Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_Z_3.E_KOV_06_PODNEBÍ A BIOMY EVROPY Autor Mgr. Kovaříková Eva Tematický okruh Regionální zeměpis světadílů Ročník Tercie / 8. Datum tvorby Anotace Prezentace je určena jako výklad nové látky v hodině – Podnebí a biomy Evropy Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, práce jednotlivců nebo dvojic se školním atlasem. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Metodický pokyn Prezentaci učitel využívá při výklad látky. Studenti snáze opisují látku a nedochází k jejímu špatnému opisování. V průběhu výkladu student musí pracovat se školním atlasem a pracovním sešitem,který je vytvořen k učebnici Fraus Zeměpis 8.

3 PODNEBÍ A BIOMY EVROPY

4 PODNEBNÉ PÁSY V Evropě lze rozlišit 6 podnebných oblastí:
1. Oblast Středozemního moře – horká, suchá léta a mírné, deštivé zimy. Vysoké letní teploty jsou zmírňovány ochlazujícím vlivem moře. Vegetace je přizpůsobena sezonnímu suchu. Převládají vždyzelené lesy. Stromy a keře mají tvrdé a kožovité listy. Ve vy kácených oblastech jsou to křovinaté porosty macchie. Žije zde velké množství ptáků, hadů, ještěrek a hmyzu.

5 2. Oblast střední Evropy má přechodný typ podnebí (oceánské → kontinentální). Podnebné vlivy atlantské se uplatňují hlavně v létě ( nejvíce srážek červen, červenec) a vlivy východoevropské v zimě (nejchladnějšími a nejsuššími měsíci jsou leden a únor). Rostlinný kryt je v rovinách tvořen travnatými porosty a dubovými lesy, podél řek lužními lesy, v pahorkatinách dubovo – jehličnatými a ve vrchovinách a hornatinách lesy bukovými a jehličnatými.

6 3. Alpská oblast – tvoří významný klimatický předěl mezi středomořským podnebím na jihu a přechodným středoevropským na severu.. Pro tuto oblast jsou charakteristické teplé horské spádové větry – fény. Vyvinuli se zde převážně jehličnaté lesy. Ze zástupců fauny můžeme jmenovat jelena, prase divoké, hlodavce, ptáky plazy atd.

7 4. Oblast západní a severozápadní Evropy má přímořské mírné podnebí s častými srážkami, které převládají hlavně na podzim a v zimě. Je zde výrazný oteplující účinek Severoatlantického proudu. 5. Oblast východní Evropy – typické kontinentální podnebí s velkými amplitudami teploty a menším množstvím srážek (maxima v létě). Oblast má dlouhé studené zimy a krátká, horká léta. Vegetačním pásmem je zde step s úrodnými půdami a lesostep.

8 6. Oblast severní Evropy – subarktické a arktické podnebí
6. Oblast severní Evropy – subarktické a arktické podnebí. Zimy jsou zde dlouhé studené (až – 30°C), léta jsou krátká a chladná. Během roku spadne malé množství srážek, převážně sněhových. V této oblasti se setkáme s vegetací tajgy, lesotundry a tundry.

9 Zdroje: JEŘÁBEK, Milan. Zeměpis 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Ilustrace Bohdan Štěrba. Plzeň: Fraus, 2006, 128 s. ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google