Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ. 1. 07/1. 5. 00/ „SŠHL Frýdlant

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ. 1. 07/1. 5. 00/ „SŠHL Frýdlant"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Zel.2.20 Brokolice Vytvořeno: Ověřeno: Třída: MZ2

2 Polní pěstování zeleniny
Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, košťáloviny, zelí Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství.

3 Brokolice Brassica oleracea var. italica
Brukvovitá rostlina podobná květáku, nemá zcela kompaktní růžici. Zdužnatělé stonky a kvítky mají zelenou barvu. Rostlina je mohutná, rozvětvená, s volnými listy. Odrůdy s menšími růžicemi se pěstují od léta až do začátku zimy.

4 Pěstování Sklizeň Výsev od konce března do truhlíků, přepichujeme.
Výsadba na stanoviště od června do sponu 60x60cm. Zařazujeme do I.trati. Pěstujeme jako letní květák. Sklizeň Probírkou – odrůdy s velkou růžicí – rostliny po sklizni novou růžici nevytvářejí. Odrůdy s malou růžicí sklízíme postupně až do zimy, trvale obrůstají a vytvářejí nové růžičky.

5 Jednoletá zelenina, tvoří válcovité 30-40cm dlouhé hlávky.
Pekingské zelí Jednoletá zelenina, tvoří válcovité 30-40cm dlouhé hlávky. Vnější listy i listy uvnitř hlávky jsou mírně zkadeřené. Listy vyrůstají těsně nad zemí. Kořeny jsou mělké, husté. Časně vysetá rostlina v témže roce vykvétá a tvoří semena.

6 Pěstování, sklizeň Většinou se zařazuje jako předplodina nebo následná plodina. Nelze pěstovat v suchém horkém letním počasí. Pěstujeme z předpěstované sadby nebo z přímého výsevu. Vzdálenost řádků 50cm, v řádcích 40cm. Po zakořenění vysazených sazenic nebo po vyjednocení porost přihnojujeme, okopáváme a plečkujeme. Sklízíme po vytvoření hlávek od října až do příchodu mrazů, hlávky odřezáváme těsně pod spodními listy.

7 Opakování Brokolice - Brassica oleracea var. Italica.
Brokolice podobná květáku, nemá zcela kompaktní růžici. Pekingské zelí – Brassica campestris var. Pekinensis. Jednoletá zelenina, tvoří válcovité 30-40cm dlouhé hlávky.

8 Použité zdroje MELICHAR, Miroslav. JOSEF POKORNÝ. Zelinářství. Praha: Statní zemědělské nakladatelství, 1990. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání ve všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (foto, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ. 1. 07/1. 5. 00/ „SŠHL Frýdlant"

Podobné prezentace


Reklamy Google