_ Jatečné zpracování zvířat 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Úvod do fyziky opakování
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_III.Vu_STROMY,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_645_PILOVÁNÍ MATERIÁLU Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_14_Teplota a čas
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_20_Počasí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Pracovní právo STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_648_ŘEZÁNÍ ZÁVITŮ - VNĚJŠÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_623_ŘÍZKOVÁNÍ_JEHLIČIN Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor Bc. Soňa Pělová Průřezové téma Rozmnožování a údržba dřevin Tématický celek Odborný výcvik - Ovocnictví Ročník 1. Datum tvorby 12, 7, 2012 Datum a místo ověření 1.10. 2012 odborný výcvik 1. Za, skupina číslo 6 Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Výklad nové látky Inovací je názornost ve spojení teoretických a praktických postupů práce s novými případně obnovenými nebo nově upravenými poznatky, získanými a ověřenými odborníky z praxe. Klíčová slova Způsoby množení jehličnanů, úprava řízků Metodický pokyn Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Řízkování jehličin

Řízkování jehličin : bezpečnost práce : pozornost při práci s ostrým nářadím dodržovat kázeň a pokyny učitele potřebné nářadí, pomůcky: nůž, nůžky, brousky, truhlíky, množárenský stůl, stimulátor, rostlinný materiál, kbelíky na odpad, úklidové nářadí

Řízkování jehličin : Patří do vegetativního rozmnožování PŘÍMÉHO Jehličnany množíme – roubováním (je to složitější způsob) - semenem (jen ty, které zachovávají vlastnosti kultivaru – např. Picea pungens) - řízkováním (je jednodušší, vypěstování jedinců trvá déle

Řízkování jehličin : Doba řízkování : K řízkování odebíráme jednoleté výhony Ze starších větévek nebo starých rostlin je nízké procento zakořeněných řízků. Doba řízkování : tisy - leden-únor zeravy a jalovce – leden-začátek května zakrslé smrčky - červen

Řízkování jehličin : Řízkovanci z terminálů rostou hned vzpřímeně Řízkovanci z postranních větviček rostou zpočátku větvovitě Mateční materiál v zimě odebíráme při teplotě do -5°C Teplota množárny by v zimě neměla přestoupit 10°C

Způsoby úpravy jehličnatých řízků : - Odtrhnutí s patkou (patka = větevní kroužek) postranní větévky odtrhneme s patkou a patku zakrátíme ostrým nožem - Odříznutím s patkou větevní kroužek neodtrháváme, ale odřízneme - Řízky bez patky provedeme postranní řez na větévce a získáme tím více řízků (Taxus) – šetření materiálem

POSTUP PRÁCE : Řízky upravujeme na délku 4-10 cm- záleží na druhu U řízků odstraňujeme 1-2cm jehličí od patky kvůli zahnívání a lepší manipulaci s řízkem Takto připravené řízky stimulujeme AS-1 po několika ks a pícháme na připravený množárenský stůl nebo do truhlíku

Řízkování jehličin : Příprava truhlíku : Na dno truhlíku dáme 1cm drenáž (osívka,štěrk) Do ¾ truhlíku nasypeme rašelinu A po okraj říční písek nebo perlit Vrstvy utlačíme tlačítkem a urovnáme rovnátkem. Řízky pícháme 1,5-2cm hluboko, mírně šikmo, těsně vedle sebe.

Řízkování jehličin : Příprava množárenského stolu : Spodní vrstvu tvoří substrát Horní vrstvu písek Znamenákem naznačíme řady od sebe asi 4cm. Zapichujeme mírně šikmo 1cm od sebe. Větší řízky pícháme do středu, menší na kraje. Důkladně prolijeme a nadkryjeme netkanou textilií nebo perforovanou folií na 6-12 týdnů.

Ošetřování během vegetace: Řízky rosíme, udržujeme dostatečnou teplotu. Uhnilé kusy okamžitě odstraníme. Po zakořenění řízky hrnkujeme do kontejnerů, zapouštíme do záhonů nebo ukládáme do pařeniště. K prodeji jsou za 5-7 let.